Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Lavt inntak av frukt og grønnsaker (indikator 16)

Oppdatert

Indikatoren beskriver følgende: Andel av voksne i alder 18 år og eldre som spiser under 5 porsjoner frukt og grønt per dag.

I de oppdaterte kostrådene fra Helsedirektoratet i 2024 er det anbefalt å spise minst fem og helst åtte porsjoner hver dag av frukt, bær og grønnsaker, hvor 100 gram regnes som én porsjon. Indikatoren beskriver prosentandel av befolkningen som har et lavere gjennomsnittlig inntak enn 500 gram per dag.

Resultater

Andel som spiser mindre enn anbefalt mengde frukt og grønt er 88 % for menn og 83 % for kvinner (Figur 1). Dette viser tall fra den fjerde landsrepresentative kostholdsundersøkelsen blant voksne i Norge, gjennomført i 2022-2023 (Norkost 4).

Figur over prosentandel kvinner og menn som spiser mindre enn fem porsjoner frukt og grønt
Figur 1. Prosentandel kvinner og menn som spiser mindre enn fem porsjoner frukt og grønt per dag. Tallene er basert på gjennomsnittet fra to 24-timers kostintervjuer gjennomført blant 915 menn og 1049 kvinner i alderen 18-80 år i den landsrepresentative kostholdsundersøkelsen Norkost 4, 2022-2023. Tallene inkluderer frukt, bær, grønnsaker og opptil 100 gram juice per dag. Poteter, tørket frukt, sukkerholdig hermetisk frukt og syltetøy er ikke medregnet. Kilde: Myhre JB, Brodin MMA & Andersen LF. Norkost 4. Oslo: Helsedirektoratet, 2024. www.helsedirektoratet.no/rapporter/norkost-4

En sammenlikning med tilsvarende tall fra den forrige landsrepresentative kostholdsundersøkelsen som ble gjennomført i Norge, Norkost 3 (2010-2011), tyder på at andelen som spiser mindre enn fem porsjoner om dagen har økt (Figur 2).

figur over frukt og grønt
Figur 2. Prosentandel av menn og kvinner i Norge som spiste mindre enn fem porsjoner frukt og grønt per dag i 2010-2011 (Norkost 3) og i 2022-2023 (Norkost 4). Tallene er basert på gjennomsnittet fra to 24-timers kostintervjuer gjennomført i sammenliknbare utvalg fra Norkost 3 og Norkost 4, avgrenset til personer 18-70 år født i Norge, Sverige og Danmark (1787 deltakere i Norkost 3 og 1541 deltakere i Norkost 4). Tallene inkluderer frukt, bær, grønnsaker og opptil 100 gram juice per dag. Poteter, tørket frukt, sukkerholdig hermetisk frukt og syltetøy er ikke medregnet. Kilde: Myhre JB, Brodin MMA & Andersen LF. Norkost 4. Oslo: Helsedirektoratet, 2024. www.helsedirektoratet.no/rapporter/norkost-4

Tall fra den sjuende Tromsøundersøkelsen gjennomført i 2015-16 viste at i befolkningen 40 år og eldre i Tromsø var det 83 % av menn og 70 % av kvinner som spiste mindre enn fem porsjoner frukt og grønt daglig (Figur 3).

figur over inntak av frukt og grønt
Figur 3. Prosentandel som spiste mindre enn fem porsjoner frukt og grønt daglig fordelt på kjønn i den sjuende Tromsøundersøkelsen, 2015-2016. Tallene er basert på 11 425 menn og kvinner 40 år og eldre som besvarte matvarefrekvensskjemaet i undersøkelsen.
Figur over inntak av frukt og grønt.
Figur 4. Prosentandel som spiser mindre enn fem porsjoner frukt og grønt daglig fordelt på kjønn og 10 års aldersgrupper i den sjuende Tromsøundersøkelsen, 2015-2016. Tallene er basert på 11 425 menn og kvinner 40 år og eldre som besvarte matvarefrekvensskjemaet i undersøkelsen.

Datakilder 

Datakilder for denne indikatoren er de nasjonale kostholdsundersøkelsene blant voksne (Norkost 3 og 4) og Tromsøundersøkelsen. 

Nedenfor følger beskrivelse og definisjoner.  

Datakilde: De nasjonale kostholdsundersøkelsene (Norkost)

Beskrivelse

De nasjonale kostholdsundersøkelsene blant voksne (Norkost) gir data på individnivå om inntak av mat og drikke i landsrepresentative utvalg av befolkningen i Norge. Nasjonale kostholdsundersøkelser blant voksne har hittil blitt gjennomført i 1993, 1997, 2010-11 og 2022-2023. Undersøkelsene er gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Mattilsynet. 

