Hopp til hovedinnhold
FHI logo
oslo
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Betydelige helseforskjeller i Oslo

Forskningsfunn

|

Publisert

Andelen som vurderer helsen sin som god er omtrent 20 prosentpoeng høyere i Vestre Aker sammenlignet med Stovner og Søndre Nordstrand. Det viser en spørreundersøkelse fra FHI.

Rapporten Folkehelseundersøkelsen i Oslo 2024: Fremgangsmåte og utvalgte resultater presenterer resultatene fra en spørreundersøkelse med mer enn 45 000 deltakere fra Oslo. Undersøkelsen ble gjennomført i november/desember 2024.

– Undersøkelsen dokumenterer betydelige sosiale og geografiske helseforskjeller i Oslo. Den peker også på et stort sprik i helse og livskvalitet mellom ulike alders- og innvandrergrupper, sier Øystein Vedaa, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Vedaa mener funnene understreker behovet for målrettede folkehelsetiltak og tjenester som tar hensyn til utfordringene og ressursene i hver bydel og befolkningsgruppe.

Søvnproblemer mer utbredt blant kvinner

Flere kjønns- og aldersforskjeller fremstår også som betydelige. En høyere andel kvinner rapporterer søvnproblemer og nakke- og korsryggplager, mens yngre voksne i rapporterer høyere nivåer av psykiske plager enn eldre. Samtidig avtar andelen fysisk aktive med økende alder, og ensomhet er mest utbredt blant de yngste i Oslo.

Utdanningsnivå og husholdningsøkonomi har en særlig sterk sammenheng med helse og trivsel.

– Jo høyere utdanning og mindre anstrengt husholdningsøkonomi, jo lavere forekomst av både fysiske og psykiske helseplager og fedme, sier Vedaa.

Overordnet ser den sosiale gradienten i helse og trivsel ut til å være sterkere forbundet med opplevd økonomisk situasjon enn med utdanningsnivå.

Mindre røyking enn i andre fylker

Sammenlignet med andre fylker har Oslo lav andel dagligrøykere, men samtidig høy snusbruk og et hyppigere alkoholkonsum. Byens yngre befolkning, store økonomiske variasjoner og et sammensatt demografisk bilde er trolig noe av det som gjenspeiles i mange indikatorer, deriblant høyere andel ensomhet, mer psykiske plager og lavere livstilfredshet. Likevel rapporterer mange om støttende relasjoner og relativt høy opplevd trygghet i nærmiljøet.

Positive alkoholtrender blant ulike innvandrergrupper 

Innvandrere fra deler av Afrika, Asia og østlige Europa peker seg ut med dårligere selvrapportert helse, høyere ensomhet og lavere tillit sammenlignet med øvrig befolkning. Enkelte fødelandsgrupper har samtidig betydelig lavere alkoholkonsum enn snittet.

–  Gruppene fra østlige Europa, Afrika eller Asia har en svært mye lavere andel som drikker 2-3 ganger i uken eller oftere. Det er rimelig å anta at det lave forbruket i mange av gruppene delvis skyldes kulturelle normer knyttet til religion, sier Vedaa.

Publisert
Fant du det du lette etter?