Norge styrker helsesamarbeidet med Africa CDC
Nyhet
|Publisert
Norge og Den afrikanske unions folkehelseorganisasjon Africa Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har inngått en avtale om å forsterke Norges samarbeidsrelasjoner for bedre global helsesikkerhet og folkehelse. Signeringen skjedde under et arrangement på Folkehelseinstituttet.
Helsekriser er blant de mest alvorlige truslene Norge og verden står overfor.
– Ingen land er sterkere enn det svakeste leddet når det gjelder pandemiberedskap og –kontroll. Mennesker i alle land er knyttet sammen. Derfor er det helt nødvendig å styrke helseberedskapen på tvers av landegrenser, sa helseminister Jan Christian Vestre ved signeringen av avtalen som skjedde på Folkehelseinstituttet.
Ny avtale om samarbeid
Tirsdag 18. mars undertegnet Norge en ny samarbeidsavtale med Den afrikanske unions folkehelseorganisasjon Africa CDC (Africa Centers for Disease Control and Prevention). Gjennom denne avtalen vil FHI fortsette sitt arbeid med å styrke folkehelseinstitusjoner og helsesystemer i Afrika.
Generaldirektøren for Africa CDC, Dr. Jean Kaseya, besøkte Folkehelseinstituttet og andre norske institusjoner 18. til 19. mars.
Africa CDC er en kontinental selvstendig folkehelseorganisasjon under Den Afrikanske Union (AU) som støtter folkehelseinitiativer i medlemslandene, og byrået er en viktig global helsepartner for Norge. Universitetet i Bergen (UiB), Folkehelseinstituttet (FHI) og Universitetet i Oslo (UiO) samarbeider alle med Africa CDC og er omfattet av den nye avtalen.
Solidaritet er nøkkelen
Ved å samarbeide tett med flere land har Africa CDC fått til mer bærekraftig finansiering, bedre styring, teknisk ekspertise og effektiv respons på helsekriser i de afrikanske landene.
Generaldirektør dr. Jean Kaseya fortalte om hvordan folkehelsearbeidet og beredskap har blitt styrket i Afrika de siste årene, og trakk fram arbeidet med mpox som et eksempel. 29 partnere jobbet sammen om mpox-utbruddet i fjor, organisert i ett team, og med én plan, sa direktør i Afrika CDC, Jean Kaseya.
– Ingen er trygge før alle er trygge. Vi glemmer dette stadig vekk, sa direktør for Africa CDC, Jean Kaseya.
Under Kaseyas ledelse varslet Africa CDC om mpox-utbruddet som en kontinental helsekrise, sikret raskere vaksinegodkjenninger og donasjoner fra flere land. Han legger til at han ville ikke ha fått til like mye uten hjelp fra Norge.
FHI bidrar til samarbeidet med Africa CDC med prosjektet Building stronger public health institutions and systems (BIS), som bidrar til å styrke folkehelseinstitutter i flere afrikanske land.
Folkehelseinstituttets direktør Guri Rørtveit tok varmt imot Vestre og Kaseya i åpningen av seminaret.
– Det har vært en glede for FHI å arrangere dette seminaret for å synliggjøre Africa CDCs arbeid og presentere samarbeidet og partnerskapet med Norge, sier direktør Guri Rørtveit.