Prosjekter ved NASKO – kunnskapsutvikling for fremtidens helsestasjons- og skolehelsetjeneste
Artikkel
|Publisert
NASKO driver og bidrar til en rekke forsknings- og utviklingsprosjekter med mål om å styrke kunnskapsgrunnlaget for helsestasjons- og skolehelsetjenesten, inkludert svangerskapsomsorg på helsestasjon og helsestasjon for ungdom. Under finner du en oversikt over pågående prosjekter av en viss størrelse som utgår fra NASKO. Prosjektene spenner fra tilgjengeliggjøring av kunnskap til evaluering av arbeidsstrategier.
Evaluere MEST - en arbeidsstrategi for skolehelsetjenesten
Type prosjekt: Doktorgradsprosjekt finansiert av Stiftelsen DAM
Prosjektleder: Hanne Nissen Bjørnsen
Stipendiat: i prosess.
Kontaktinfo: Hanne Nissen Bjørnsen - FHI
Kort sammendrag
Psykisk helse hos ungdom har fått stor oppmerksomhet som en økende samfunnsutfordring de siste årene. Til tross for at alle barn og unge i Norge mottar vesentlige deler av sitt helsefremmende og forebyggende helsetilbud gjennom skolehelsetjenesten, er det gjort lite forskning på arbeidsstrategier for skolehelsetjenesten for å bygge god psykisk helse. MEST er utviklet i Trondheim kommune som en systemrettet arbeidsstrategi der målet er å gi ungdom verktøy for å mestre vanlige hverdagsutfordringer, samt å fremme helsekompetanse. Hensikten med denne studien er å undersøke om MEST er en effektiv arbeidsstrategi for å bygge god psykisk helse når vi sammenligner med ordinær skolehelsetjeneste. Studien har et klyngerandomisert design der videregående skoler i kommuner (klynger) i Trøndelag rekrutteres og fordeles tilfeldig til å motta intervensjonen (MEST) eller til kontroll (tradisjonell skolehelsetjeneste). Vi vil analysere data med en blandet effekt-modell. I separate modeller vil vi undersøke gruppetilhørighet (kjønn, etnisitet og urbefolkningsbakgrunn) som mulig effektmodifikator. Prosjektet vil være et viktig bidrag i kunnskapsgrunnlaget for likeverdige og kunnskapsbaserte skolehelsetjenester i videregående skole
Lenke: Stiftelsen DAM https://dam.no/prosjekter/evaluere-mest-en-arbeidsstrategi-i-skolehelsetjenesten-for-okt-helsekompetanse/
Prosjektperiode: 30.07.2025 – 01.08.2029
Forebygging av overvekt og fedme hos barn i helsestasjons- og skolehelsetjenesten: En systematisk oversikt over effektive tiltak
Type prosjekt: Internfinansiert prosjekt
Prosjektleder: Boye Welde
Kontaktinfo: Boye Welde - FHI
Kort sammendrag
Forekomsten av over- og undervekt blant barn er en økende folkehelseutfordring både nasjonalt og internasjonalt. Tidlig innsats i helsestasjons- og skolehelsetjenesten er avgjørende for å fremme sunn vektutvikling og forebygge helseproblemer. Det finnes mange enkeltstudier om tiltak rettet mot barnevekt, men det mangler en samlet og kritisk vurdering av effekten av slike intervensjoner. Formålet med denne systematiske oversikten er å kartlegge, vurdere og sammenfatte kunnskapsgrunnlaget om forebyggende tiltak mot vektavvik hos barn i alderen 5–15 år, med særlig fokus på tiltak gjennomført i helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Studien vil gjennomføres i tråd med PRISMA-retningslinjene for systematiske reviews. Litteratursøk vil gjøres i databaser som PubMed, Embase, CINAHL og Cochrane. Inklusjonskriterier defineres etter PICO-modellen. Utvalgte studier vil vurderes for metodisk kvalitet, og relevante utfall (f.eks. BMI, helseadferd, foreldreinvolvering) vil analyseres tematisk og kvantitativt der mulig. Oversikten vil bidra med et oppdatert kunnskapsgrunnlag for utvikling av effektive, evidensbaserte folkehelsetiltak. Resultatene vil være relevante for forskere, helsemyndigheter og fagpersonell som jobber med barn og forebygging i primærhelsetjenesten.