Norkost 4 ble gjennomført 2022-2023 i et landsrepresentativt utvalg av voksne i alder 18-80 år med 40 % deltakelse (i alt 1964 personer deltok). Metoden som ble brukt var gjentatte 24-timers kostintervjuer samt et matvaretendensskjema. Tilsvarende metode ble benyttet i Norkost 3 som ble gjennomført 2010-2011 i et landsrepresentativt utvalg av voksne i alder 18-70 år med 37 % deltakelse (1787 personer).

Måltall

Andel av voksne som spiser under fem porsjoner frukt og grønt per dag, i prosent. 

Resultatene er basert på to 24-timers kostintervju. 

En porsjon er definert som 100 gram grønnsaker, frukt eller bær. Tallene er beregnet som daglig inntak av grønnsaker, frukt og bær som inkluderer maksimum 100 g juice per dag. (Poteter, tørket frukt, sukkerholdig hermetisk frukt og syltetøy er ikke inkludert.) 

Her er det ikke tatt hensyn til aldersfordelingen i den norske befolkningen. Det vil si at tallene ikke er aldersstandardisert.

Tolkning og feilkilder

Siden inntaket for hver person er et gjennomsnitt av to dagers registrering, er det ikke tilstrekkelig til å si noe om enkeltpersonenes vanlige inntak. 

Datakilde: Tromsøundersøkelsen 

Beskrivelse  

Tromsøundersøkelsen startet i 1974 og består av gjentatte helseundersøkelser av befolkningen i Tromsø kommune (Tromsø 1-7). De to siste undersøkelsene er spesielt aktuelle for den perioden som WHO ønsker at det skal rapporteres fra; 2010-2025. Tromsø 6 (2007-2008) omfattet nær 13 000 voksne i alder 30-87 år og hadde en oppmøteandel på 66 %. Tromsø 7 (2015-2016) omfattet over 21 000 voksne fra 40 år og oppover og hadde en oppmøteandel på 65 %. 

Måltall

Andel av menn og kvinner 40 år og eldre i Tromsø som spiser mindre enn fem porsjoner frukt og grønt per dag, definert som minst 250 gram grønnsaker per dag og minst 250 gram frukt og bær per dag. Drikke (juice/nektar) og poteter er ikke inkludert. Andelene er aldersstandardisert mot Norges befolkning i 2016.

Tolkning og feilkilder

Resultatene fra Tromsøundersøkelsen er basert på et validert matvarefrekvensskjema, med spørsmål om inntak av 261 ulike matvarer, drikker, matretter og kosttilskudd. Ved besvarelse skulle deltakerne angi frekvens (hvor ofte spiser du…) og mengde (hvor mye…) av hver matvare, med sitt vanlige kosthold (siste år) i tankene. Matvarefrekvensskjemaet ble delt ut ved oppmøte i Tromsø 7 og 72 % av de 21083 deltakerne besvarte skjemaet. Valide data fra 11 425 deltakere er brukt. Mulige feilkilder i denne type data kan være knyttet både til utvalget (seleksjon av deltakere der de friskeste og høyest utdannede i større grad møter til undersøkelse) og variablene (over- og underestimering av henholdsvis sunne og usunne matvarer).

Referanse

Nilsen L, Hopstock LA, Grimsgaard S, Carlsen MH, Lundblad MW. Intake of Vegetables, Fruits and Berries and Compliance to "Five-a-Day" in a General Norwegian Population-The Tromsø Study 2015-2016. Nutrients. 2021 Jul 18; 13(7):2456. 

Global indikatordefinisjon

Indicator 16. Age-standardised prevalence of persons (aged 18+ years) consuming less than five total servings (400 grams) of fruit and vegetables per day.

Nasjonal tilpasning til global indikator

For norske forhold er fem porsjoner definert som 500 gram.

I beregningene fra Tromsøundersøkelsene krevdes minst 250 gram grønnsaker og 250 gram frukt for å oppfylle definisjonen.

Tallene fra Tromsøundersøkelsen gjelder for personer 40 år og eldre.

Tallene fra Norkost 4 og Norkost 3 omfatter aldersgrupper 18 år og eldre, men reflekterer aldersfordelingen i kostholdsundersøkelsene og er ikke aldersstandardisert. 

 

Publisert |Oppdatert
Fant du det du lette etter?