Salmonellautbruddet øker i omfang
Nyhet
|Publisert
Det nasjonale utbruddet av Salmonella som FHI informerte om 28.11.24 øker i omfang. Ytterligere 26 personer er bekreftet smittet. Totalt er det nå 49 smittede personer i Norge.
– Økningen av antall smittede er ikke uventet, og mistanken mot økologiske alfalfaspirer som kilde til utbruddet er styrket, sier fungerende seksjonsleder Umaer Naseer ved smittevern og beredskap på FHI.
De smittede personene har blitt syke fra midten av oktober. De er i alderen 7-87 år, median alder er 46 år, og 35 av dem er kvinner. 24 av de smittede har vært sykehusinnlagt.
De smittede er bosatt i Vestland (13), Rogaland (6), Akershus (5), Trøndelag (5), Møre og Romsdal (4), Østfold (4), Oslo (3), Innlandet (2), Telemark (2), Agder (1), Vestfold (1), Nordland (1), Troms (1), og Finnmark (1).
Av de 49 smittede personene, er 42 smittet med Salmonella Newport og 7 smittet med Salmonella Typhimurium.
Salmonella Typhimurium er påvist i et pågående utbrudd i Sverige, der mistenkt smittekilde er økologiske alfalfaspirer. Både Norge og Sverige har mottatt frø til produksjon av alfalfaspirer fra samme europeiske distributør.
Vil trolig oppdage flere smittede i tiden framover
FHI fortsetter etterforskningen av utbruddet i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, Mattilsynet, Veterinærinstituttet og de mikrobiologiske laboratoriene.
– Det er ikke uventet at vi oppdager flere smittede en stund etter at produktet er trukket fra markedet, sier Naseer.
– Årsaken er at det tar tid fra prøvetaking av de som har blitt syke til endelig svar på laboratorieanalysene foreligger. Det er derfor sannsynlig at vi vil oppdage flere smittede som tilhører utbruddet også de kommende ukene, legger han til.
Mistanken mot alfalfaspirer styrket
Blant personene som nylig er bekreftet å tilhøre utbruddet, er det flere som oppgir å ha spist alfalfaspirer. I tillegg har FHI i en studie, undersøkt hva de som har blitt syke har spist og sammenlignet det med kostholdet til personer som ikke har vært syke. Resultatet viser at de syke i betydelig større grad har spist spirer enn personene som ikke har vært syke. Mistanken rettet mot alfalfaspirer som årsak til utbruddet er derfor ytterligere styrket. FHI minner om at de mistenkte produktene av økologiske alfalfaspirer bør kastes.
Om salmonellainfeksjon (salmonellose)
Salmonellose forårsakes av infeksjon med bakterien Salmonella, som smitter hovedsakelig gjennom mat.
Typiske symptomer på salmonellose er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Infeksjonen går som regel over av seg selv uten behandling. Salmonellabakterier smitter hovedsakelig gjennom mat.
Smitteutbrudd med Salmonella er sjelden i Norge. Forekomsten av Salmonella er mye lavere blant norske husdyr og norskproduserte næringsmidler enn i de fleste andre europeiske land.
Importerte matvarer fra land der Salmonella er mer vanlig utgjør likevel en viss smitterisiko. Oftest er smittekildene importerte kjøttprodukter, men også egg, eggprodukter, melkeprodukter som er upasteuriserte, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder.
Smitteoverføring kan også skje fra husdyr, inkludert kjæledyr som hund, katt, fugler og reptiler. I Norge er det dessuten påvist smitte til mennesker fra ville dyr, som fugler og pinnsvin.
I tillegg skilles Salmonella ut i avføringen hos smittede personer og kan derfor også smitte fra person til person gjennom dårlig hånd- og kjøkkenhygiene.
God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid er generelt et viktig råd for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Har du diaré, bør du unngå å lage mat til andre.
FHI vil informere om eventuelt nye bekreftete tilfeller i utbruddet. Følg med på utbruddet på FHIs oversikt over utbrudd av salmonellose (som sist ble oppdatert: 11.12.24).
Se også:
- God kjøkkenhygiene (plakat, pdf-fil)
- Smitte gjennom mat og vann
- Salmonellose i Smittevenhåndboka for helsepersonell
- Forebygging av matbåren smitte til personer med nedsatt immunforsvar og gravide
Relaterte nyheter:
- Myndighetene bekrefter funn av salmonella i spirer (Mattilsynet)
- Salmonella Newport påvist i alalfaspirer i forbindelse med nasjonalt utbrudd (Veterinærinstituttet)