Nå kan leger få en oversikt over egne forskrivninger av antibiotika
Nyhet
|Publisert
Folkehelseinstituttet (FHI) og Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP) ved Universitetet i Oslo (UiO) lanserer nå «Antibiotikarapport». Der vil fastleger i Norge finne en detaljert og gjennomarbeidet oversikt over hvor mye og til hvilke sykdommer de har foreskrevet antibiotika.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenLegene vil også kunne sammenligne egen forskrivning med gjennomsnittet både på fylkesnivå og nasjonalt.
– Antibiotikaresistens er en global helseutfordring, og statusen for antibiotikaresistens i verden er bekymringsfull. Rapporten vi nå lanserer digitalt kan bevisstgjøre fastlegene i deres egen praksis på utskrivning av antibiotikaresepter, sier Mohammad Nouri Sharikabad, avdelingsdirektør i avdeling for legemiddelstatistikk ved FHI.
Legene logger seg på via Helsedirektoratets tjenesteportal for helseaktører for å få tilgang til sin rapport. Snarlig lanseres også et tilpasset kurs fra ASP ved UiO der legene kan diskutere rapporten med sine kolleger, og få kurspoeng.
– Den digitale rapporten i kombinasjon med mulighet for kursing og kollegialt samarbeid vil kunne heve kvaliteten av behandling av infeksjonssykdommer med riktigere bruk av antibiotika, noe som vil bidra til arbeidet mot økende antibiotikaresistens, uttaler Sharikabad.
I Norge har vi relativt lave forekomster av antibiotikaresistens sammenlignet med mange andre land. Dette skyldes blant annet streng regulering og kontroll av antibiotikabruk hos mennesker, i matproduksjon og i dyrehold, samt effektive smitteverntiltak i helsevesenet. Likevel er det økende bekymring for resistens også i Norge.
Mesteparten av antibiotikabruken i Norge kommer av resepter fastleger har skrevet ut til sine pasienter. FHI og ASP ved UiO har utviklet et digitalt system der leger i primærhelsetjenesten (fastleger) nå får tilgang til en kvalitetsrapport over sin antibiotikaforskrivning basert på data fra Legemiddelregisteret (LMR) og Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR).
Om prosjektet og løsningen
«Antibiotikarapport" er første digitale tilbakemeldingssystem om legemiddelforskrivning laget for leger. Prosjektet kan åpne nye muligheter for utvikling av andre rapporter for andre terapeutiske områder. Målet er at rapporten kan hjelpe fastlegene i deres arbeid for en enda riktigere forskrivning av antibiotika til sine pasienter og dermed bidra til bedre behandling av den enkelte pasient og utgjøre et viktig bidrag i kampen mot antibiotikaresistens. Legemiddeldataene hentes fra LMR, og diagnosedataene fra infeksjonskonsultasjoner hentes fra KPR. Offisielt navnet på prosjektet er Riktigere antibiotikabruk i kommunene (RAK).
Dette infrastrukturprosjektet er et resultat av ustrakt samarbeid mellom FHI og ASP ved UiO, RAK har eksistert en stund, men ikke i et digitalt format og bare basert på data fra Reseptregisteret som nå er modernisert til LMR. I RAK-prosjektet, gjennomført av ASP i perioden 2016 – 2020, deltok opp mot halvparten av landets fastleger, og deltakerne fikk tilsendt individuelle antibiotikarapporter. Dette gav en betydelig forbedring av antibiotikabruken. RAK-kurset er et av de mest brukte ikke-obligatoriske kurset for fastleger gjennom tidene, fastslår Sharikabad
Helsedirektoratet har vært en sentral bidragsyter, spesielt i forbindelse med tilgjengeliggjøring av rapporten via Helsedirektoratets tjenesteportal for helseaktører. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet.