Implementering av digitale helseregistre for mødre- og barnehelse
Artikkel
|Publisert
Folkehelseinstituttet er engasjert i implementering og forskning på digitale helseintervensjoner for å styrke helsesystemer i lav- og mellominntektsland, og med særlig fokus på mødre- og barnehelse.
I vårt forskningsbaserte arbeid med implementering av digitale helseregistre (eRegistries) har svangerskapsomsorgen vært et hovedsatsningsområde. Et eksempel på anvendelse av eRegistries er eHelsekortet for gravide. Ved å registrere gravide digitalt ved første svangerskapskontroll opprettes en individuell, digital svangerskapsjournal, som følger den gravide gjennom alle påfølgende svangerskapskontroller. eHelsekortet lagrer informasjon om den gravide og inneholder blant annet retningslinjebasert beslutningsstøtte for helsepersonell, som styrker kvaliteten på vurderinger og behandling.
eRegistries er utviklet i District Health Information Software 2 (DHIS2). Vi driver intervensjonsstudier, implementeringsforskning og register-basert epidemiologisk forskning. Implementering og forskning foregår i tett samarbeid med ulike fagmiljøer og forskningsgrupper i våre partnerland, og sammen med lokale fagmiljøer kartlegger vi mulighetene for å styrke helsesystemer ved å ta i bruk eRegistries til ulike formål.
Per i dag har vi implementert eRegistries i Palestina og Bangladesh, og har pågående prosjekter i Rwanda, Uganda og Kenya.
Ønsker du å vite mer? Besøk vår nettside her.