Mistanke om sjelden bivirkning av legemiddelet semaglutid
Forskningsfunn
|Publisert
Semaglutid er virkestoffet i de nye legemidlene som brukes av personer med diabetes eller overvekt og fedme, Ozempic og Wegovy. Folkehelseinstituttet har, i samarbeid med Syddansk Universitet og Oslo universitetssykehus, analysert forekomsten av øyesykdommen NAION etter bruk av semaglutid mot type 2 diabetes i Norge og Danmark.
Bivirkningen er en sjelden, alvorlig øyesykdom som rammer blodforsyningen i synsnervehodet og fører til akutt synstap. På fagspråket heter den non-arterittisk anterior iskemisk optikusnevropati (NAION).
Studien er ennå ikke fagfellevurdert, men kan leses i sin helhet som en preprint:
- Use of semaglutide and risk of non-arteritic anterios schemic optic neuropathy: A Danish-Norwegian cohort study (medrxiv.org)
Risikoen er lav
– Det er viktig å påpeke at risikoen for å få denne øyesykdommen er svært lav, også ved bruk av semaglutid, sier fagdirektør ved FHI, Hanne Løvdal Gulseth.
– Pasienter med type 2 diabetes har i utgangspunktet en noe høyere risiko for NAION, men vi finner en ekstra risiko ved bruk av semaglutid for denne pasientgruppen. Den absolutte risikoen vi finner i vår studie, tilsvarer 1,4 ekstra tilfeller dersom 10.000 personer bruker semaglutid i et år. For personer som bruker semaglutid for overvekt og fedme kan vi ennå ikke trekke sikre konklusjoner på grunn av kort oppfølgingstid, sier Gulseth.
Semaglutid er et effektivt legemiddel for å regulere blodsukker hos pasienter med type 2 diabetes, og det er også vist å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom og død hos denne pasientgruppen.
– De fleste legemidler har bivirkninger, og mange bivirkninger oppdages først når et legemiddel har vært i bruk over tid. Det er derfor viktig for oss å dele informasjon om mulige nye bivirkninger, også de sjeldne, med både legemiddelmyndighetene og pasientene. Slik sikrer vi et godt kunnskapsgrunnlag for å vurdere fordeler og ulemper ved ulike behandlinger, sier Hanne Løvdal Gulseth.
Forskerne har analysert store nasjonale datasett fra to land for å undersøke sammenhengen mellom semaglutid og NAION. I Norge har vi brukt helseregisterdata fram til sommeren 2022, og i Danmark har de benyttet data helt frem til sommeren 2024. De kombinerte resultatene fra landene viser om lag 2,8 ganger økt risiko for NAION ved bruk av semaglutid sammenlignet med et annet blodsukkersenkende legemiddel. Den absolutte risikoen er lav, og viser 1,4 ekstra tilfeller dersom 10.000 personer med type 2 diabetes bruker semaglutid i et år.
Flere studier viser det samme
I sommer kom de første resultater fra en amerikansk studie (Risk of Nonarteritic Anterios Ischemic Optic Neuropathy in Patients Prescribed Semaglutide, jamanetwork.com). om en mulig sammenheng mellom NAION og semaglutid, og ulike forskningsmiljøer har derfor undersøkt denne sammenhengen med ulike tilnærminger og metoder.
I tillegg til Folkehelseinstituttet i Norge og våre samarbeidspartnere i Danmark, er det også et annet forskningsmiljø ved Syddansk Universitet som har undersøkt forekomsten av NAION ved bruk av semaglutid. Studien er antatt i tidsskriftet International Journal of Retina and Vitreous og er ennå ikke tilgjenelig på nettsidene deres, men den kan leses som PDF på Once-weekly semaglutide doubles the five-year risk of nonarteritic anterior ischemic optic 2 neuropathy in a Danish cohort of 424,152 persons with type 2 diabetes (cdn.office.net).
Resultatene er sammenfallende med vår studie. Begge disse studiene tyder på at risikoen for å utvikle NAION for den enkelte pasient med type 2 diabetes som bruker semaglutid kun er rundt 0,2 promille per år. Dette er vesentlig lavere enn i den første amerikanske studien.
Det er ventet at de Europeiske legemiddelmyndighetene nå vil vurdere de nye analysene for å se om det er grunnlag for å legge NAION til listen over mulige bivirkninger i pakningsvedlegget for semaglutid.
Direktoratet for medisinske produkter i Norge (DMP) er ansvarlig for regulatoriske vurderinger av legemidler i Norge. Se også Mistanke om sjelden bivirkning ved bruk av semaglutid (dmp.no) fra Direktoratet for medisinske produkter.
Begrensninger i den norske analysen
De norske dataene er kun oppdatert frem til våren 2022 og omfatter derfor kun semaglutid forskrevet som legemiddelet Ozempic. Det vil si at vi ikke har oppfølgingsdata på det store antallet personer som har startet med semaglutid, inkludert Wegovy, i 2023 og 2024. Antall tilfeller av NAION var lavt, kun 32 blant de 61.377 personene som brukte semaglutid og inngikk i vår studie. Det har derfor ikke vært tilstrekkelig stort datamateriale for å gjøre separate analyser basert på alder og kjønn. FHI venter på oppdaterte data fra helseregistrene for å gjøre mer utdypende analyser.
Data fra Danmark viser at NAION også forekommer hos personer som bruker semaglutid for behandling av overvekt, men i de foreløpige analysene ser risikoen ut til å være lavere enn for pasienter med diabetes. I Norge er det hittil i 2024 over 200.000 personer som bruker semaglutid, og mange av disse bruker legemidlet for overvekt og fedme uten å ha diabetes. Fremover blir det særlig viktig å undersøke om forekomsten av NAION er økt også for denne gruppen.