NewTools årskonferanse 2024
Artikkel
|Publisert
Flere vitenskapelige artikler er nå publisert i NewTools. Vi fikk blant annet høre om siste nytt i forskningen på skåringssystemer på mat og hvordan vekting av indikatorer for miljømessig og sosial bærekraft kan gjøres. Vi fikk også et blikk utenfra om hvordan landbrukspolitikken forventes å bli i EU og hva som er viktig for regjeringen når det kommer til bærekraftige matsystemer.
NewTools går nå inn i sitt siste år og det er tydelig store forventninger til at det skal komme ny og relevant kunnskap ut av NewTools. Kunnskap som munner ut i konkrete anbefalinger.
Flere gir uttrykk for at de ønsker å videreføre en samarbeidsarena på mat og bærekraft og få til flere samarbeidprosjekter. Dette forteller Anne Lene Løvhaug, stipendiat ved OsloMet, som forsker på NewTools som et tverrsektorielt forskningssamarbeid.
Løvhaug sine funn ble understreket i en uformell Menti som ble gjennomført på årskonferansen. Hvor kunnskap, økologisk bærekraft, samarbeid og anbefalinger går igjen.

Forslag til revisjoner av Nutri-Score
I NewTools har forskere testet ut hvordan algoritmene som ligger til grunn for det franske Nutri-Score merket, som rangerer matvarer etter ernæringsmessig kvalitet, kan justeres for å være bedre tilpasset et norsk marked og norske kostråd. For eksempel kan justeringer gjøre at skåren skiller bedre på fullkorn og raffinert korn og at fiskeprodukter får litt bedre skår, og sukkerrike matvarer vil få dårligere skår.

Matvarebransjen og andre aktører som er partnere i NewTools har bidratt med innspill til dette arbeidet.
På konferansen fikk vi høre refleksjoner og spørsmål fra TINE og Forbrukerrådet. TINE løftet frem bekymring knyttet til at en rangering av matvarer basert på enkeltnæringsstoffer kan føre til mer prosessering, og tilsetting av komponenter som vil gi bedre skår.
Dette ble en fin dialog mellom Kari Helene Bugge fra Tine og Marianne Hope Abel og de andre forskerne fra FHI som står bak studiene om skåringssystemet på ernæring.

Forbrukerrådet ved Aysha Grönberg sier det er behov for merkeordninger som kan hjelpe forbrukerne å velge sunt, og mener Nutri-Score kan egne seg. Grönberg påpekte behovet for at Nutri-Score enda bedre støtter opp om de offisielle kostrådene i Norge.
–Det vil sannsynligvis alltid være noen svakheter ved et system som skal rangere matvarer etter ernæringsmessig kvalitet. Vår forskning viser imidlertid at det er et potensiale i å bruke Nutri-Score i Norge med noen tilpasninger. De endringene vi har kommet fram til tror vi også andre land i Europa vil være interessert i, og vi ser fram til å dele denne kunnskapen med forskerne bak Nutri-Score i januar, sier Marianne Hope Abel forsker fra FHI.
Miljømessig og sosial bærekraft
Forskere ved NMBU og NORSUS presenterte sine siste analyser på indikatorer for miljømessig og sosial bærekraft.
Hvordan vekte de ulike indikatorene, er en vesentlig diskusjon i utviklingen av et slikt rammeverk. NORSUS har sammenlignet ulike eksisterende vektingsmetoder og fant at det generelt er godt sammenfall mellom metodene. Samtidig var det interessante avvik, som forskerne må se nærmere på og justere vektingsmetoden ved behov. Det jobbes også videre med utvikling av indikatorene.

–Det er avgjørende å gå systematisk til verks i utvelgelsen av indikatorer, og balansere avveininger mellom brukervennlighet og indikatorvalg, sier Hanne Fjerdingby Olsen, fra NMBU.
Etter dette skal det gjøres en test av rammeverket for både norskproduserte og importerte matvarer.
Pilottesting av skåringssystemer
I NewTools er det et mål å teste ut hvordan skåringssystemer på mat kan brukes. Forskere ved OsloMet samarbeider blant annet med Bama og Felleskjøpet om å gjennomføre en forbrukertest av miljømerking i kantina på disse to arbeidsplassene.
Resultatene av disse testene kommer i 2025.
Er Farm to fork-strategien i EU død?
Etter parlamentsvalget i EU i juni i år skal det utvikles ny politikk på mange områder. På konferansen fikk vi en grundig oppdatering på hva vi kanforvente oss når det gjelder det grønne skiftet og landbrukspolitikken?
Magnar Sundfør, landbruksråd ved den norske delegasjonen til EU, holdt et interessant innlegg om hva som er situasjonen i EU. Han presiserte at målet om å gjøre EU klimanøytralt innen 2050 står sterkt. Knut Berdal, fra Landbruks- og matdepartementet (LMD), satte den forventede EU-politikken inn i en norsk kontekst.
Farm to Fork-strategien i EU er ikke død, men den står overfor betydelige utfordringer. Flere medlemsland, interesseorganisasjoner og aktører i landbrukssektoren har uttrykt bekymring for at tiltakene kan skade landbruksproduktiviteten og føre til økte matpriser. Dette har skapt politisk press for å revidere eller utsette enkelte deler av strategien. Til tross for motstanden, vil prinsippene i Farm to Fork-strategien fortsatt være en sentral del av EUs miljø- og klimamål selv om eksakte mål er nedtonet. Kommisjonen fortsetter å arbeide med implementeringen av strategien, selv om noen deler kan bli justert eller forsinket. Strategien støttes også av et sterkt engasjement fra miljø- og helseorganisasjoner, som ser den som avgjørende for en bærekraftig fremtid.
I Norge skal det lages en NOU om framtidens matsystem, og tidligere i høst kom LMD med en rapport om hvordan departementet arbeider med bærekraftige matsystemer.
Det var 10 postere som ble presentert

NewTools-prosjektets tredje årskonferanse ble avholdt den 12. desember 2024 på Oslo Event Hub.