Hopp til hovedinnhold
FHI logo
Modell av HPV-virus
HPV-virus colourbox.com

HPV-test kan forutse livmorhalskreft hos unge kvinner

Forskningsfunn

|

Publisert

HPV-test av celleprøver fra livmorhalsen kan oppdage forstadier til livmorhalskreft tidligere enn cytologisk vurdering blant unge kvinner. Det viser en rapport fra Folkehelseinstituttet.

Rapporten:

Livmorhalsprogrammet er et landsdekkende screeningprogram mot livmorhalskreft for kvinner i alderen 25 til 69 år. Langvarig HPV-infeksjon er årsaken til livmorhalskreft i de aller fleste tilfellene (99 %), men for yngre kvinner er det stor sannsynlighet for at en HPV-infeksjon går over av seg selv uten å føre til kreft.

Fra 2022 endres screeningmetoden i Livmorhalsprogrammet til primær HPV-test for kvinner mellom 34 og 69 år, mens kvinner under 34 år fortsatt vil få primær cytologisk vurdering av livmorhalsprøven. I 2022 inviteres også det første årskullet som har fått HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet til Livmorhalsprogrammet.  

Forklaring:
HPV-test: Ved HPV-test påvises arvestoffet til HPV i celleprøver fra livmorhalsen med avanserte maskiner (PCR-instrument)
Cytologisk vurdering: Ved cytologisk vurdering granskes celleprøver fra livmorhalsen med mikroskop for å oppdage celleforandringer. Undersøkelsen gjøres av en legespesialist (patolog).

På oppdrag fra Helsedirektoratet har Folkehelseinstituttet (FHI) vurdert tre screeningstrategier for kvinner under 34 år. En av screeningstrategiene var å erstatte primær cytologisk vurdering med primær HPV-test, slik som for kvinner mellom 34 og 69 år. Det skulle gjøres egne vurderinger for HPV-vaksinerte og uvaksinerte kvinner.

Oppdages tidligere, men flere tilleggsundersøkelser

Den systematiske oversikten viser at primær HPV-test oppdager forstadier til kreft tidligere enn primær cytologisk vurdering blant uvaksinerte kvinner under 34 år. Samtidig førte primær HPV-test til flere tilleggsundersøkelser enn primær cytologi.

– På bakgrunn av dette bør Livmorhalsprogrammet vurdere om fordelene ved tidlig oppdagelse veier opp belastningen ved flere tilleggsundersøkelser, sier forsker og førsteforfatter for den systematiske oversikten, Jon-Vidar Gaustad ved FHI.

Han påpeker at kunnskapsgrunnlaget for HPV-vaksinerte er betydelig svakere, men det kan se ut som primær HPV-test oppdager forstadier til livmorhalskreft tidligere og medfører flere tilleggsundersøkelser også blant HPV-vaksinerte kvinner.

– Det er behov for nye studier som undersøker screeningstrategier blant HPV-vaksinerte kvinner, avslutter Gaustad.

Publisert
Fant du det du lette etter?