Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Kunnskaps- og beslutningsstøtte for kommunene

Artikkel

|

Publisert

Folkehelseinstituttet leverer kunnskaps- og beslutningsstøtte for og i samarbeid med kommunene. 

Er du ansatt, leder eller rådgiver i kommunen og har en faglig utfordring?

Vi er en gruppe forskere, økonomer og bibliotekarer i FHI som jobber med kunnskaps- og beslutningsstøtte for og i samarbeid med kommunene. Ta kontakt med oss på e-post, så vil vi gjerne hjelpe deg!

Hva gjør vi? 

På oppdrag fra Helse og omsorgsdepartementet har FHI fått ansvaret for å utvikle et kunnskapsstøttesystem for kommunale helse og omsorgstjenester, i samarbeid med Kommunenes samarbeidsarena for forskning (KSF).

Vi jobber med kunnskaps- og beslutningsstøtte i samarbeid med enkeltkommuner, regionale FOU-miljøer samt samhandlingstiltak mellom primær og spesialisthelsetjenesten.
I tillegg har vi utviklet digitale ressurser som ligger åpent, tilgjengelige for bruk i alle norske kommuner: 

Forskningsomtale 

En Forskningsomtale er en omtale av en systematisk oversikt, hvor vi også beskriver i hvor stor grad du kan stole på at resultatene er overførbare til din praksis.  

En forskningsomtale er nyttig som grunnlag for politisk eller administrativt planarbeid og i opplæring og undervisning. Å utarbeide en forskningsomtale inngår også i en mini-metodevurdering.  

Alle forskningsomtaler publiseres på Helsebiblioteket.

Mini-metodevurdering  

En mini-metodevurdering er et beslutningsstøtteverktøy som utføres av ansatte i kommunen, med støtte fra FHI. Den består av en forskningsomtale, i tillegg til en vurdering av kostnader, etikk og organisatoriske konsekvenser ved innføring av et tiltak i kommunen.  

Mini-metodevurderingsskjemaet utfylles digitalt i en skjemaløsning utviklet av FHI. 

En mini-metodevurdering bidrar til kunnskapsbaserte og transparente beslutninger, og brukes når man ønsker å innføre et nytt tiltak eller vurdere et eksisterende tiltak.Målet med en mini-metodevurdering er å synliggjøre grunnlaget for beslutninger og prioriteringer, og må sees i sammenheng med kommunens strategi, organisering, økonomi og praksis.  

Mini-metodevurdering kan også benyttes ved vurdering av samhandlingstiltak, der kommunen og samarbeidende aktører, for eksempel sykehus, da utfører mini-metodevurderingen sammen. Dette gjøres i et eget samhandlingsskjema. 

Det utarbeides også mini-metodevurderinger for sykehus.

Alle påbegynte og ferdigstilte mini-metodevurderinger publiseres i den nasjonale databasen for mini-metodevurdering i sykehus og kommuner.

Hvordan jobber vi? 

Er du ansatt, leder eller rådgiver i kommunen og har en faglig utfordring? Planlegger kommunen din å sette i gang et nytt tiltak, organisere dere på en annen måte, prioritere mellom to tiltak eller trenger forskningsbasert informasjon til planarbeid?

Beskriv da gjerne problemstillingen din på en e-post til oss i kommunestøtte i FHI, så vil vi hjelpe deg med nødvendige avklaringer, problemstillingen og arbeidet med en eventuell mini-metodevurdering eller forskningsomtale.

I startfasen av et samarbeid mellom FHI og kommunen din vil det være viktig å: 

  • forankre samarbeidet på ledernivå i kommunen 
  • etablere en dedikert arbeidsgruppe 

Gjennomføringen av en forskningsomtale/mini-metodevurdering består vanligvis av 5-6 (digitale) møter over en tidsperiode på 3-4 måneder. Det er lagt opp til noe hjemmearbeid mellom møtene.FHI leder og støtter kommunen din denne prosessen.  

FHI har laget et åpent tilgjengelig E-læringskurs for gjennomføring av mini-metodevurdering, inkludert forskningsomtale, i tillegg til en steg-for-steg veileder for å utarbeide en forskningsomtale.

Kontakt oss 

Ta gjerne kontakt med oss på e-post, og besøk temasiden vår på Helsebiblioteket. Der har vi samlet ressursene våre, fritt tilgjengelig for dere i kommunene.

Publisert
Fant du det du lette etter?