Dine gener kan forklare at du har både artrose og hjerte- og karsykdom
Forskningsfunn
|Publisert
Personer med leddsykdommen artrose har økt risiko for å få hjerte- og karsykdom, som hjerteinfarkt, slag og atrieflimmer. En ny studie viser at genene kan spille en betydelig rolle for å få kombinasjon av artrose og hjerte- og karsykdommer.
Studien, som ble gjennomført ved Lunds universitet i samarbeid med forskere ved Folkehelseinstituttet, er nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Communications.
- Studien: Shared genetic factors between osteoarthritis and cardiovascular disease may underlie common etiology
- Pressemelding fra Lunds universitet
Totalt 60000 eneggede og toeggede tvillinger ble fulgt gjennom 20 år. Eneggede tvillinger deler 100% av genene, mens toeggede tvillinger deler halvparten av genene. Denne forskjellen kan forskerne utnytte når de studerer årsaker til at artrose og hjerte- og karsykdom forekommer i samme individ.
– Vi målte hvor arvelig sammenhengen mellom artrose og hjerte- og karsykdom er ved å observere forskjeller i forekomsten av sykdommene blant både eneggede og toeggede tvillinger, forklarer forsker Karin Magnusson ved FHI og Lunds Universitet.
Forskerne fant at kombinasjonen av artrose og hjerte- og karsykdom var vanligere blant eneggede tvillinger, noe som tyder på en sterk genetisk komponent. Sammenhengen vedvarte selv etter at det ble tatt hensyn til høy alder, høy kroppsvekt og livsstil. Genene hadde stor betydning for både kvinner og menn.
Rådende oppfatning utfordres
Lignende resultater ble også sett i analyser av hofteartrose sammenlignet med kneartrose, samt i separate analyser av hjerterytmeforstyrrelser, koronarsykdom inkludert akutt hjerteinfarkt, klaffesykdom og angina pectoris, og slag.
– Funnene tyder på at genetiske faktorer som deles mellom artrose og hjerte- og karsykdom kan bidra til begge sykdommene. Det er første gang at noen har kunnet vise dette. Dermed utfordres den rådende oppfatningen om at artrose hovedsakelig er en risikofaktor for hjerte- og karsykdom, avslutter Karin Magnusson.
Begrensninger ved studien
Begrensninger ved studien er at man ikke kunne studere forskjeller i tidspunkter for diagnostisering med artrose vs hjerte- og karsykdom. For å inkludere så mange typer artrose og hjerte- og karsykdom som mulig ble det brukt enkle tvillingmodeller uten grundigere undersøkelse av interaksjoner mellom arv og miljø.
Fakta om studien:
- Totalt 59 970 svenske tvillinger registrert i det Svenske Tvillingregisteret deltok i studien.
- Av disse var 9 475 eneggede par og 20 510 toeggede par.
- Tvillingenes kontakter med spesialisthelsetjenesten ble fulgt fra 1997 til 2017 for årsakene artrose og hjerte- og karsykdom.
- I 1997 var tvillingene i gjennomsnitt 48 år gamle, 54 % var kvinner, 28 % hadde høyere utdanning, 30 % var overvektige, og 57 % var tidligere eller nåværende røykere.
- Forskerne studerte forekomst av de to grupper av sykdommer over 20 år
- Arveligheten ble regnet ut som andelen av den totale variansen som kan forklares av genetiske faktorer, og ble funnet til å ligge mellom 75% og 100%.