Slik bruker du Kommunehelsa og Norgeshelsa statistikkbank
Artikkel
|Oppdatert
I statistikkbankene kan du lage egne tabeller, diagrammer og kart. Kommunehelsa statistikkbank inneholder tall på kommune- og bydelsnivå, mens Norgeshelsa statistikkbank inneholder tall på fylkes- og landsnivå.
Kommunehelsa og Norgeshelsa statistikkbank gir deg statistikk om befolkning, oppvekst og levekår, miljø, skader, helserelatert atferd og helsetilstand.
Bruk Google Chrome, Firefox eller andre nettlesere enn Explorer for statistikkbankene.
Folkehelseprofilene og oppvekstprofilene bygger på statistikkbankene. I folkehelseprofilene og i oppvekstprofilene presenteres utvalge nøkkelindikatorer, i statistikkbankene finner du disse og i tillegg mange andre indikatorer.
Video med brukerveiledning
Videoen viser hvordan du bruker Kommunehelsa og Norgeshelsa statistikkbank og varer i cirka 9 minutter. Videoen er produsert i samarbeid mellom OsloMet.
Venstremenyen
I venstremenyen i statistikkbankene finner du oversikt over alle de tilgjengelige indikatorene eller statistikktema. De er organisert under de samme temaområdene som i folkehelseprofilene; om befolkningen, oppvekst og levekår, miljø, skader og ulykker, helserelatert atferd og helsetilstand.
Når du ser på statistikk for et tema kan du også finne:
- ulike aldersgrupper og kjønn
- tall bakover i tid
Informasjon om datakilden
Dersom du ønsker mer informasjon om indikatoren, for eksempel hvordan dataene er samlet inn og hva som er kilden, klikker du på fanen «Definisjoner» øverst i skjermbildet. Her kan du også lese en begrunnelse for hvorfor indikatoren er viktig i folkehelsesammenheng.
Løpende oppdateringer
Begge statistikkbankene oppdateres løpende etter hvert som nye data foreligger.
Hvorfor er det to statistikkbanker?
Det er to statistikkbanker som er knyttet til folkehelseprofilene, Norgeshelsa statistikkbank og Kommunehelsa statistikkbank.
Man kan lure på hvorfor det er nødvendig med to ulike statistikkbanker. Grunnen til dette er at de to statistikkbankene er tilpasset ulike geografiske nivåer.
Kommunehelsa inneholder kommune- og bydelsstatistikk og er grunnlag for folkehelseprofiler og oppvekstprofiler for kommuner og bydeler.
Statistikken er derfor tilpasset disse nivåene. Det er blant annet gjort en del grep for at også små kommuner skal få tall. Det innebærer at statistikken ofte presenteres som gjennomsnitt over flere år, såkalt glidende gjennomsnitt og det er som regel delt inn i grove aldersgrupper.
Oppvekstprofilene er kun knyttet til Kommunehelsa statistikkbank.
Norgeshelsa statistikkbank inneholder statistikk på lands-, helseregion- og fylkesnivå og er grunnlaget for folkehelseprofiler for fylker.
På disse geografiske områdene er tallgrunnlaget større og det gir flere muligheter for å presentere mer detaljert statistikk. Her presenteres stort sett statistikken som årlige tall, ikke som gjennomsnitt over flere år, og det er fordelt på finere aldersgrupper. I tillegg vises resultater fra undersøkelser som kun er tilgjengelig på lands- og fylkesnivå i denne statistikkbanken. Det kan for eksempel være resultater fra helse- og levekårsundersøkelsen til SSB og andre utvalgsundersøkelser. I Norgeshelsa vises også statistikk som kun er tilgjengelig på landsnivå.
Begge statistikkbankene er imidlertid bygd opp på akkurat samme måte og med de samme funksjonene.