Om de nasjonale kostholdsundersøkelsene
Artikkel
|Oppdatert
Kostholdsundersøkelsene måler inntaket av mat og drikke i landsrepresentative utvalg av befolkningen i ulike aldersgrupper. Fra 2016 har Folkehelseinstituttet, sammen med Mattilsynet, fått ansvar for det felles systemet for kartlegging av mat og kosthold i Norge.
Disse undersøkelsene gir informasjon om mengde som spises av ulike matvaregrupper, og om inntak av energi og næringsstoffer. Formålet med kostholdsundersøkelsene er å innhente data som kan gi grunnlag for å beskrive utviklingen av kostholdet over tid og til å kunne vurdere om kostvaner i Norge er i tråd med anbefalingene. Dataene skal også gi grunnlag for beregning av eksponering for ikke-næringsstoffer (f.eks. miljøgifter) til bruk i risikovurderinger.
Siden 1992 har det blitt gjennomført åtte nasjonale kostholdsundersøkelser på individnivå i Norge: Tre blant voksne, tre blant barn og unge og to blant sped- og småbarn (se tabell). Aldersutvalgene som har blitt kartlagt i de nyeste undersøkelsene har vært voksne 18-70 år, barn og unge 4, 9 og 13 år, og sped- og småbarn 6, 12 og 24 mnd. I alle undersøkelsene har datainnsamling og dataanalyse blitt gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo på oppdrag fra Helsedirektoratet (fra 2016 Folkehelseinstituttet).
Resultatene fra tidligere kostholdsundersøkelser er tilgjengelig på Helsedirektoratets nettsider.
|
Årstall |
Aldersgrupper |
Metode |
Norkost, voksne |
1993 |
16-79 år |
Matvarefrekvensskjema |
1997 |
16-79 år |
Matvarefrekvensskjema |
|
2010-11 |
18-70 år |
2 x 24-timers kostintervju + matvaretendensskjema |
|
Ungkost, barn og unge
|
1993 |
13- og 16-åringer |
Matvarefrekvensskjema |
2000 |
4-, 9- og 13-åringer |
Kostdagbok 4 dager |
|
2015-16 |
4-, 9- og 13-åringer |
Webbasert kostdagbok 4 dager |
|
Sped- og småbarnskost |
1998-99 |
6, 12 og 24 mnd |
Matvarefrekvensskjema |
2006-07 |
6, 12 og 24 mnd |
Matvarefrekvensskjema |
Ansvar for kartlegging av mat og kosthold i Norge
Fra 2016 har Folkehelseinstituttet, sammen med Mattilsynet, fått ansvar for det felles systemet for kartlegging av mat og kosthold i Norge.
Arbeidet foregår også i tett samarbeid med Helsedirektoratet. Det felles systemet består av Matvaretabellen som gir oversikt over innholdet av næringsstoffer i mat og drikke, kostberegningssystemet for næringsberegning av mat og drikke, og de nasjonale kostholdsundersøkelsene på individnivå.