Hodelus
Oppdatert
Hyppig sjekk med lusekam øker sjansen for raskt å oppdage hodelus, som igjen reduserer sjansen for å smitte andre. Dersom alle i en omgangskrets som har lus oppdager det og behandles samtidig, unngås videre smitte og man kan bli kvitt lus der. Behandling gjøres med lusemidler, gjentatt kjemming med lusekam eller barbering.
Smitte av hodelus
Hodelus (Pediculus capitis) lever kun i håret på hodet hos mennesker. Lusesmitte skjer ved at lus, som oftest voksne individer, kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre (1). Lus kan ikke hoppe, men kryper fra hårstrå til hårstrå. Hvis lusa kommer bort fra håret, er det svært liten sjanse for at den vil kunne etablere seg på et nytt hode. Den blir fort svak og overlever maksimalt 1-2 døgn borte fra et hode (2, 3).
Både voksne og barn kan få hodelus (4, 5). Man kan få lus uansett hårtype og personlig hygiene. Hodelus overlever både i hår som vaskes ofte og hår som vaskes sjeldent (6).
Symptomer på lusesmitte
Kløe i hodebunnen er et vanlig tegn på hodelus. Lusas spytt inneholder stoffer som, når de kommer inn i huden, utløser kløe. Det er imidlertid mange personer med lus som ikke opplever kløe, eller at det tar tid før kløen oppstår. Av den grunn er det viktig med regelmessig lusesjekk uavhengig av om man klør eller ei. Et annet symptom på lusesmitte er sår og infeksjoner i hodebunnen som følge av opprevne lusebitt (7).
Hvordan utføre lusesjekk
- Greing med en fintannet lusekam er den mest effektive måten for å finne hodelus (noe et flertall har vist seg å gjøre i Norge (8, 9)).
- Lusegreing utføres systematisk ved at man grer nøye gjennom alt hår fra hodebunn til hårspiss. På denne måten kan man finne og fjerne lus som ofte ikke vil oppdages dersom man kun bruker vanlig kam, øyne og fingre (10-12).
- Før andre bruker lusekammen vaskes den godt ved 60 ºC eller fryses ned i minst fire timer for å hindre smitte.
Luseskjekk kan utføres i vått eller tørt hår
Lusesjekk kan utføres både i fuktig og tørt hår, men trolig er det best å fukte håret og gjerne tilsette hårbalsam ved greing. Da klarer ikke lusene å bevege seg like godt som før, samtidig som at de lettere fester seg til lusekammen (10, 13).
Lusesjekk i vått hår
- Man legger et hvitt håndkle over skuldrene når det kjemmes, og sjekker både håndkleet og lusekammen for lus. Lusene er små, og et forstørrelsesglass kan være nyttig å bruke.
- Kammen tørkes regelmessig av på et håndklepapir for å se etter lus mens man kjemmer (13). Eventuelle lus vil tørke på papiret i løpet av et par minutter, og man kan da se at de beveger seg.
Lusesjekk i tørt hår
Noen foretrekker å utføre lusesjekken i tørt hår. I tørt hår beveger lusene seg, og de kan derfor være lettere å få øye på (i hvert fall hvis det er mange av dem). Samtidig bør man være obs på at håret og kammen kan bli statisk elektriske når man grer i tørt hår, og små lus kan fyke fra kammen og tilbake i håret.
- Den som blir gredd, kan stå bøyd over et stort hvitt ark, og man grer fra hodebunnen og ned mot arket.
Utfordringer ved bruk av lusekam i visse hårtyper
Greing med lusekam er den mest effektive metoden for å undersøke om en person har hodelus (13), men den er ikke like lett å bruke på alle hårtyper. Tykt hår med mye krøller kan være vanskelig å gre med lusekam. Et alternativ da er å foreta en grundig visuell sjekk i tørt hår. Det er spesielt viktig å undersøke håret nær hodebunnen nøye for lus og luseegg, helst med godt lys og gjerne forstørrelsesglass.
Funn av luseegg
Når man grer, kan man finne luseegg. Disse sitter så godt fast i håret at hårstrået gjerne ryker ved kjemmingen, og egget følger med. Funn av luseegg alene er ikke noe sikkert tegn på pågående lusesmitte siden de kan være klekte eller døde. Levende lus er derimot en sikker diagnose.
