Hopp til hovedinnhold
FHI logo
Paneldebatten på årskonferansen

NewTools årskonferanse 2023

Artikkel

|

Publisert

NewTools-prosjektet er nå halvveis i prosjektperioden. På årskonferanse 6. desember 2023 ble resultater og bredden i aktiviteter og forskning fra ulike aktører vist frem.

 

To skåringssystemer for mat

Forskere i prosjektet fortalte hvor langt de er kommet i arbeidet med å utvikle skåringssystemene; et for ernæring og et for miljømessig og sosial bærekraft. 

Utgangspunktet for skårene er forskjellig. En ernæringsskår skal legge til grunn kunnskapen om sammenhengen mellom ernæring og helse, mens den andre skåren har som mål å inkludere faktorer i produksjonen av mat og deres påvirkning på miljøet og sosiale forhold.  

I arbeidet med en miljø- og sosial skår er faktorer som klimagassutslipp, forsuring, biologisk mangfold, dyrehelse, barnearbeid og rettferdig konkurranse relevante forhold å se på. Mens i en ernæringsprofil handler det om matens næringsinnhold og sammensetning.   

Begge arbeidspakkene som jobber med disse skårene har ved gjennomgang av litteraturen identifisert eksisterende rammeverk som er vurdert som hensiktsmessig å ta utgangspunkt i for å lage det som kan bli NewTools-skårene.  

Forskerne som ser på miljø og sosiale forhold har valgt EUs Product Environmental Footprint (PEF) og United Nations Environmental Program (UNEP) Guidelines for Social Life Cycle Assessment (S-LCA) som rammeverk det skal jobbes videre med i en norsk kontekst. 

På ernæring er det algoritmene bak Nutri-Score systemet som er valgt som utgangspunkt. Denne algoritmen er allerede testet ut på norske data, og vist seg å kunne fungere i et norsk matvaremarked. Det gjenstår likevel mye vitenskapelig uttesting for å se hvordan algoritmene i Nutri-Score kan justeres for å enda bedre være tilpasset utfordringene i norsk kosthold og målsettingene for kostholdet i tråd med offisielle kostråd.  

Felles for dette arbeidet er betydningen av å få tilgang til ekspertisen hos aktørene som er involvert i prosjektet. I 2023 var det invitert til en rekke workshops og innspillsrunder der partnerne kunne bidra og komme med innspill. 

 

Mangfold av aktiviteter for et mer bærekraftig matsystem 

Årskonferansen hadde også som mål å være en arena for inspirasjon og ny kunnskap. Tjueen postere fra partnere i NewTools og andre aktører ble utstilt og var gjenstand for besøk og samtaler i pauser tiden satt av til postervandring. Fire ble valgt ut til å fortelle om prosjektet sitt i en kort samtale med konferansier for dagen, Andrew Kroglund. 

 

  • Masterstudent Emilie Heide (Universitetet i Oslo) fortalte om samsvar mellom Nutri-Score og retningslinjer for mat og drikkeinnkjøp i videregående skoler fra Helsedirektoratet.
  • Ane Guro Danielsen (NORTURA) snakket om utprøving av metanhemmere for redusert metanutslipp i norsk storfeproduksjon.
  • Torbjørn Billing i BAMA fortalte om hvordan de jobber med oppfølging av leverandørkjeden basert på risiko for mattrygghet og risiko for sosiale og miljøfaktorer.
  • Liv Elin Torheim fra Folkehelseinstituttets  presenterte rapport om kommuner og fylkers arbeid med å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold.   

 

 

  

 
Oversikt over postere  

Navn på hovedinnsender  

Organisasjon  

Tittel  

Anlaug Ådland Hansen  

NOFIMA  

Bærekraftig emballasje av kyllingfilet  

Anna Woodhouse  

NORSUS  

How packaging can be including in a sustainability scoring system for food products  

Anne Lene Løvhaug  

OsloMet  

Perspektiver rundt deltakelse i et forskningspartnerskap. En kvalitativ studie med NewTools partnere  

Bente Øvrebø  

FHI  

Hvordan skiller og klassifiserer den oppdaterte Nutri-Score algoritmen matvarer i en norsk sammenheng?  

Cathrine Kolve  

Oslo kommune  

Oslo kommune skal servere sunn, god og bærekraftig mat. Hvordan endre matforbruket i en mer bærekraftig retning?  

Emilie Heide  

UiO  

Samsvar mellom Nutri-Score og retningslinjer for mat- og drikkeinnkjøp i Videregående skole  

Erik Svanes  

NORSUS  

Weighting in LCA – what is it, how is it developed and how will it affect single score results?  

Ane-Guro Danielsen  

NORTURA  

Utprøving av metanhemmer 3-NOP (3-nitrooksypropanol) for redusert metanutslipp i norsk storfeproduksjon  

Helge Øvreness  

NMBU  

Forbrukeres perspektiver på sosial og miljømessig bærekraft i mat   

Lisa B Holm  

UiO  

Ernæringseksperters rangering av matvarer i tråd med de norske kostrådene - et verktøy i evalueringen av ernæringsprofiler  

Torunn Totland  

FHI  

Hvordan arbeider norske kommuner for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold?   

Mari Mohn Paulsen  

FHI  

Norske barn og ungdom har mange miljøgifter i kroppen  

Publisert
Fant du det du lette etter?