Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Oversikt over prosjekter i Senter for bærekraftig kosthold

Artikkel

|

Publisert

Her er en oversikt over prosjekter hvor medarbeidere i Senter for bærekraftig kosthold deltar, og hvor FHI enten er prosjektleder eller deltaker.

Prosjekter

Non-Protected: The impact of perfluorinated toxicants and the gut microbiome on vaccine responses in children

Prosjektleder: Folkehelseinstituttet

Prosjektet skal undersøke om PFAS er av betydning for barns respons på vaksiner, og undersøke tarmfloraens rolle for dette.

NorKost 4 nasjonal kostholdsundersøkelse

Prosjektleder: Folkehelseinstituttet

Norkost-undersøkelsene er nasjonale kartlegginger av kostholdet hos voksne personer i Norge. Målet med undersøkelsen er å finne ut mer om våre spisevaner og sammenhenger mellom kosthold og helse.

Risks of microplastic and nanoplastic particles (POLYRISK)

Prosjektleder: Folkehelseinstituttet

Det EU-finansierte POLYRISK-prosjektet undersøker risiko forbundet med mikro- and nanoplastpartikler (MNP).  Prosjektet undersøker menneskers eksponering for MNP og deres potensielle uønskede helseeffekter effekter. POLYRISK vurderer yrkes- og forbrukereksponering og legger spesiell vekt på potensielle negative effekter av MNP på immunsystemet.

Andre prosjekter:

NOR-Eden

Prosjektleder: 

Usunt kosthold utgjør en stor risiko for folkehelsen og dagens matproduksjon bidrar betydelig til dagens klima- og miljøbelastning. Hvordan kan vi sette sammen et kosthold som både er bra for helsa og som gir et klima- og miljøavtrykk som er bærekraftig over tid, samtidig som vi tar hensyn til norsk matproduksjon og matkultur? Det skal vi prøve å finne svarene på i NOR-Eden-prosjektet.

Biobank Norge 

Prosjektleder: NTNU

Biobank Norge representerer en av verdens største eksisterende ressurser innen biobanker, og dekker både samtykkede populasjonsbaserte og sykdomsspesifikke kliniske biobanker.

Biobanker i Norge har også tilgang til enestående longitudinelle helsedata, noe som gjør det til en unik ressurs for globale forsknings- og innovasjonsprosjekter innen biovitenskap, sykdomsforebygging og behandling.

ONTOX 

Prosjektleder: VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL

Visjonen til ONTOX-konsortiet er å tilby en funksjonell og bærekraftig løsning for å fremme human risikovurdering av kjemikalier uten bruk av dyr i tråd med prinsippene for toksisitetstesting i det 21. århundre og neste generasjons risikovurdering.

EIRENE 

National node: Folkehelseinstituttet

Environmental Exposure Assessment Research Infrastructure (EIRENE) har som mål å være en bærekraftig forskningsinfrastruktur for eksposom-forskning i Europa. EIRENE RI ble utformet som et geografisk balansert nettverk av distribuerte forskningsinfrastrukturer.

Miljøbiobanken

Prosjektleder: Folkehelseinstituttet

Miljøbiobanken følger med på nivåer av næringsstoffer, miljøgifter og andre uønskede stoffer i kroppen over tid og undersøker hvordan disse stoffene påvirker vår helse.

ATHLETE Ung og Miljø

Prosjektleder: Folkehelseinstituttet

Formålet med ATHLETE-studien er å finne gode metoder for å analysere hvordan miljøet rundt oss påvirker helsen vår. Denne kunnskapen kan bidra til å lage et sunnere og tryggere miljø.

European Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals (PARC)

Prosjektleder i Norge: Folkehelseinstituttet

Et sentralt mål for PARC er å fremme europeisk samarbeid, fremme forskning, øke kunnskapen om  risikovurdering av kjemikalier og å gi opplæring i relevante metodiske ferdigheter. Resultatene vil bidra til å lansere europeiske og nasjonale strategier for å redusere risikoen som farlige kjemikalier utgjør for helse og miljø. PARC vil også bidra til å redusere dyreforsøk og implementere strategier for neste generasjons risikovurdering.

NewTools

Prosjektleder: Folkehelseinstituttet

NewTools er et prosjekt som skal gjøre det lettere for forbrukere å velge bærekraftig mat. NewTools skal utvikle skåringssystemer som sier noe om matens ernæringsmessige kvalitet og om matens klima- og miljøavtrykk.

Publisert
Fant du det du lette etter?