Antall veggedyrbekjempelser har flatet ut
Nyhet
|Publisert
Hvert år samler FHI inn oversikt over antall bekjempelser av 11 viktige skadedyr fra skadedyrbransjen. Dette er et unikt samarbeid som gir oss en oversikt over omfanget av disse skadedyrene i Norge.
Skadedyrene holdes under kontroll
Skadedyrstatistikken for 2024 viser at antall veggedyrjobber har flatet ut. Kles- og pelsmøll synes å ha hatt et lite oppsving de siste tre årene, mens stripet borebille, tysk kakerlakk og faraomaur har et lavt antall sammenlignet med tidligere år. En relativt stabil forekomst av flere skadedyrarter kan være et resultat av god bekjempelse som holder de fleste dyrene under kontroll.
– Det er imidlertid viktig å understreke at det kan være noen svingninger i antall oppdrag per år av flere årsaker, og vi er nødt til å se på disse tallene over lengre tid for å kunne si noe om det er en faktisk trend, sier Anders Aak, seniorforsker ved avdeling for skadedyrkontroll ved FHI.
FHI følger med på forekomsten av skadedyr og forsker på spesielt utfordrende skadedyr, og utvikler metoder for å kontrollere dem.
– Vi har et tett samarbeid med skadedyrfirmaene, som sørger for at nye metoder gjerne raskt blir tatt i bruk. Dette bidrar sannsynligvis til å redusere problemene med skadedyr, sier seniorforsker Aak.
Stabiliserer forekomsten av veggedyr seg på et lavere nivå?
Under pandemien hadde vi stor nedgang i antall veggedyrbekjempelser siden man ikke var like mye ute og reiste. Da landegrensene åpnet opp igjen, økte antallet bekjempelser. Det siste året har imidlertid oppgangen stoppet opp.

– Det blir i årene framover interessant å se om man i Norge fortsatt klarer å stabilisere tallene såpass mye under snittet, som før pandemien lå på rundt 3000 bekjempelser i året, sier Bjørn Arne Rukke, seniorforsker ved FHI.
FHI arbeider kontinuerlig med å framskaffe informasjon som kan bidra til mer effektive veggedyrbekjempelser. For tiden jobber vi med et forskningsprosjekt sammen med skadedyr- og forsikringsbransjen for å utvikle nye og bedre metoder. Skadedyrbekjemperes raske implementering av nye forskningsfunn når de bekjemper veggedyr, kan ha bidratt til den positive utviklingen.
– Det er en risiko for å få med seg veggedyr hjem i bagasjen. Muligens kan også økt oppmerksomhet om veggedyr når man er på reise, ha gjort at færre får med seg dyr hjem, forteller Rukke.
Færre bekjempelser av tysk kakerlakk
Antallet saker med tysk kakerlakk har også vært lavt de fire siste årene med halvert antall bekjempelser fra tidligere år. Tysk kakerlakk kan både spre smitte ved å gå fra urene til rene miljøer samt gi allergi innendørs. Effektiv bekjempelse med forgiftet åte kan ha bidratt til at denne medisinsk viktige arten er blitt sjeldnere.
