Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Kartlegging av jodstatus og saltinntak blant toåringer og deres mødre i Norge

Artikkel

|

Publisert

En landsdekkende kartlegging av jodstatus og saltinntak ved hjelp av et spørreskjema på nett og urinprøver fra mor og barn.

Små barn og kvinner i fruktbar alder har vist seg å være grupper som er i særlig risiko for å få for mye og/eller for lite jod. I dette prosjektet, som er et samarbeid med OsloMet, vil vi måle jod- og saltutskillelse i urin hos mor og barn i et landsrepresentativt utvalg som er tilfeldig trukket ut fra Folkeregisteret.

Myndighetene vurderer å bedre jodstatus i Norge ved å tilsette jod i bordsalt og i salt til industrifremstilte brød og bakervarer. Det er særlig viktig å følge med på inntaket av jod og salt før, under og etter en slik tilsetning, og spesielt i grupper som lett kan få for lite eller for mye jod. I Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (regjeringen.no) er overvåkning av saltinntak og jodstatus nevnt som tiltakspunkt.

Prosjektet er et samarbeid med OsloMet som har hovedansvar for den praktiske gjennomføringen. Du kan lese mer om studien på OsloMet sine nettsider: 

Kartleggingen inkluderer toåringer og deres mødre fra hele landet. Prosjektet inviterer et landsrepresentativt utvalg og har som mål å rekruttere totalt cirka 400 mor og barn-par. 

Om prosjektet

Prosjektet går fra 01.01.2021 til 31.12.2025. 

Godkjenninger: 

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ Prosjektansvarlig 

OsloMet

Prosjektleder

Sigrun Henjum, OsloMet

Kontaktperson for studien ved FHI: Marianne Hope Abel

Publisert
Fant du det du lette etter?