Prosjektperiode: Juni 2025–juli 2026.
Foreldreveiledningsprogram helsestasjon 0-5 år
Type prosjekt: Kartleggingsundersøkelse og scoping review.
Prosjektleder: Marit Müller De Bortoli
Kontaktinfo: Marit Müller De Bortoli - FHI
Kort sammendrag
I dag tilbys en rekke ulike foreldreveiledningsprogram på norske helsestasjoner 0-5 år. Formålet med foreldreveiledningsprogram er å påvirke relasjonen mellom barn og omsorgspersoner. Dette vil kunne fremme et godt samspill, sikre tilknytning mellom barn og omsorgsperson og dermed forbedre familiens velvære og dermed barnets utvikling.
Dette prosjektet er todelt; nasjonal kartleggingsundersøkelse og scoping review. Hvilke universelle foreldreveiledningsprogram som tilbys i helsestasjonstjenestene og hvorfor akkurat disse blir tilbudt har vi ikke oversikt over. En kartleggingsundersøkelse vil bidra til å få oversikt over hvilke program som tilbys og hvorfor de ulike kommunene velger disse programmene. Parallelt til denne nasjonale kartleggingsstudien, utføres det en scoping review. Hovedfokuset i denne vil være: hvilke programmer tilbys i Norden, hva karakteriserer disse, og hvilke kunnskapshull ser vi i en Nordisk kontekst. I denne reviewen inkluderes også norsk grålitteratur som masteroppgaver, PhD avhandlinger og rapporter fra offisielle nettsider. Data vil bli presentert deskriptivt, men en kvalitativ innholdsanalyse (for eksempel nøkkelelementer som likheter/ulikheter ved ulike program). Hensikten med disse to parallelle studiene er å gi et solid kunnskapsgrunnlag for videre forskning innen dette feltet.
Lenke: OSF | Early Universal Parenting Programs in the Nordic Countries: A Scoping Review
Prosjektperiode: 01.01.2025-30.06.2026
Fra innsikt til innflytelse: Kunnskapsformidling basert på NASKOs spørreundersøkelse 2024
Type prosjekt: Internfinansiert prosjekt
Prosjektleder: Boye Welde
Kontaktinfo: Boye Welde - FHI
Kort sammendrag
Norsk helsestasjons- og skolehelsetjeneste er en sentral aktør i det forebyggende arbeidet for barn og unge, men det har lenge manglet systematisk innsikt i hvordan tjenesten er organisert og oppleves av ansatte. Våren 2024 gjennomførte NASKO en nasjonal spørreundersøkelse for å kartlegge kompetansebehov, utfordringer og forventninger til tjenestene og til NASKO. Formålet videre er å omforme funnene til kunnskapsformidling rettet både mot forskningsmiljøer og praksisfeltet. Datagrunnlaget bygger på en deskriptiv tverrsnittstudie med over 1000 svar fra ansatte i hele landet. Analysene differensierer mellom roller, profesjoner og deltjenester, og gir nyanserte innblikk i behov og praksis. Det planlegges nå å utarbeide 1–2 fagfellevurderte vitenskapelige artikler og 3–5 populærvitenskapelige artikler basert på rapportens hovedfunn, samt annen relevant innsikt som ligger i det omfattende datagrunnlaget, inkludert fritekstsvar og underanalyser. Målsettingen er å styrke både forskningsbasert kunnskap og praktisk forståelse av tjenestens rolle, behov og utviklingspotensial. Publikasjonene skal bidra til erfaringsdeling, faglig refleksjon og informert utvikling av fremtidig politikk og praksis i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
Prosjektperiode: Mai 2024–juni 2026.
