Ungdomsskolekarakterer kan indikere hvem som har risiko for å dø som ung voksen
Forskningsfunn
|Publisert
Rundt 400 unge voksne mellom 17 og 32 år dør hvert år i Norge. Unge med svake skoleprestasjoner har betydelig høyere risiko for å dø tidlig enn sine jevnaldrende med gjennomsnittlige, eller gode skoleprestasjoner.
Mange av dødsfallene blant unge kan knyttes til risikoadferd og rusbruk, og de vanligste dødsårsakene er selvmord, ulykker og overdoser.
For å bedre forstå, og muligens forhindre, dødsfall i tidlig voksen alder er det viktig å forstå hvilke ungdommer som har en høyere risiko for å dø unge. Fra før av har det vært godt kjent at slike dødsfall er vanligere blant unge fra dårlige sosioøkonomiske kår (lav sosioøkonomisk status, SES).
En ny studie fra Folkehelseinstituttet ønsket å sammenligne betydningen av foreldres sosioøkonomiske status, altså foreldrenes inntekt og utdanning, med barnas egne skoleprestasjoner.
Forskerne har sammenlignet de 25 prosent med laveste karakter med de andre elevene i årskullet på ungdomsskolen.
Risikoatferd snarere enn sykdom
Resultatene viser at innenfor ulike nivåer av skoleprestasjon, så har barns sosioøkonomiske status tilnærmet ingen forklaringskraft på risiko for tidlig død. Samt, at risikoen er betydelig høyere blant unge voksne med svak skoleprestasjon.
– Dette er interessant av to grunner. For det første viser studien at skoleprestasjoner trolig er en bedre indikator enn sosioøkonomisk bakgrunn på hvem som har høyere risiko for å dø ung. I tillegg gir det indikasjoner på hvilke faktorer som driver den sosial ulikheten i risiko for å dø tidlig, sier Bjørn-Atle Reme, en av forskerne bak studien.
Det vil gjøre det lettere å målrette eventuelle tiltak.
– Dette er et viktig funn som peker på at forebyggende tiltak kan målrettes mot dem med svake karakterer, uavhengig av familiens bakgrunn, konstaterer Reme.
En betydelig andel av dødsfallene blant dem med svake karakterer skyldes dødsårsaker knyttet til risikoatferd, snarere enn sykdom.
– Vi vet ikke sikkert hvorfor skoleprestasjon er såpass viktig, men studien peker på at personlige egenskaper knyttet til selvregulering kan være spesielt viktig. Det er likevel viktig å huske på at tidlig død forekommer sjelden, så selv blant de med dårligst karakter er ikke risikoen høy.
Større risiko blant gutter
Studien viser at sammenhengen mellom lave skoleprestasjoner og tidlig død er mer tydelig hos gutter enn hos jenter. For både ulykker, selvmord og overdoser er forekomsten betydelig høyere hos gutter, omtrent 3-4 ganger høyere.
Om studien og begrensninger
Studien har brukt data fra fire nasjonale registre som sammenstiller familier, dødsårsaker, skoleprestasjoner, oppnådd utdanning hos foreldre, og foreldres inntekt. Studien er basert på registerdata fra nesten én million nordmenn født mellom 1986 og 2002.
Studien viser at det er en sammenheng mellom skoleprestasjoner, familiebakgrunn og risiko for tidlig død, men kan ikke si noe om årsakssammenhenger. Studien kan ikke si noe sikkert om grunnen til at de med dårligere karakter har høyere risiko for tidlig død.