Eldre bør ta oppfriskningsdose med koronavaksine
Nyhet
|Publisert
Eldre har lavt nivå av beskyttende antistoffer mot de nyeste varianter av SARS-CoV-2 viruset viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet. Derfor bør eldre ta oppfriskningsdose med koronavaksine.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenTil tross for at koronavaksinene og smitte har bidratt til at de fleste i Norge nå har ganske god beskyttelse mot alvorlig covid-19, ser vi fortsatt stadige smittebølger. Det skyldes at viruset endrer seg over tid og omgår antistoffene våre. Når nivået av beskyttende antistoffer mot nyere virusvarianter i blodet synker, avtar beskyttelsen mot smitte. Derfor er koronavaksinene oppdatert slik at de er godt tilpasset virusene som forventes å smitte denne vinteren.
I sommer målte FHI beskyttende antistoffer mot ulike koronavirusvarianter i blodprøver til eldre i alderen 67-82 år. Undesøkelsen viser at eldre har svært lavt nivå av beskyttende antistoffer mot de nyest virusvariantene som har smittet denne høsten. Det gjelder også de som tok koronavaksine i fjor.
Studien vi har gjennomført viser at for de som tok koronavaksine sist år og har tatt flere doser tidligere, er det lite beskyttelse igjen fra sist vaksinasjon mot nye virusvarianter, sier seniorforsker Even Fossum ved FHI.
Fossum forklarer at en fersk vaksinasjon vil bidra til styrket beskyttelse mot smitte hos de eldste. Det er dermed ikke utenkelig at det vil bli behov for regelmessige oppdateringer av vaksinen framover slik som for influensa.
Status koronavaksinasjon
Så langt i sesongen (uke 46) har 546 836 personer som er 65 år eller eldre tatt koronavaksine. Figur 1. viser at Oslo har høyest oppslutning om koronavaksinering (48%) blant eldre. Lavest oppslutning ser vi i Østfold (33%) og Finnmark (30%)
Den nye studien støtter anbefalingen til eldre om å ta en oppfriskningsdose med koronavaksine nå i høst sier Preben Aavitsland, fungerende områdedirektør ved FHI.
Han fremhever den enorme innsatsen som landets helsetjeneste legger ned for å beskytte eldre og personer i risikogruppene mot alvorlig sykdom, men skulle gjerne sett at langt flere valgte å ta koronavaksine. Aavitsland legger til at også de som har hatt korona denne høsten, anbefales å ta en oppfriskningsdose.
Figur 1. Andel av befolkningen, 65 år eller eldre som har tatt koronavaksine i perioden 1. september – 17. november 2024.
Status influensavaksine
Over 1,1 million har tatt influensavaksine de siste ukene, og av dette står personer som er 65 år eller eldre for 623 868 vaksinasjoner. Det er Akershus, Telemark og Vestland (62 %) som har høyest vaksinasjonsdekning mot influensa blant personer som er 65 år eller eldre. Troms (52 %) og Finnmark (45 %) har lavest oppslutning (figur 2). Vaksinasjonsdekningen for personer som er 65 år eller eldre i Norge som helhet er 59 prosent. Det utgjør om lag 30 000 flere vaksinasjoner i denne aldersgruppen ved samme tid i fjor.
Figur 2. Andel av befolkningen, 65 år eller eldre som har tatt influensavaksine per uke 46 i 2024.
Målet for vaksinasjonsdekning i denne aldersgruppen er at 3 av 4 har tatt vaksine før influensasesongen starter. Det er fremdeles svært lite influensasykdom i befolkningen, noe som betyr at det fremdeles er mulig å få satt vaksine før utbruddet er i gang.
Jeg oppfordrer alle som er i målgruppene, og som ennå ikke har tatt korona- og influensavaksine, å gå inn på kommunens hjemmesider og sjekke hvor man kan få satt vaksine i sin kommune. I mange kommuner kan man også få satt koronavaksine på samme sted, avslutter Aavitsland.