Skogflåttencefalittvaksine (TBE-vaksine) – håndbok for helsepersonell
Oppdatert
Anbefalinger om vaksine mot skogflåttencefalitt.
Sykdommen
Skogflåttencefalitt, på engelsk Tick Born Encephalitis (TBE) skyldes TBE-virus som kan overføres til mennesker ved bitt av skogflått. Det er identifisert tre subtyper av TBE-viruset som benevnes etter sine hovedutbredelsesområder: den europeiske subtypen, den sibirske subtypen og subtypen fra det fjerne Østen. De to siste kan gi alvorligere sykdom. Smitteoverføring foregår i mildt vær, i Norge vesentlig fra april-mai til utpå høsten. Sykdommen smitter ikke mellom mennesker [1; 2].
Det er stor variasjon i det kliniske bildet fra asymptomatisk til svært alvorlig sykdom. Mange får langvarig rekonvalesens. Letaliteten er ca. 1 % i Vest-Europa [3]. Små barn har vanligvis mildt sykdomsforløp [4], men kan få nevrologiske sekveler/følgetilstander etter sykdommen [5]. Sykdomsforløpet er vanligvis mer alvorlig hos personer over 50-60 år [6]. Gjennomgått infeksjonen gir livslang beskyttelse [7] og høye antistoffnivåer som vedvarer i mange år [8].
For utdypende omtale av sykdommen, se kapittel om skogflåttencefalitt (TBE-virusinfeksjon) i smittevernhåndboka for helsepersonell (FHI).
Skogflåttencefalittvaksine (TBE-vaksine)
Vaksine mot skogflåttencefalitt ble først tilgjengelig i 1976 i Østerrike, hvor den brukes i program. Vaksinen består av virus som er dyrket i kulturer av kyllingfosterceller, inaktivert med formalin og tilsatt aluminiumsalt som adjuvans. Vaksinen beskytter både mot vestlig/sentraleuropeisk skogflåttencefalitt og mot den sibirske varianten og den fra det fjerne Østen [2; 9;10].
Vaksinen har ATC-kode J07BA01 og SYSVAK-kode ENC01. Fullstendig preparatomtale (SPC) for TicoVac (16 år og eldre) og TicoVac Junior (1-16 år) finnes ved søk på vaksinens produktnavn eller ATC-kode på legemiddelsøk på Direktoratet for medisinske produkters nettsider.
Det er ikke behov for TBE-vaksine hvis man tidligere har gjennomgått TBE-infeksjon, fordi dette gir en naturlig langvarig immunitet [11;12]. Det er imidlertid ikke farlig å få vaksine hvis man er usikker på om man har hatt infeksjon uten å ha hatt symptomer.
Indikasjoner og målgrupper
Vaksinen brukes for å forebygge skogflåttencefalitt.
Folkehelseinstituttets anbefalinger om bruk av vaksinen i Norge
Det bør vurderes å gi TBE-vaksine til barn og voksne som ofte blir bitt av flått langs kysten i områder der det er rapportert humane tilfeller av skogflåttencefalitt:
- Sørlandet og vestkysten av Oslofjorden f.o.m. Flekkefjord t.o.m. gamle Hurum kommune
- Østkysten av Oslofjorden f.o.m. Vestby til svenskegrensen
Risikoen for smitte er høyest i disse områdene, samt i tilgrensende geografiske områder.
Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer pleier å si at «ofte» er å få mer enn et par flåttbitt hvert år.
Det er funnet TBE-virus i flått enkelte steder langs kysten nord til Helgeland. Selv om smitte til mennesker hittil bare har skjedd i sørlige kyststrøk, kan man ikke utelukke smitteoverføring i områder der det finnes TBE-infiserte flått.
Folkehelseinstituttets anbefalinger om bruk av vaksinen ved utenlandsreise
Vaksine bør vurderes ved frilufts- eller arbeidsaktivitet (for eksempel orienteringsløp, skogsarbeid, fot- eller telttur) eller lengre sommeropphold i skogområder hvor sykdommen er endemisk. Dette gjelder flekkvise, endemiske områder i Skandinavia (Sverige [13;14], Finland (særlig Åland) [15], Danmark (særlig Bornholm) [16]), Sentral- og Øst-Europa, Baltikum og Nordvest-Russland. Vaksinen gir beskyttelse mot alle tre subtyper av TBE-viruset, og kan derfor også være aktuell ved reise til østlige deler av Russland eller andre tidligere Sovjetrepublikker, og til land i Asia hvor smitten forekommer.
I tjenesten smittevernråd og aktuelle vaksiner ved reise gir vi råd om å vurdere TBE-vaksine ut fra individuell risiko ved reiser til land med registrerte TBE-tilfeller. Siden smitterisikoen kan variere betydelig innenfor små områder, bør reisende og helsepersonell oppsøke nettsidene til folkehelseinstituttet i det aktuelle landet for å få bedre oversikt over smitterisikoen. Om mulig bør lokale kontakter rådspørres om behov for vaksinasjon.