Helsebiblioteket – en kunnskapsportal
Type prosjekt: Utviklingsprosjekt
Prosjektleder(e): NASKO
Kontaktinfo: nasko@fhi.no
Kort sammendrag
NASKO er etablert i Folkehelseinstituttet med mål om å styrke kompetanse og kunnskapsoverføring, fagutvikling og forskning innenfor helsestasjons- og skolehelsetjenesten. For å undersøke hvordan ansatte i tjenestene ønsket tilgang til oppdatert kunnskap, gjennomførte NASKO en spørreundersøkelse blant ansatte i helsestasjons- og skolehelsetjenesten i løpet av våren 2024. Undersøkelsen ble besvart i Nettskjema, og distribuert via fagorganisasjoner, sosiale medier, NASKOs nettsider, og NASKOs nyhetsbrev. Følgende to spørsmål er undersøkt i dette prosjektet:
- Hvordan ønsker du å få tilgang til ny kunnskap/forskning relatert til ditt arbeid? (Faste svaralternativ)
- Dersom du ønsker en digital kunnskapsportal, kom gjerne med konkrete forslag til innhold (fritekstsvar).
Resultatet fra undersøkelsen tilsier at ansatte i helsestasjons- og skolehelsetjenesten har behov for en digital kunnskapsportal med enkel tilgang til oppdatert kunnskap og nødvendige ressurser. NASKO etablerer derfor en kunnskapsportal i Helsebiblioteket.Ved lansering vil kunnskapsportalen inneholde ressurser knyttet til utvalgte temaer. NASKO vil kontinuerlig arbeide med å bygge opp en rikholdig kunnskapsbank der ansatte på lengre sikt vil finne ressurser knyttet til de fleste temaer innenfor sin tjeneste. Kunnskapsportalen gir tjenestene likeverdig og geografisk uavhengig tilgang til oppdatert kunnskap. Dette kan bidra til mer kunnskapsbaserte tjenester og utjevning av sosiale helseforskjeller. I tillegg kan kunnskapsportalen bidra til å forenkle arbeidshverdagen til ansatte i tjenestene.
Prosjektstart: 01.03.2024
Helsestasjonsintervensjoner mot vektavvik hos barn 0–5 år i Norden og Nord-Europa – En scoping review
Type prosjekt: Internfinansiert prosjekt i samarbeid med master helsesykepleie ved NTNU
Prosjektleder: Boye Welde.
Kontaktinfo: Boye Welde - FHI
Kort sammendrag
Forekomsten av over- og undervekt hos barn i alderen 0–5 år er en økende folkehelseutfordring, også i Norden og Nord-Europa. Tidlige livsfaser er avgjørende for å påvirke barns vektutvikling og forebygge livsstilsrelaterte helseproblemer senere i livet. Helsestasjoner og primærhelsetjenester er sentrale aktører i oppfølging og forebygging, men det mangler oversikter over hvilke tiltak som faktisk er utprøvd og evaluert i disse tjenestene. Denne scoping review-en har som mål å kartlegge og sammenstille kunnskapsgrunnlaget om forebyggende intervensjoner mot vektavvik blant barn i alderen 0–5 år i helsestasjoner og primærhelsetjenester i de nordiske og nord-europeiske landene. Arbeidet gjennomføres etter Arksey & O'Malley-rammeverket og PRISMA-ScR-retningslinjer. Inklusjonskriteriene følger PCC-modellen (Population: barn 0–5 år/foreldre, Concept: forebygging av vektavvik, Context: helsestasjoner og primærhelsetjeneste i Norden og Nord-Europa). Det benyttes systematiske søk i flere databaser og grå litteratur, med dataekstraksjon via JBI-maler. Resultatene vil gi innsikt i effektive og skalerbare tiltak, avdekke kunnskapshull, og gi grunnlag for framtidige helsepolitiske anbefalinger og praksisforbedringer i helsestasjonsarbeidet i regionen.
