Norge er blant de første land i verden som har oppnådd det globale behandlingsmålet for personer diagnostisert med hepatitt C
Forskningsfunn
|Publisert
Over 80 % av personer diagnostisert med en aktiv hepatitt C-infeksjon har fått behandling mot infeksjonen. Det viser en ny studie fra FHI, som er publisert i tidsskriftet Eurosurveillance.
Hepatitt C skal elimineres som folkehelseproblem
Hepatitt C-virus forårsaker en hovedsakelig kronisk infeksjon som ofte ikke gir symptomer, men kan lede til leversvikt og leverkreft. I 2022 døde rund 250.000 personer globalt, pga. en hepatitt C-infeksjon (who.int). Lenge var hepatitt C en vanskelig infeksjon å behandle, men siden 2014 har enkel, effektiv, kortvarig og trygg behandling vært tilgjengelig. I tråd med FNs bærekraftsmål har Verdens helseorganisation (WHO) derfor som mål at hepatitt C skal elimineres som folkehelseproblem (who.int). Eliminasjon defineres etter ulike målområder, inkludert andel personer diagnostisert med hepatitt C som har fått behandling.
I Norge er forekomsten (prevalensen) av hepatitt C lav i den generelle befolkningen. Personer som noen gang har injisert rusmidler og innvandrere fra land med høy forekomst er de viktigste risikogruppene. Hepatitt C-behandling har vært gratis tilgjengelig for alle personer diagnostisert med hepatitt C i Norge siden februar 2018.
Behandling blant personer diagnostisert med hepatitt C i Norge
Studien, som nylig er publisert i Eurosurveillance, er en registerkoblingsstudie mellom meldingssystemet for smittsomme sykdommer, legemiddelregisteret og folkeregisteret. Blant meldte tilfeller av hepatitt C diagnostisert med en aktiv infeksjon og bosatt i Norge økte andelen behandlet fra 28 % i 2014 til 80 % in 2021 og 82 % 2022. Dette er over WHO sin målsetting på 80 %, opprettholdt i minst to år. De fleste startet behandling innen et par måneder etter diagnose.
– Dette er et veldig gledelig resultat. Foreløpig har få andre land dokumentert å ha oppnådd dette målet, sier Robert Whittaker, forsker ved FHI. I tillegg ser vi at de fleste som starter på behandling fullfører behandlingsforløpet, fortsetter han.
I tillegg til tilbud om behandling til alle diagnostiserte, har flere andre tiltak og initiativ blitt iverksatt i Norge de senere år. Det inkluderer mulighet for et forenklet behandlingsforløp utenfor spesialisthelsetjenesten (hepatittfag.no) og behandling integrert i ulike lavterskel- og oppsøkende helsetiltak for personer som noen gang har injisert rusmidler.
– Våre resultater tyder på at de iverksatte tiltakene og initiativene har hatt ønsket effekt, konstaterer Whittaker.
Fremdeles potensiale for forbedring
Helt siden de globale og nasjonale strategiene for eliminasjon av hepatitt C som folkehelseproblem først ble lansert, har Norge gjort stort fremskritt mot målet. Forekomsten blant personer som injiserer rusmidler har trolig gått ned med 80 – 90 %, og den estimerte insidensen av nysmitte og hepatitt C-relaterte dødsfall viser også at Norge har oppnådd de globale målsetningene. Kun 12 land totalt anses å være på vei mot eliminasjonsmålet, inkludert Norge (cdafound.org).
Studien viser også at ca. 15 % av nye diagnostiserte tilfeller hvert år ikke starter på behandling.
– Dette tyder på at tilrettelegging av behandlingstilbudet kan bli ytterligere forsterket, konkluderer Whittaker. I tillegg til testing av risikoutsatte grupper, er behandling av diagnostiserte tilfeller vesentlig for å forebygge mot videre smitte, fortsette å redusere sykdomsbyrden, og oppnå og opprettholde eliminasjonsnivået.