Kontraindikasjoner
- Alvorlig reaksjon på tidligere dose av samme vaksine
- Kjent allergi mot innholdsstoffer i vaksinen. Mild eggallergi utgjør ikke kontraindikasjon [2]. Se også kapittel om vaksinasjon av personer med allergi i vaksinasjonshåndboka for helsepersonell (FHI).
- Alder under 1 år fordi sikkerhet og effekt av vaksinen ikke er undersøkt hos så små barn
- Akutt sykdom med feber over 38 °C
Graviditet
Systematiske studier av vaksinasjon under graviditet mangler. Til gravide skal vaksinen bare gis etter en nøye nytte/risikovurdering. Se også kapittel om vaksinasjon av gravide og ammende i vaksinasjonshåndboka for helsepersonell (FHI).
Bivirkninger
Hverken i studier før markedsføring eller store oppfølgingsstudier av TBE-vaksiner er det rapportert alvorlige eller kraftige uønskede hendelser [2]. Uønskede hendelser begrenser seg stort sett til
- Lokalreaksjoner med smerter, hevelse, rødhet på stikkstedet (mer enn 10 %), og i sjeldne tilfeller lymfeknutesvulst i drenasjeområdet (0,1-1 %)
- Kortvarig feber, spesielt hos barn og spesielt etter 1. dose (1-10 %)
- Sykdomsfølelse, tretthet, hodepine, smerter i kroppen (1-10 %)
Anbefalt vaksinasjonsregime
Det anbefales å vaksinere på senvinteren, i god tid før flåttsesongen som i Norge begynner i april.
Barnedoser benyttes opp til alder 16 år. Vaksinen settes intramuskulært i deltoidområdet. Injeksjon i glutealregionen har resultert i dårligere antistoffrespons.
-
For immunfriske personer 1-60 år består vaksinasjon av 2 doser gitt med 1-3 måneders intervall. Intervallet mellom første og andre dose kan reduseres til 14 dager hvis det er behov for rask beskyttelse. Ved fortsatt behov for beskyttelse mot TBE gis en tredje dose 5-12 måneder etter andre dose.
-
For personer over 60 år og personer med immunsvikttilstander består vaksinasjon av 3 doser [8;17]. Det er nylig vist at responsen er best hvis dosene gis med kort intervall, på dag 0, dag 7 og ca. dag 30 [18]. Ved fortsatt behov for beskyttelse mot TBE gis en fjerde dose 5-12 måneder etter tredje dose. Denne anbefalingen går ut over doseringsanvisningen i vaksinens preparatomtale. Anbefalinger om et tilsvarende firedoseregime ble innført i Sverige etter at det var funnet svak antistoffrespons etter TBE-vaksinasjon med tre doser hos mange personer i disse gruppene [19;20]. Noen tilfeller med vaksinesvikt er også rapportert i Sverige.
For lange intervall mellom dosene kan medføre ufullstendig beskyttelse før neste dose er gitt.
Varighet av beskyttelsen og behov for boosterdoser
Etter første dose oppnås en delvis beskyttelse som inntrer i løpet av 2 uker og er kortvarig. Hos immunfriske personer 1-60 år utvikler mer enn 90 % av de vaksinerte nøytraliserende antistoffer etter 2 vaksinedoser og kan forvente tilstrekkelig beskyttelse i inneværende flåttsesong. Etter 3 doser er mer enn 95 % beskyttet i minst 3 år.
Personer over 60 år kan ha dårligere immunrespons på vaksiner og antistoffnivået kan avta raskere [10;21]. For personer med immunsvikttilstander er det kjent at immunresponsen på vaksinen er lavere enn hos immunfriske individer og at ikke alle oppnår beskyttelse etter vaksinasjon [17;22]. De bør informeres om at mange ikke vil oppnå fullstendig beskyttelse mot sykdommen etter vaksinasjon.
Boosterdoser anbefales så lenge man fortsatt har behov for beskyttelse mot TBE. Personer under 60 år bør tilbys første boosterdose etter 3 år og ytterligere boosterdoser med 5 års intervall [23]. For personer 60 år og eldre bør intervallet mellom boosterdoser ikke overskride 3 år. Folkehelseinstituttet anbefaler også boosterdose hvert 3. år til personer med immunsvikttilstander (inkludert immunsuppressiv behandling) selv om det er sparsomt med kliniske data å basere doseanbefalinger på.
Posteksponeringsvaksinasjon
Det anbefales ikke å vaksinere etter eksponering, dvs. etter flåttbitt i endemisk område. Det er ikke sannsynlig at én vaksinedose etter et flåttbitt kan føre til beskyttende antistoffnivå før sykdommen bryter ut. Antivirale midler har hittil ikke vist seg effektive.
Bestilling og utlevering av skogflåttencefalittvaksine (TBE-vaksine)
Vaksinen bestilles på vanlig måte. Den omfattes ikke av noen refusjonsordning. Oversikt over tilgjengelige preparater og priser blir kontinuerlig oppdatert på nettsiden Preparater og priser (FHI) .