Hopp til hovedinnhold
FHI logo
gravid, glukometer for å måle blodsukker og bloddråpe
Aldri før har så mange norske kvinner blitt behandlet for svangerskapsdiabetes som i 2024. Illustrasjon: FHI

Flere kvinner får svangerskapsdiabetes

Nyhet

|

Publisert

En større andel enn tidligere får påvist diabetes i svangerskapet. Endring i alder, kroppsmasseindeks (KMI), og befolkningssammensetning kan forklare deler av økningen.

Kort oppsummert

  • Andelen gravide som får påvist svangerskapsdiabetes i Norge øker. 
  • Ved påvist svangerskapsdiabetes følges kvinnene tettere i svangerskapet. Det medfører ekstra belastning både på de gravide selv og helsepersonell. 
  • Svangerskapsdiabetes oppstår dersom kroppen ikke klarer å lage nok insulin når en kvinne blir gravid og blodsukkeret derfor blir for høyt.  
  • Høy KMI ved graviditet, etnisk bakgrunn fra Asia eller Afrika, tidligere svangerskap med svangerskapsdiabetes eller tidligere fødsler av barn som veide over 4,5 kg, er kjente risikofaktorer for å utvikle svangerskapsdiabetes. 

Aldri før har så mange kvinner blitt behandlet for svangerskapsdiabetes i Norge som i 2024. Det siste tiåret har stadig flere gravide fått påvist sykdommen, og den økende trenden fortsatte i 2024.  

Andelen kvinner som får påvist svangerskapsdiabetes økte fra 4,5 prosent i 2015 til 7,4 prosent i 2024. Hvor mange som får påvist svangerskapsdiabetes varier mellom fylkene.  

Graf over andel gravide som får svangerskapsdiabetes
Prosentandel av gravide som fikk diagnosen svangerskapsdiabetes i tidsrommet 2015-2024

I Østfold får 11,1 prosent av alle gravide diagnosen, altså nesten hver niende gravide, mens i Finnmark får kun 4,5 prosent av gravide kvinner diagnosen svangerskapsdiabetes.

Når flere får påvist svangerskapsdiabetes medfører det at en stadig større andel gravide ikke lenger får et «normalt» svangerskapsforløp, sier overlege Liv Cecilie Vestrheim Thomsen i Medisinsk fødselsregister. 

Får en kvinne påvist svangerskapsdiabetes tilsier retningslinjene at hun i større grad må følge med på blodsukkernivåene sine i resten av svangerskapet.  

Profilbilde av forsker
Overlege Liv Cecilie Vestrheim Thomsen i Medisinsk fødselsregister.

Ved påvist svangerskapsdiabetes må kvinnene følges tettere i svangerskapet, spesielt de som starter med medisin mot sykdommen. I internasjonal litteratur anslås det at mellom 15 og 30 prosent av kvinnene med svangerskapsdiabetes må behandles med insulin.

– Flere gravide med svangerskapsdiabetes fører også til mer belastning på fastleger og jordmødre som følger opp kvinnene, uttaler Vestrheim Thomsen.  

I de siste ti årene har rundt 53 prosent av alle fødsler der kvinnen har svangerskapsdiabetes blitt igangsatt i Norge. Dette ligger rundt 20 prosentpoeng høyere enn for den generelle fødebefolkningen. 

Andelen kvinner som endte med akutt keisersnitt underveis i fødselen var høyere i 2024 for de med svangerskapsdiabetes (15,6 prosent) sammenlignet med den generelle fødebefolkningen (11,3 prosent). 

Hvorfor må kvinner med svangerskapsdiabetes passes ekstra på? 

– Svangerskapsdiabetes øker risiko for fosterdød, og at barnet får høy fødselsvekt. Men med riktig oppfølging føder de aller fleste friske barn, påpeker Vestrheim Thomsen. 

Svangerskapsdiabetes kan og gi økt risiko for type 2 diabetes, fedme og metabolsk sykdom hos mor og barn også senere i livet. 

God behandling og oppfølging for svangerskapsdiabetes reduserer risiko for fosterdød i mors liv, svangerskapsforgiftning, og fastsittende skuldre som er en alvorlig komplikasjon ved fødsel.  

Andel gravide som får påvist svangerskapsdiabetes fylkenivå
Andelen gravide kvinner som fikk diagnosen svangerskapsdiabetes i perioden 2015-2024 fordelt på fylket de bor i.

Er helsepersonell flinkere til å finne dem som er syke, eller er kvinnene blitt sykere? 

I 2017 kom nye nasjonale retningslinjer for svangerskapsdiabetes(1). Dette medførte at kvinner nå blir diagnostisert med sykdommen ved lavere blodsukkernivåer enn tidligere, men også at en betydelig større andel av de gravide skal testes sammenlignet med det som tidligere var anbefalt. 

– De nye retningslinjene for diagnostisering, samt at flere gravide har kjente risikofaktorer for utvikling av svangerskapsdiabetes gjør at vi nå ser en ganske kraftig økning i andelen som får svangerskapsdiabetes, påpeker Vestrheim Thomsen.  

Høy KMI ved graviditet, etnisk bakgrunn fra Asia eller Afrika, tidligere svangerskap med svangerskapsdiabetes eller tidligere fødsler av barn som veide over 4,5 kg, er kjente risikofaktorer for å utvikle svangerskapsdiabetes.  

Fra 2017 økte gjennomsnittsalderen for fødende fra 30,9 år i 2017 til 31,9 år i 2024, samtidig som førgravid KMI fortsatte å stige fra 24,3 til 25,2 kg/m2 i perioden. Blant de som får svangerskapsdiabetes i svangerskapet er en større andel som klarer å holde anbefalingene på vektøkning. Men selv da er det så mange som 16,9 prosent av dem som har KMI 30 eller mer når de blir gravide som har for stor vektøkning i svangerskapet. 

– De fleste kvinner legger på seg i løpet av en graviditet, noe som er naturlig og riktig biologisk sett. For å få lavest mulig risiko for mor og barn er det likevel anbefalinger som gjelder for hvor stor vektøkning en gravid kvinne skal ha i svangerskapet.  

For gravide som selv ble født i Norge lå andelen som får diagnosen svangerskapsdiabetes i 2024 på 6,1 prosent (økt fra 3,5 i 2015), mens for kvinner som føder i Norge, men som selv er født i et annet land, var tilsvarende tall i 2024 på 12,9 prosent for kvinner født i Afrika eller Midt-Østen og 16,1 prosent for kvinner født i Øst- eller Sør-Asia eller i Oseania. 

Graf
Andel i prosent av hvor mange av de fødende kvinner totalt og fra hver globale landregion og Norge som utvikler svangerskapsdiabetes når de føder barn i Norge
Publisert
Fant du det du lette etter?