Økning av smittetilfeller med salmonellose
Nyhet
|Publisert
Folkehelseinstituttet har sett en økning i antall personer som er smittet med mage-tarmbakterien Salmonella typhimurium de siste månedene. Så langt i år er det påvist smitte hos 33 personer som er bosatt over hele Norge. Det er mistanke om innenlandssmitte, men årsaken er foreløpig ukjent.
Folkehelseinstituttet mottar fortløpende meldinger om alle påviste Salmonella-tilfeller.
– Særlig siden april måned har vi sett en økning av tilfeller med Salmonella Typhimurium som er smittet i Norge sammenliknet med de siste tre årene, sier lege Hilde Marie Lund.
De smittede er bosatt over hele landet og fordelt i alle aldersgrupper. Årsaken til økningen er foreløpig ukjent.
– Vi har derfor i samarbeid med Mattilsynet og Veterinærinstituttet satt i gang en forsterket overvåking av alle påviste tilfeller av S. Typhimurium i Norge. Et utvalg av de personene som er smittet følges opp med intervju slik at vi kan finne ut om de har en felles smittekilde, forklarer Lund.
Om salmonellose
- Salmonellose er en av de vanligste matbårne infeksjonene i Norge og Europa. De fleste tilfellene av salmonellose i Norge skyldes smitte ved opphold i utlandet. Det finnes mer enn 2500 forskjellige varianter av bakterien Salmonella, og Salmonella Typhimurium er en av de vanligste. Tilfeller med S. Typhimurium-infeksjon smittes ofte i Norge og S. Typhimurium er den eneste varianten som har etablert seg i norsk viltlevende fauna, særlig blant småfugl og pinnsvin.
- Smitteutbrudd med Salmonella er sjelden i Norge. Forekomsten er mye lavere blant norske husdyr og norskproduserte næringsmidler enn i de fleste andre europeiske land. Importerte matvarer fra land der Salmonella er vanligere utgjør likevel en viss smitterisiko.
- Oftest er smittekildene kjøttprodukter, særlig svin- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukter, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder. I tillegg kan det skje smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann.
- Smitteoverføring kan også skje fra husdyr, inkludert kjæledyr som hund, katt, fugler og reptiler. I Norge er det dessuten påvist smittetilfelle fra ville dyr, som fugler og pinnsvin.
- I tillegg skilles Salmonella ut i avføringen hos smittede personer, og kan derfor smitte fra person til person ved dårlig håndhygiene.
Forebyggende råd
Gjennomstekning og gjennomkoking av mat er et viktig forebyggende tiltak fordi Salmonella-bakterien ikke tåler slik oppvarming. God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid er generelt et viktig råd for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré.
– I tillegg er det viktig å unngå å blande matvarer som ikke varmebehandles, for eksempel salater, med matvarer som skal varmebehandles. Husk også å skylle, vaske og tørke frukt og grønnsaker som ikke skal varmebehandles før du spiser dem. Og har du diaré, bør du ikke lage mat til andre, avslutter Lund.