Hopp til hovedinnhold
FHI logo

NewTools på nordisk ernæringskonferanse

Artikkel

|

Publisert

Forskning og debatter om matens betydning for helsen, miljø, klima og andre bærekraftindikatorer var tema for årets Nordic Nutrition Conference (NNC). NewTools-prosjektet var representert ved en rekke forskere og samarbeidspartnere.

Bærekraft var en rød tråd i programmet på ernæringskonferansen hvor over 300 forskere og fagfolk møttes.  

-Det er et stort spenn i fagfeltet ernæring, derfor er det viktig å koble sammen ulike fagdisipliner for å løse utfordringene vi står overfor. Det syns jeg denne konferansen i år klarte meget bra, sier Knut-Inge Klepp, som er prosjektleder for NewTools ved Folkehelseinstituttet (FHI). 

Gruppebilde av NewTools gjengen på konferansen.
NNC ble arrangert for 13. gang i Bergen 17. – 19. juni i år. Her ser dere fra venstre: Anna Amberntsson (FHI), Helle Margrete Meltzer (FHI), Anne Lene Løvhaug (OsloMet), Lene Frost Andersen (UiO), Anne Lise Brantsæter (FHI), Kari Helene Bugge (TINE), Kaja Lund-Iversen (FHI), Karianne Spetaas Henriksen (Animalia), Torill Emblem Nysted (Animalia), Anna Maria Karlsen (NHO Mat og Drikke), Marianne Hope Abel (FHI), alle involvert i NewTools-prosjektet

Mange aktører fra matsystemet samarbeider 

Knut-Inge Klepp presenterte NewTools på konferansens første dag i parallellsymposiumet Towards sustainable eating in the Nordic: Health, food resilience, and food system innovations.  

Klepp ga en helhetlig introduksjon til NewTools’ målsettinger, konsortiets sammensetning og prosjektets ulike innsatsområder. 

-Det er mange fordeler, men også noen utfordringer med å være et stort og sammensatt prosjekt. NewTools har mange partnere fra ulike deler av matsystemet som skal samarbeide om å finne løsninger på hvordan matsystemet kan beveges i en mer bærekraftig retning. Det å skape en felles plattform for deling av kunnskap på tvers av matsystemet, ser vi er en viktig og positiv effekt av prosjektet, sier Klepp. 
 

Forskning på ernæringsskåring av mat 

NewTools presenterte fire postere, to fra arbeidet med ernæringsskår og to på erfaringer fra samhandlingen i prosjektet.  

Mari Mohn Paulsen med sin poster
Forsker ved FHI, Mari Mohn Paulsen, viser posteren fra arbeidet med å evaluere hvordan Nutri-Score slår ut i en norsk kontekst. Posteren viser styrker og svakheter ved algoritmen i lys av norske kostråd.
Anna Amberntsson viser sin poster
Anna Amberntsson, PostDoc ved Folkehelseinstituttet presenterte hvilke justeringer som kan gjøres i Nutri-score algoritmen for å bedre skille mellom fullkorns- og raffinerte kornprodukter.  
Publisert
Fant du det du lette etter?