Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet lanserer milliardprosjekt for å forebygge kreft og andre viktige folkesykdommer
Nyhet
|Publisert
Denne uken samles forskere fra 25 nasjoner i Oslo for å starte et av de største EU-prosjektene noensinne om forebygging av kreft og andre ikke-smittsomme sykdommer. Prosjektet er ledet av Folkehelseinstituttet sammen med Helsedirektoratet.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenProsjektet «Joint Action Prevent NCD» har et budsjett på en milliard kroner over fire år, som er 20 % av hele EUs helsebudsjettet. Den vitenskapelige delen av prosjektet ledes av Knut-Inge Klepp fra Folkehelseinstituttet og Linda Granlund fra Helsedirektoratet.
Hovedmålet med prosjektet er å redusere byrden av kreft og andre ikke-smittsomme sykdommer som diabetes type 2, KOLS og hjerte- og karsykdommer, og redusere risikofaktorene.
Vil redusere kreftbyrden
Mer enn 75 % av oss vil få kreft, diabetes type 2, KOLS eller hjerte- og karsykdom i løpet av livet, som reduserer livskvaliteten vår og koster helsevesenet milliarder. Dette til tross for at vi vet at mye kan forebygges ved å drikke mindre alkohol, stumpe røyken, ha et sunt kosthold, og være fysisk aktiv. Så hva skal til for å faktisk redusere byrden av disse sykdommer?
– Vi trenger politikk som adresserer helsedeterminanter som utdanning og sysselsetting, og som bidrar til å redusere risiko knyttet til tobakk, alkohol, inaktivitet og usunt kosthold og dermed bidrar til å skape like muligheter for god helse for alle, sier Knut-Inge Klepp, som er vitenskapelig koordinator for hele prosjektet.
På bildet: Knut-Inge Klepp, vitenskapelig koordinator. Foto: Dragana Njegic/Helsedirektoratet
Prosjektet skal identifisere tiltak som kan gi effekt både på samfunnsnivå (som for eksempel lover og avgifter, eller tiltak i nærmiljøet), og på individnivå som for eksempel hvordan gi enkeltpersoner mulighetene for å ta bedre valg for sin helse.
På kreftområdet vil prosjektet blant annet finne bedre måter å identifisere individer med høyre risiko for å utvikle ulike typer kreft, som vil kunne brukes til bedre forebygging, diagnostikk og behandling, samt finne gode måter å kommunisere «nye» begreper som «risikoprofil» på i befolkningen.
Vil utjevne sosiale helseforskjeller
En av de største folkehelseutfordringene er sosiale forskjeller i helse, og dette vil Knut-Inge Klepp gjøre noe med gjennom prosjektet.
– De med høyere inntekt og utdanning har bedre helse og lever lenger enn de med lavere inntekt og utdanning. Som samfunn kan vi ikke akseptere at visse grupper er mer eksponert for sykdom og tidlig død, sier Knut-Inge Klepp.
Prosjektet vil derfor også jobbe for å redusere sosiale forskjeller i kreft og andre ikke-smittsomme sykdommer, ved å finne de beste tiltakene som er tilpasset mennesker i ulike deler av befolkningen, og i ulik alder.
Fra 1. april tar Knut Jønsrud fra FHI over som prosjektleder for hele prosjektet etter Arve Paulsen i Helsedirektoratet.
På bildet: Arve Paulsen (Prosjektleder i JAPreventNCD, Helsedirektoratet), Knut-Inge Klepp (Vitenskapelig koordinator, FHI) og Fredrik Aaeng Kristiansen (administrativ koordinator, FHI)