Samarbeid med EU-byråer
Artikkel
|Oppdatert
Siden starten av EØS-avtalen har Norge deltatt i EUs programmer og byråer. Byråene bistår EU og medlemslandene i deres arbeid, med en viktig rolle i politikkutformingen og gjennomføringen av regelverk nasjonalt. Folkehelseinstituttet bidrar innenfor helse og miljø.
Det europeiske smittevernbyrået, ECDC
ECDC har som hovedmål å styrke Europas forsvar mot smittsomme sykdommer. ECDC samarbeider med nasjonale helsevernmyndigheter i hele Europa for å styrke og utvikle europeisk sykdomsovervåking og tidlig varsling.
Ved å samarbeide med eksperter innen smittevern fra hele Europa kan ECDC bidra med vitenskapelige råd til helsemyndighetene om eksisterende og nye smittefarer.
Folkehelseinstituttet ved Divisjon for smittevern er "Coordinating Competent Body", det vil si norsk kontaktpunkt med ansvar for å koordinere ECDC-samarbeidet generelt. Instituttet har en fast representant i Advisory Forum, mens en rekke medarbeidere fra instituttet deltar i nettverk, ekspert/faggrupper og på fagmøter. Instituttet deltar også i flere programmer/prosjekter og initiativ som finansieres av ECDC.
Aktivitetene i ECDC er komplementære til noen av de andre EU-byråene, eksempelvis Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA), Det europeiske byrå for legemiddelvurdering (EMA) og Det europeiske overvåkingssenter for narkotika og narkotikamisbruk (EMCDDA).
Verdens helseorganisasjon (WHO) er en av ECDCs viktigste strategiske partnere. Eksperter fra ECDC bidrar jevnlig i det tekniske arbeidet i WHO på smittsomme sykdommer og ECDC deltar i WHOs Global Outbreak Alert and Response Network (GOARN). ECDC og WHO Europa samarbeider tett om influensaovervåking og initiativer knyttet til opplæring og kapasitetsbygging.
Se også: ECDC
Det europeiske kjemikaliebyrået, ECHA
ECHA er drivkraften bak implementeringen av EUs banebrytende kjemikalieregelverk, REACH.
Byrået er en moderne vitenskapsbasert organisasjon som har fokus på å sikre at kjemikalier brukes på en trygg og forsvarlig måte til beste for folkehelsen og miljøet. Miljøverndepartementet, gjennom Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), er nasjonalt kontaktpunkt for ECHA. Folkehelseinstituttet ved Divisjon for miljømedisin, utfører kjemikalievurderinger, klassifisering, merking og risikovurdering på oppdrag fra Klif. I tillegg deltar forskere fra instituttet som faglige rådgivere i ECHAs ekspertgrupper sammen med eksperter fra Klima- og forurensningsdirektoratet.
Se også: ECHA
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA
EFSA ble opprettet som et ledd i et omfattende program for å forbedre EUs matsikkerhet, sikre et høyt nivå av forbrukervern og opprettholde tilliten til EUs matforsyning.
EFSA er hjørnesteinen i EUs risikovurdering av mat- og fôrsikkerhet og arbeidet danner grunnlag for EUs politikk og lovgivning på feltet.
Se også: EFSA
Vitenskapskomiteen for mattrygghet er kontaktpunkt i Norge.
EFSA organiserer sitt arbeid gjennom en rekke vitenskapelige paneler og komiteer. Folkehelseinstituttet ved Divisjon for miljømedisin, samarbeider nært med Vitenskapskomiteen og har representanter i følgende av EFSAs vitenskapelige paneler.
Det europeiske byrå for legemiddelvurdering, EMA
EMA håndterer den sentrale prosedyren for godkjenning av legemidler i Europa og har ansvar for å koordinere samarbeidet mellom medlemslandenes myndigheter.
To vitenskapelige komiteer under EMA, én for legemidler til mennesker og én for legemidler til dyr, er ansvarlige for vurdering av legemidlene som benyttes.
Statens legemiddelverk representerer norske helsemyndigheter i EMA.
Folkehelseinstituttet, ved Divisjon for epidemiologi, deltar blant annet i det vitenskapelige multipartner-nettverket The European Network of Centres for Pharmacoepidemiology and Pharmacovigilance, ENCePP.
Se også: European Medicines Agency - EMA