Kunnskaps- og beslutningsstøtte for systemet Nye metoder
Artikkel
|Publisert
Folkehelseinstituttet leverer beslutningsgrunnlag til Nye metoder, prioriteringssystemet for spesialisthelsetjenesten i Norge.
Sammen med Direktoratet for medisinske produkter (DMP) leverer Folkehelseinstituttet beslutningsgrunnlag til Nye metoder, prioriteringssystemet for spesialisthelsetjenesten i Norge. Ansvarsområdet vårt omfatter prosedyrer og andre tiltak, mens DMP har ansvar for legemidler og medisinsk utstyr.
Hva gjør vi?
Nasjonale metodevurderinger
Vi utarbeider nasjonale metodevurderinger eller andre typer kunnskapsprodukter på oppdrag fra Nye metoder. Nye metoder er de fire regionale helseforetakenes prioriteringssystem, og systemet benytter produktene våre primært for å beslutte om en metode eller et tiltak kan innføres eller skal utfases i den norske spesialisthelsetjenesten.
En metodevurdering er en systematisk oppsummering og analyse av den tilgjengelige dokumentasjonen for en metode (vanligvis et tiltak). Det finnes ulike varianter av metodevurderinger. Oftest inneholder de analyse av effekt og sikkerhet, samt en tilhørende helseøkonomisk evaluering. En metodevurdering kan også inkludere organisatoriske, etiske eller juridiske aspekter som er relevante for om en metode egner seg for den norske spesialisthelsetjenesten.
Mini-metodevurdering
Helseforetakene kan gjøre mini-metodevurderinger, som benyttes som grunnlag for lokale beslutninger. En mini-metodevurdering er en forenklet form for metodevurdering som er spesielt tilpasset beslutninger som skal tas på sykehusnivå. Vi har rollen som nasjonal ressursgruppe for mini-metodevurderinger.
Alle påbegynte og ferdigstilte mini-metodevurderinger ligger åpent tilgjengelig i den nasjonale databasen for mini-metodevurderinger, som vi drifter. Fra og med 2024 gjøres det også mini-metodevurderinger for tiltak i kommunene samt samhandlingstiltak mellom kommuner og sykehus/helseforetak.
Hvordan jobber vi?
Nasjonale metodevurderinger
Vi utarbeider nasjonale metodevurderinger på oppdrag fra Bestillerforum i Nye Metoder. En prosjektgruppe med egnet kompetanse settes sammen for hvert prosjekt, og består oftest av forskere med metodekunnskap, helseøkonomer og bibliotekar. I de fleste tilfeller oppnevnes fageksperter og de regionale helseforetakene og brukerrepresentanter til å bidra i arbeidet. En metodevurdering tar vanligvis fra noen måneder til ett år å utføre.
Nasjonale metodevurderinger inneholder ingen direkte råd eller anbefalinger, men inngår som beslutningsgrunnlag i saker som behandles i Beslutningsforum i systemet Nye metoder. I Norge benyttes prioriteringskriteriene nytte, ressursbruk og alvorlighet i slike vurderinger. Metodevurderingene kan bidra til å belyse hvordan metoder svarer ut prioriteringskriteriene.
Alle kan sende inn forslag om metoder de ønsker vurdert for den norske helsetjenesten. Leverandører av legemidler skal anmode om vurdering. Vi i FHI har ansvar for å gjøre et forarbeid av innkomne forslag på vårt ansvarsområde (prosedyrer og andre tiltak utenom medisinske produkter) til Nye metoder - en såkalt «egnethetsvurdering» - for å belyse hvorvidt en foreslått metode er egnet for en nasjonal metodevurdering.
FHI har én representant i Bestillerforum, og observatørrolle i Beslutningsforum.
Mini-metodevurderinger
Sykehusene har selv ansvar for å utføre mini-metodevurderinger, når de er usikre på om en metode de vurderer å ta i bruk, eller som de bruker, er virksom og trygg, eller når det er nødvendig å kartlegge budsjettmessige eller organisatoriske konsekvenser. Mini-metodevurdering skal normalt ikke brukes til metodevurdering av legemidler, eller metoder der legemidler inngår som en vesentlig komponent.
FHI er nasjonal ressursgruppe for mini-metodevurdering, og gir opplæring, metodestøtte og rådgivning til sykehusene i arbeidet. Vi bidrar også mer direkte i gjennomføringen av mini-metodevurderinger på tiltak der sykehus og kommuner skal samhandle.
Den nasjonale ressursgruppen hos oss drifter og utvikler databasen for mini-metodevurderinger samt det FHI-utviklede, heldigitale skjemaet for mini-metodevurdering.