Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Hepatitt B vaksine (indikator 24)

Sist endret

Indikatoren beskriver følgende: Vaksinasjonsdekning av vaksine mot Hepatitt B blant spedbarn.

Hepatitt B-vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet som et tilbud til alle barn i 2017. Første vaksinasjonsdekning for et helt årskull var i 2020 og inngikk i dekningsstatistikken for 2-åringer. Vaksinasjonsdekningen har vært stabilt høy siden innføringen. 

Resultater

I perioden 1990-2016 har Hepatitt B vaksinen kun blitt tilbudt spedbarn av foreldre fra land med høy forekomst av sykdommen. Det betyr at den store majoriteten av norske nyfødte ikke har blitt vaksinert, da forekomsten i Norge var lav. Vaksinasjonen ble tilbudt barn av foreldre fra land med middels til høy forekomst av hepatitt B, og dette inkluderte alle afrikanske og asiatiske land, østeuropeiske land, land i Sør-Amerika og noen vest-europeiske land. I denne perioden kunne ikke dekningsgrad estimeres, fordi man ikke hadde tilgang til opplysninger om antallet barn i målpopulasjonen. Det ble i stedet rapportert andel barn i hver fødselskohort som hadde fått minst én dose hepatitt B-vaksine, og omfattet også barn som fikk vaksine av andre årsaker, for eksempel der foreldre selv betalte for vaksine. Andelen som hadde fått vaksine var mellom 28-36 %. Fra og med 2017 har hepatitt B-vaksinen inngått som en del av det allmenne barnevaksinasjonsprogrammet og tilbys alle spedbarn som tilleggskomponent i kombinasjonsvaksinen ved 3-, 5- og 12-månedersalder.

Vaksinasjonsdekningsgrad ble rapportert for første gang i 2020, da dekningsstatistikk for 2-åringer omfattet et helt årskull som fikk tilbud om denne vaksinen. Vaksinasjonsdekningsgraden for tre doser hepatitt B-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet for 2-åringer var 96% i 2023. 

I 2024 ble det mulig å få ut statistikk fra 2023 på fødselsdose hepatitt B-vaksine til barn av hepatitt B-positive mødre. Dette er den gruppen som har høyest risiko for å utvikle kronisk hepatitt B dersom ikke de får korrekt forebyggende behandling med vaksine ved fødsel. Det er avdekket at vaksinasjonsdekningen for denne gruppen er langt lavere enn målsetningen fastsatt av Verdens helseorganisasjon (Europas handlingsplan for eliminasjon av hepatitt B, og var kun 59 % i 2023. Målsetningen var at denne skal være over 90 % i 2020 og over 95 % innen 2030.  

Datakilde: Nasjonalt vaksineregister (SYSVAK)

Datakilde for denne indikatoren er Nasjonalt vaksineregister (SYSVAK)

Nedenfor følger beskrivelse.

Beskrivelse 

Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK har oversikt over vaksinestatus hos den enkelte og vaksinedekning i Norge. 

Barnevaksinasjonsprogrammet omfatter en rekke ulike vaksiner som helsemyndighetene anbefaler til barn og unge. Basisvaksinasjonen foregår i hovedsak i sped- eller småbarnsalder, og for de fleste vaksinene tilbys oppfriskningsvaksiner i skolealder. Folkehelseinstituttet har ansvar for anskaffelse av vaksinene i Barnevaksinasjonsprogrammet og disse distribueres til kommunene. Vaksinasjon foregår på helsestasjonen og i skolehelsetjenesten og er gratis. Alle vaksiner som gis registreres på individnivå i SYSVAK. Barnevaksinasjonsprogrammet utgir en årlig rapport som omfatter dekningsstatistikk, meldte tilfeller av sykdommer som det vaksineres mot, hvilke vaksiner som er brukt.

Global indikatordefinisjon

WHO sin definisjon av indikatoren

Indicator 24. Vaccination coverage against hepatitis B virus monitored by number of third doses of Hep-B vaccine (HepB3) administered to infants.

Publisert |Sist endret
Fant du det du lette etter?