FHI er oppnevnt som referanselaboratorium i EU
Nyhet
|Publisert
FHI leder et konsortium som er oppnevnt som EUs referanselaboratorium innen folkehelse for mat- og vannbårne virus.
Konsortiet skal bistå med protokoller for viruskarakterisering, vitenskapelige råd og teknisk støtte til referanselaboratoriene i EU for å sikre en god og effektiv diagnostikk og overvåking. Videre skal konsortiet bistå Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) med vitenskapelige råd og teknisk støtte, ved for eksempel utbrudd. Aktiviteten omhandler hovedsakelig hepatitt A- og hepatitt E-virus, men vil kunne omfatte andre mat- vannbårne virus ved behov.
– Det er artig å bli utnevnt. Samlet er vi et faglig tungt konsortium som har jobbet innen feltet i mange år, så vi ser fram til å ta fatt på oppgaven, sier seksjonssjef Kathrine Stene-Johansen ved FHI.
– Vi er spesielt opptatt av å forbedre metodikk og verktøyene som benyttes i den mikrobiologiske overvåkingen for utbruddsoppklaring av hepatitt A-virus, og som vi på sikt også håper å ta i bruk for hepatitt E-virus, men det er avhengig av tildelt budsjett fra EU, sier hun.
– Fram til fungering mot slutten av 2025 vil vi i tett samarbeid med ECDC nærmere definere og planlegge for de ulike leveransene fra konsortiet, forteller Stene-Johansen.
Bakgrunn for oppnevnelsen
ECDC har ansvar for overvåking av smittsomme sykdommer i EU-/EØS-området, og har etablert og koordinerer flere sykdomsspesifikke nettverk. I 2023 ble det etablert en ordning med europeiske folkehelsereferanselaboratorier (EURL) innen folkehelse, som finansieres av EU. EURL-ene for ulike virus/bakterier/parasitter blir forløpende utlyst, og EU-/EØS-medlemslandene får mulighet til å søke. I sommer søkte FHI på en av de utlyste EURL-ene, som leder av et konsortium med RIVM i Nederland og Regensburg University Medical Center i Tyskland. Konsortiet vant konkurransen, og 29. november ble de offisielt oppnevnt som EUs referanselaboratorium innen folkehelse for mat- og vannbårne virus.