Eggenes plassering på hårstrået kan si noe om tidspunktet for smitte. Eggene legges nær hodebunnen, og siden håret vokser ca. en centimeter i måneden vil egg nærmere hodebunnen være lagt mer nylig enn de lenger ut (13).
Utseende til hodelus og egg
Hodelus kan være lyse, brune eller svarte. De er noe gjennomsiktige og kan ha et rødskjær om de nylig har sugd blod. Voksne lus er 2-3 mm lange (14). Føttene har klør som gjør at lusa lett kan gripe tak og bevege seg i hårstrå. Nymfene (ungene) ligner voksne lus, men de er mindre og har lysere farge. De minste nymfene er 1 mm lange.
Eggene er 0,3 x 0,8 mm, og de er godt festet til hårstråene. De er gulhvite og gjennomsiktige når de har innhold (14), og blir papiraktig hvite etter at de har klekket. Egget har et lokk som faller av ved klekking.
Tomme eggeskall kjennes på at de mangler lokk og er renere hvite. Egg som er drept med lusemidler beholder lokket og får med tiden en brunlig farge når innholdet tørker inn. Man kan se eggene med det blotte øyet, men for å se detaljer er lupe nødvendig. Både døde og tomme egg kan sitte fast på hårstrå i lang tid etter at lusene er fjernet fra hodet. Det er ikke nødvendig å fjerne disse eggene.
Viktigheten av hyppig lusesjekk
En viktig grunn til at det kan være vanskelig å bli kvitt hodelus i et nærmiljø er at lusesjekken gjennomføres for sjeldent. Dersom sjekkefrekvensen øker, oppdager man hodelus raskere, og færre vil gå uvitende rundt med hodelus og dermed stå i fare for å smitte andre (15, 16).
For å oppdage hodelus effektivt, er det nødvendig at familier helst sjekker alle i husstanden med lusekam minst én gang i måneden. Bare 25 % av husstandene i Norge fulgt dette rådet i 2008 (8). I tillegg vil gjennomføring av grundig lusesjekk straks man hører om lus i omgangskretsen eller på annen måte mistenker smitte, øke sjansene for at man raskt oppdager hodelus i egen husstand.
Dersom alle foreldre undersøker barna ved skolestart, og etter ferier i utlandet hvis barna har vært i kontakt med lokalbefolkningen, vil smittefaren reduseres ytterligere. Det er foreldrenes oppgave å undersøke og eventuelt behandle barna for hodelus, men skoler og barnehager kan gjerne oppfordre foreldre til å sjekke barna sine i forbindelse med skolestart.
Tiltak i skoler og barnehager
Hvis det oppdages hodelus på barn i barnehagen eller på skolen, er det unødvendig å sende barnet hjem. Sannsynligvis har barnet hatt lus i lang tid, så noen timer fra eller til har liten smittemessig betydning (17). Man kan eventuelt sette hårdekkende hodeplagg på barnet som hindrer at det smitter andre, og barnets foresatte bør varsles om at det er funnet lus. Når barnet kommer hjem, utføres første del av behandlingen, helst samme dag. Barnet kan gå i barnehagen eller på skolen som normalt.
Det er en stor fordel om barnehage/skole og venner informeres dersom et barn har hodelus, slik at omgangskretsen kan sjekkes for lus og barnet unngår å smitte andre. De fleste som får hodelus i Norge informerer omgivelsene om at de har hodelus (8, 9), og dette bidrar til at andre også kan intensivere lusesjekken for en periode. Det er også fordelaktig om skole/barnehage informerer foresatte dersom det er funnet hodelus på klassetrinnet/avdelingen.
- Hodelus (brosjyre)
- Head lice (brosjyrer på flere språk, inkludert nynorsk)
- Foreldrebrev ved hodeluskampanjer høst og vår
- Foreldrebrev når det er hodelus på på skole/i barnehage
Behandling av hodelus
Hodelus kan behandles ved hjelp av lusemiddel, kjemming med lusekam eller barbering.
Det er viktig at alle som har hodelus raskest mulig behandles med en av disse metodene for å redusere smitterisiko. Hvis andre i familien eller omgangskretsen har lus, er det nødvendig at disse behandles mest mulig samtidig for å hindre videre smitte og gjensmitte (18).
For å se om man er kvitt hodelusene bør håret undersøkes med lusekam ukentlig i tre uker etter siste behandling.
Lusemiddel
Rundt 90 prosent av de som får hodelus, bruker lusemidler til behandling (8, 9). Det er bare den som har lus som behandles med slike midler, og det er viktig å følge pakningsvedlegget nøye for at behandlingen skal være effektiv.
