Pasienter mener samtykke til medisinsk forskning bør utvides
Forskningsfunn
|Publisert
En spørreundersøkelse fra Biobank Norge viser stor støtte for å utvide dagens samtykke til medisinsk forskning til et mer generelt samtykke.
Undersøkelsen er ledet av Folkehelseinstituttet (FHI) som har undersøkt synspunkter til pasientrepresentanter ved norske helseforetak.
– Med et generelt samtykke kan pasienter samtykke til at deres biologiske materiale og helsedata kan brukes til enhver medisinsk- og helsefaglig forskning som godkjennes av en etisk komité. Da kan forskere bruke materialet på tvers av ulike forskningsprosjekter og behov, sier hovedforfatteren Rebecca Bruu Carver ved FHI.
Dagens ordning er begrenset
Den nåværende praksisen med «bredt samtykke» tillater forskere å bruke biologisk materiale som vevs-, blod-, og urinprøver og helsedata fra pasienter for "nærmere bestemte bredt definerte forskningsformål". Eksempler kan være forskningsområder som kreft eller hjertesykdom.
– Selv om et bredt samtykke kan brukes til «bredt definerte formål», skal den likevel være avgrenset til nærmere bestemte formål innen et definert forskningsfelt eller område. Det betyr i praksis at forskere må be om nye samtykker hver gang de skal i gang med prosjekter på et nytt forskningsområde. Studier fra andre land med lignende praksis finner at dette kan hindre fremgangen i forskningen, sier Carver.
Pasienter ønsker et bredere samtykke
Studien inviterte alle medlemmene av pasientbrukerråd- og utvalg ved norske helseforetak til å svare på et spørreskjema om samtykkeløsninger. 157 respondenter svarte. Det er en svarprosent på 40 prosent.
Pasientrepresentantene ble spurt om hva de tenker om å åpne opp for et mer generelt samtykke. Det vil si at forskere kan bruke biologisk materiale samlet inn i helsevesenet til ulike prosjekter på tvers av fagfelt innen medisin og helse.
Hovedfunn
- De fleste av pasientrepresentantene (66,2 %) støtter et generelt samtykke til bruk av biologisk materiale og helsedata for medisinsk forskning, uten begrensning til spesifikke sykdommer og forskningsformål. 21 % støtter dagens ordning med bredt samtykke.
- De fleste (63,7%) av de spurte mener at overskuddsmateriale fra diagnostikk, som for eksempel vevsprøver etter kirurgiske inngrep, bør også kunne brukes til generelle medisinske forskningsformål.
- Hovedgrunnen til dette er at pasienter ønsker å bidra til medisinsk forskning og hjelpe fremtidige pasienter.
- Over halvparten (57 %) ønsker likevel å bli informert om at deres biologiske materiale og helsedata kan bli brukt til medisinsk forskning generelt, og vil ha muligheten til å reservere seg.
- De fleste (65 %) mener at biologisk materiale bør kunne lagres for forskning uten tidsbegrensning.
Pasienter er opptatt av å bli informert
Funnene i denne studien støtter flere andre studier som viser at pasienter er positive til at deres biologiske materiale og helsedata blir bedre utnyttet for å kunne fremme medisinsk forskning.
Likevel viser studien at pasienter er opptatt av å bli informert:
– Premissene for at dette skal fungere i Norge er at pasienter blir godt nok informert om at deres biologiske materiale og helsedata kan bli brukt til fremtidig forskning. Det må også være lett å reservere seg, og alle nye forskningsprosjekter skal selvfølgelig være godkjent av de regionale etiske komiteene (REK), sier Carver.
– Pasientrepresentantene i denne studien sier også at de ønsker å kunne finne informasjon om hvilke studier dataene deres blir brukt i, og helst på helsenorge.no, og da er det viktig at nye samtykkeløsninger gir mulighet for dette.
Carver mener at videre forskning bør undersøke hvordan en mer generell samtykkemodell kan iverksettes med hensiktsmessige informasjons- og sikkerhetsprosedyrer.
En begrensning ved denne studien var at det ikke var mulighet til å spørre pasienter direkte, derfor besto respondentene av medlemmene av brukerutvalgene, og de fleste som svarte var kvinner på over 60 år. Det var også et relativt lite utvalg, selv om studien fikk en god svarprosent.
– Vi håper likevel at denne studien tas i betraktning i revideringen av helseforskningsloven, som er høyst aktuelt nå, sier Carver.
Om Biobank Norge
Biobank Norge er en forskningsinfrastruktur for biobanker, finansiert av Forskningsrådet i Norge. Folkehelseinstituttet er et av flere norske partnere som deltar. I denne studien deltok FHI, Oslo Universitetssykehus, St. Olavs Hospital HF og NTNU.
Referanse
Studien er publisert i tidsskriftet Biopreservation and Biobanking, Toward a More General Consent for the Use of Patients’ Biological Material and Health Information for Medical Research—The Patient Perspective. https://doi.org/10.1089/bio.2024.0078