Mange norske ungdommer drikker mye energidrikk
Forskningsfunn
|Publisert
Både hvor mange unge som drikker energidrikker og hvor ofte de drikker det har økt i tidsperioden 2017-2023, spesielt fra 2019. Dette er bekymringsfullt fordi energidrikker inneholder mye koffein som øker risikoen både for dårlig søvn og andre negative helseeffekter.
– Resultatene i en ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser at energidrikker er blitt vanlig fra 13 års alderen. Hele 58 % på ungdomsskolen og 72 % på videregåendeskole drikker energidrikker. Koffein kan gi søvnforstyrrelser og negative effekter på sentralnervesystemet og hjerte- og karsystemet, sier Marianne Hope Abel, forsker ved Folkehelseinstituttet og ansvarlig for analysene i rapporten.
Koffein er et sentralstimulerende og avhengighetsskapende stoff som barn og unge tåler mindre av enn voksne, hovedsakelig på grunn av lavere kroppsvekt. En boks på 5 dl energidrikk vil gi en koffeinmengde som både kan gi søvnforstyrrelser hos alle ungdommer, og den kan gi generelle negative helseeffekter for ungdommer som veier mindre enn 53 kg.
– Koffein har en bitter smak som i seg selv begrenser mengden man drikker på en gang. Men i energidrikker dekker man over den bitre smaken med smaksstoffer og sukker eller søtstoff, og det er lettere å drikke mer. Derfor er det gjerne lettere å få i seg mye koffein fra energidrikk enn fra kaffe, selv om kaffe har litt mer koffein per desiliter, understreker Hope Abel.
Salget av energidrikker øker stadig og en del av økningen skyldes økt inntak blant ungdom. I rapporten har forskerne analysert data fra Ungdata-undersøkelsen der 301 992 elever på ungdomstrinnet og i videregående skoler i årene 2017–2022 svarte på spørsmål om bruk av energidrikker. I tillegg er det analysert data fra nett-baserte spørreundersøkelser om bruk av energidrikker i aldersgruppen 10–18 år gjennomført i årene 2015–2023.
I perioden 2017–2022 økte andelen som svarte at de drakk energidrikker en gang i uken eller oftere fra 25 til 36 prosent på ungdomstrinnet og fra 30 til 52 prosent i videregående skole.
Undersøkelsen fra 2022 viser at ungdom som drikker energidrikk i gjennomsnitt gjør det 2,4 ganger i uken på ungdomsskolen og 3,1 ganger i uken i videregående skole. Tilsvarende er andelene som oppgir å drikke det daglig 4,4 og 8,5 %.
Blant de som drakk energidrikker svarte 1 av 3 (33 %) at de hadde drukket tre bokser eller mer i løpet av 24 timer.
– Vi ser også sosial ulikhet i bruken av energidrikker. Ungdom fra familier med lavere sosioøkonomisk status drikker det oftere enn ungdom fra familier med høyere sosioøkonomisk status. Tallene viser i tillegg at ungdommer i Nord-Norge drikker energidrikk oftere og ungdom i Oslo sjeldnere enn landsgjennomsnittet, forklarer Hope Abel.
Mange rapporterer å ha opplevd negative helseeffekter etter de har drukket energidrikk
I de nett-baserte spørreundersøkelsene som ble gjennomført i årene 2015–2023, ble ungdommene spurt om motivasjon, holdninger og selvopplevde helseplager ved bruk av energidrikker. Den siste undersøkelsen ble gjennomført i juni 2023 og omfattet 1 748 deltakere.
Nesten halvparten av barn og unge som drikker energidrikker rapporterte at de hadde opplevd negative helseeffekter etter inntak av energidrikker, for eksempel skjelving, rastløshet og søvnvansker. Tilsvarende svarte én av fire at de hadde opplevd ubehag når de ikke hadde fått drukket energidrikk, noe som indikerer symptomer på abstinens.
