Utsikter for luftveissesongen
Nyhet
|Publisert
Statusrapporten for luftveisinfeksjoner viser til at influensasmitten øker i Norge, selv om den fortsatt er på et lavt nivå. Økningen kommer litt senere enn den har gjort de siste sesongene.
FHI kommer nå med et notat som ser på utsiktene for luftveisvirus-sesongen i Norge denne vinteren.
Også i Europa ellers øker smitten med influensa og RS-virus, og influensaepidemien i Europa startet i uke 49. Det melder det europeiske smittevernbyrået ECDC.
– Vi venter at andelen positive influensaprøver blant de som har testet seg passerer 10 prosent rundt jul og nyttår. Da er vi over grensen som definerer at sesongens influensautbrudd er i gang, men smitten når trolig ikke sitt høyeste nivå før i februar, kanskje rundt vinterferietid, sier seksjonsleder Karoline Bragstad ved Folkehelseinstituttet.
– Det er ennå tid til å beskytte seg ved å ta influensavaksinen. Vaksinen ser også ut til å passe godt for å gi beskyttelse mot de virus som nå er i omløp, sier Karoline Bragstad.
Ennå for tidlig å spå om hvor kraftig sesongen blir
Det er vanskelig å spå hvor kraftig sesongens influensautbrudd vil bli. Det ser imidlertid ut til at det vil være økt forekomst av influensa og RS-virus på samme tid.
– Det kan i så bli utfordrende med to luftveissykdommer på samme tid, siden virusene langt på vei rammer de samme aldersgruppene, sier Karoline Bragstad.
For influensa er det de eldste som er mest utsatt, etterfulgt av de yngste barna. For RS-virusinfeksjoner er det motsatt og barn under 4 år er de som er mest usatt, etterfulgt av de eldste.
Lite koronasmitte
Det er ikke utsikter til at forekomsten av covid-19 vil øke med det første. Det kan likevel ikke utelukkes at koronasmitten vil øke på igjen senere i det nye året, spesielt hvis det skulle dukke opp nye endrede virusvarianter.
– Immunitetsundersøkelser av eldre fra Seniorkohorten utført av FHI viser at det var svært lave nivå av beskyttende antistoffer mot de nyeste SARS-CoV-2 variantene i sommer. En oppfriskningsdose med den oppdaterte koronavaksinen som tilbys denne høsten vil derfor bidra til økt beskyttelse i denne aldersgruppen, sier Karoline Bragstad i FHI.
Beskyttelse mot influensa i befolkningen
Det nye notatet fra FHI viser også til instituttets helt ferske data om beskyttelse mot influensa i den norske befolkningen før årets influensasesong. Det ser ut til at det i forkant av sesongen var generelt god beskyttelse mot de ulike influensavirusene som er i omløp akkurat nå.
I tillegg har mange allerede fått tatt vaksinen, det kan være en medvirkende årsak til noe treg start på influensa-sesongen og mulig en indikasjon på at det skal nyere utgaver av influensaviruset til for at det blir en kraftig influensasesong denne vinteren.
I tillegg har mange allerede tatt vaksinen. Dette til sammen kan være en medvirkende årsak til noe treg start på influensa-sesongen og mulig en indikasjon på at det skal nyere utgaver av influensaviruset til for at det blir en kraftig influensasesong denne vinteren. Risikogrupper for alvorlig influensasykdom trenger likevel vaksinen for at de skal kunne være bedre beskyttet også mot nyere varianter av viruset.
Status influensasesongen
Så langt i sesongen (uke 50) har 668.770 personer som er 65 år eller eldre tatt influensavaksine. Akershus har høyest vaksinasjonsdekning (67 %), tett etterfulgt av Vestland og Rogaland (66 %). Dette er på samme nivå som i fjorårssesongen.
Status koronavaksinasjon
Så langt i sesongen (uke 50) har 511.707 personer som er 65 år eller eldre tatt koronavaksine. Figur 2 viser at Oslo har høyest oppslutning om koronavaksinering (54 %) blant eldre. Lavest oppslutning ser vi i Troms (39 %) og Finnmark (34 %).
Vaksinasjonsdekningen for koronavaksine ligger vesentlig lavere enn for influensa. I åtte av fylkene har under halvparten av de som er 65 år og eldre ikke tatt oppfriskningsdose denne høsten. Fordi koronaviruset stadig endrer seg svekkes beskyttelsen.
Undersøkelsene av den eldre befolkningens immunitet mot koronavirus som sirkulerer nå, understreker viktigheten av at risikogruppene tar oppfriskningsdose med oppdatert koronavaksine. FHI oppfordrer derfor de som tilhører risikogruppene og som ennå ikke har tatt koronavaksine denne høsten om til å vaksinere seg.