De fleste midlene inneholder virkestoffene dimetikon og/eller planteoljer. Dimetikon er et silikonstoff som rent mekanisk tar livet av lusene. Det finnes dokumentasjon på at dimetikonprodukter har god effekt på hodelus (18, 19), og disse foretrekkes derfor framfor midler med planteoljer der effekten er mindre godt dokumentert (20). Midler som inneholder virkestoffet permetrin, har ofte dårlig effekt siden hodelus i stor grad er blitt resistente mot dette stoffet (18, 20)
Lusemidler er mindre effektive mot luseegg (18), og det er derfor behov for å gjenta behandlingen etter 8-10 dager, avhengig av hvilket lusemiddel man bruker. I dette tidsrommet vil overlevende egg ha klekket, men de nye lusene har ennå ikke rukket å bli kjønnsmodne og har dermed ikke lagt nye egg.
Kjemming
Lusekam kan brukes til å bekjempe lus. Kun et fåtall velger denne behandlingsmetoden (8, 9), trolig fordi den er noe arbeidskrevende. Kjemming som behandling utføres systematisk og grundig i fuktig hår, hver dag eller annenhver dag i 12-14 dager. Håret kontrolleres også ukentlig i tre uker etter siste behandlingsdag.
For detaljer om hvordan selve kjemmingen utføres, se avsnittet «Hvordan utføre lusesjekk» over.
Det finnes også et spesielt varmluftapparat som kan brukes til kjemming, der lusene tørker ut under behandlingen. Apparatet er ikke for hjemmebruk.
Barbering
Ved en hårlengde på under 0,5 cm vil lusene ikke kunne overleve. Barbering kan derfor, hvis man synes kort hår er greit, være et godt behandlingsalternativ. Lus kan kravle rundt i det avklipte håret etter barbering. Noen lus vil også forsøke å holde seg fast i hårstubber på hodet. Lusekam kan benyttes for å fjerne disse.
Behandling av gjenstander
Det er en viss mulighet for at lus kan spres med kammer og børster. Vask eller frysing av disse vil drepe eventuelle hodelus. Kammer og børster bør fryses ved -20 ºC i minst 4 timer eller vaskes ved 60 ºC.
Spredning med andre gjenstander er lite sannsynlig (1), og det er ikke nødvendig med rengjøring av klær, møbler og huset selv om noen i husstanden har hodelus. Etter en lusebekjempelse kan eventuelt sengetøy vaskes for å fjerne døde lus og avføring fra lusene.
Slik lever og utvikles hodelus
Hodelus er avhengig av menneskeblod for å overleve, og lever kun på hodet til mennesker. Dyr har andre arter av lus som ikke kan leve på mennesker. Hodelus suger blod minst seks ganger i døgnet (3). Sjansen for at hodelus overfører sykdomsframkallende bakterier eller virus til mennesker i Norge er minimal, og det er i nyere tid ikke noen kjente tilfeller av dette i landet.
Hodelusas utviklingsstadier er egg, tre ungestadier (nymfer) og voksne hann- og hunnlus. En voksen hunnlus lever i ca. 20 døgn, og i løpet av denne tiden kan hun legge ca. 100 egg. Eggene klekker etter ca. 8 døgn. I løpet av de neste ca. 9 døgnene skifter nymfene hud tre ganger og blir voksne. Når hunnlusa har vært voksen i 1-2 døgn, begynner hun å legge egg (3). Utviklingstiden for en generasjon fra egg til egg blir da på ca. tre uker.
Forekomst av hodelus i Norge
I en undersøkelse fra 2008 der 42 barneskoler i Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø deltok, hadde 1,6 % av elevene hodelus på et gitt tidspunkt. Forekomsten var noe lavere hos både yngre og eldre familiemedlemmer (4). Da de samme skolene ble undersøkt i 2018, var forekomsten veldig lik hos elevene med 1,7 %. Andre land, flere europeiske inkludert, har vist seg å ha langt høyere forekomst enn Norge (21).
Selv om relativt få har hodelus i et øyeblikksbilde, rammes mange av hodelus over tid. I den nevnte undersøkelsen hadde 36 % av barneskolefamiliene hatt hodelus en eller flere ganger tidligere. Flest husstander hadde hatt hodelus i Bergen og Oslo (45 og 43 %), mens færrest hadde hatt det i Bodø (22 %) (4).