Det smaker godt oppgis som hovedgrunn
Ungdommene svarte at de drakk energidrikk fordi det smaker godt og for å slukke tørsten. Særlig blant de eldre ungdommene var det mange som også oppga at det var for å få mer energi og for å bli mer våken. Flere oppga også at de hadde blandet energidrikk med alkohol.
Over halvparten av 10-12 åringene som oppgav at de drakk energidrikk sa det var fordi vennene gjør det. Den grunnen synker jo eldre de blir. Blant 13-15 åringer var det en tredjedel, og for elever i videregående skole var det ikke en viktig grunn.
Halvliterboksen er mest populær
To av tre i alle aldersgrupper rapporterte at de vanligvis drikker den største boks-størrelsen (5 dl).
– Det som er uheldig med de store boksene er at man får i seg en stor mengde med koffein på kort tid og en mengde som kan påvirke søvnen negativt. Hos de yngre som veier mindre kan det også gi generelle negative helseeffekter som angst, uro og hjerteklapp, understreker Abel.
En lei spiral
En norsk studie basert på Ungdata (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35303832/ ) viste at ungdom som drakk energidrikk rapporterte innsovningsvansker og redusert søvnlengde oftere enn de som ikke drakk energidrikk.
Søvn er avgjørende for både fysisk og psykisk helse, og for lite søvn kan ha langvarige negative effekter på hvordan man presterer i hverdagen, konsentrasjon og generell velvære.
Mange er ikke klar over hvor lite energidrikk som skal til før det går utover søvnkvaliteten. Dette kan bli en dårlig spiral; drikker du mye energidrikk, vil du sove dårlig, bli trøtt neste dag og ty til nye bokser med energidrikk, sier Hope Abel.
Tålegrensen for koffein, er kanskje lavere enn du tror
Tålegrensene for barn og unge er utarbeidet på bakgrunn av forskning på voksne. For friske individer under 18 år gjelder følgende grenser både for enkeltinntak og for regelmessig inntak:
- Inntak over 1,4 mg koffein per kg kroppsvekt per dag øker risikoen for søvnforstyrrelser
- Inntak over 3 mg koffein per kg kroppsvekt per dag øker risikoen for generelle negative helseeffekter som omfatter en rekke effekter knyttet til sentralnervesystemet og hjerte- og karsystemet. Eksempler er angst, uro og hjertebank. Personer med underliggende forstyrrelser i hjerterytme kan være spesielt utsatt for mer alvorlige reaksjoner, spesielt ved høye inntak over kort tid.
En liten boks energidrikk (2,5 dl) inneholder 80 mg koffein og en stor boks (5 dl) inneholder 160 mg koffein.
– Det vil si at barn og unge som veier mindre enn 57 kg vil overskride tålegrensen for søvnforstyrrelser ved inntak av kun én liten boks (2,5 dl) energidrikk. Veier de mindre enn 53 kilo overskrider man generelle negative helseeffekter ved inntak av en stor boks (5 dl) om dagen, forteller Marianne.
Inntak av 3 eller flere energidrikker i løpet av et døgn vil gi et koffeininntak som overskrider tålegrensene for alle barn og unge uansett kroppsvekt og boksenes størrelse. Da er det ikke tatt hensyn til koffein fra andre kilder, som sjokoladeprodukter, kakao, kaffe og te.
Etablerer et overvåkningsprogram
– Når vi ser hvor vanlig energidrikkene har blitt blant de unge og hvor mye enkelte drikker er vi bekymret. Det er en uheldig utvikling, så det er positivt at Regjeringen nå vil se nærmere på tiltak for å redusere bruken av energidrikker blant barn og unge, forteller Abel
Våren 2023 fikk Folkehelseinstituttet i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å skissere hvordan myndighetene på en hensiktsmessig måte kan følge med på utviklingen i forbruket av matvarer med koffein, inkludert energidrikker blant barn og unge. Forslaget til et overvåkningsprogram publiseres nå sammen med energidrikkrapporten fra FHI.
– Et slikt overvåkningsprogram blir viktig for å kunne evaluere effekten av de tiltak som iverksettes, avslutter Marianne Hope Abel.