Prosjektperiode: Februar 2025–mai 2026.
Utforske MEST - samarbeid i en arbeidsstrategi for skolehelsetjenesten
Type prosjekt: Doktorgradsprosjekt internfinansiert av NASKO
Prosjektleder: Hanne Nissen Bjørnsen. Kontaktinfo: Hanne Nissen Bjørnsen - FHI
Hovedveileder: Kirsti Riiser. Kontaktinfo: Kirsti Riiser - FHI
Stipendiat: Sanna Bostad Kvaal. Kontaktinfo: Sanna Bostad Kvaal – FHI
Kort sammendrag
Den systemrettede arbeidsstrategienMEST er utviklet i Trondheim kommune med mål om å gi ungdom verktøy for å mestre vanlige hverdagsutfordringer, samt å fremme helsekompetanse. NASKO vil evaluere denne strategien i en studie kalt «Evaluere MEST». Samtidig med effektstudien gjennomføres «Utforske MEST», en kvalitativ studie der vi utforsker hvordan MEST blir gjennomført, med særlig vekt på det tverrfprofesjonelle samarbeidet mellom skolehelsetjenesten og skolen. Studien består av tre deler. Først vil vi gjøre en systematisk kunnskapsoppsummering av kvalitativ forskning om skole- og helsepersonells erfaringer fra tverrfaglig samarbeid for å fremme elevers psykiske helse og trivsel. Videre vil vi anvende et kasusstudiedesign for å undersøke hvordan implementeringen av MEST samsvarer med arbeidsstrategiens intensjon og kunnskapsmessige og teoretiske forankring. Til sist vil gi gjennomføre fokusgruppeintervjuer med skole- og helsepersonell og deres ledere for å utforske hvordan involverte aktører opplever samarbeidet i MEST, og hvordan dette samarbeidet bidrar til, eller hemmer, formålet med MEST.
Prosjektperiode: 01.12.2025 – 30.11.2028
Utvikling i barnevekt og forebyggende helsetiltak i Oslo: En studie i tre faser om utvikling, konsekvenser og tiltak
Type prosjekt: Internfinansiert prosjekt i samarbeid med Oslo kommune
Prosjektleder: Boye Welde
Kontaktinfo: Boye Welde - FHI
Kort sammendrag
Vektavvik i barndommen, både under- og overvekt, utgjør en økende folkehelseutfordring. Tidlig identifisering og forebygging gjennom skolehelsetjenesten er avgjørende, men kunnskapsgrunnlaget om langsiktige konsekvenser og effektive tiltak er begrenset. Denne studien tar sikte på å analysere vektutvikling blant barn i Oslo kommune, undersøke langsiktige helse- og sosioøkonomiske konsekvenser via registerkoblinger, og utvikle samt teste en forebyggende intervensjon for barn i skolealder. Studien er tredelt: (1) Retrospektiv analyse av anonymiserte helseopplysninger fra skolehelsetjenesten (2008–d.d.), (2) Registerkoblingsstudie med personidentifiserbare data til blant annet KPR, NPR og SSB, og (3) En randomisert kontrollert studie (RCT) for å evaluere en skolebasert intervensjon. Analysemetodene inkluderer regresjonsmodeller, overlevelsesanalyser og intensjonsanalyser (intention-to-treat). Resultatene vil gi viktig kunnskap om vekttrender, risikofaktorer og langsiktige konsekvenser, samt dokumentere effekten av en forebyggende skoleintervensjon. Studien vil kunne danne grunnlag for evidensbaserte anbefalinger for skolehelsetjenesten og bidra til en mer målrettet folkehelsepolitikk både i Oslo og nasjonalt.
Prosjektperiode: Mars 2025–juni 2030.