Foredrag om hørsel, demens og hørselshjelpemidler
Artikkel
|Publisert
Folkehelseinstituttet arrangerte i november 2021 et åpent fagmøte kalt Healthy ageing – hva er det, og hvordan kan vi styrke oss for en god alderdom? På møtet ble det holdt to foredrag om hørsel, demens og hørselshjelpemidler.
Foredragene er rundt 10 minutter lange. Du kan se dem i Folkehelseinstituttets Youtube-kanal:
- Sammenhengen mellom hørsel og demens - foredrag med Bo Engdahl, seniorforsker ved FHI
Engdahl snakker blant annet om hvorfor FHI ønsker å studere hørsel om demens. Hørsel er viktig for kommunikasjon. Den viktigste ulempen med å miste hørsel er at det kan føre til sosial isolasjon og ensomhet. Det kan også gi redusert mestring og svekket psykisk helse og trivsel.
- Bruk og nytte av hørselshjelpemidler - Foredrag med Jorunn Solheim, seniorforsker og audiopedagog ved Hørselssentralen ved Lovisenberg Diakonale Sykehus
Solheim forteller at de som blir presentert for høreapparat i dag kanskje opplever at høreapparat ikke er det de trodde det var. Fordi det er mye å velge i, det er mange muligheter og et stort sortiment. Det er også mye å sette seg inn i. Mye har skjedd innen høreapparater de senere år. Apparatene har blitt digitale, og de har fått avansert lydbehandling som gjør at lyden i apparatet oppleves mer naturlig. Apparatene kan lades opp, og de kan koples opp mot eksterne enheter, f. eks mot mobiltelefon og tv. Og man kan justere apparatet fra mobiltelefonen sin.
I dag er det egentlig høreapparat for alle typer hørselstap og de fleste ører. Det er slik at apparater er gratis. De dekkes gjennom NAV hvert sjette år og reparasjon dekkes også.