Oppdatert smittestopp-app oppdager nesten alle nærkontaktene
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Smittestopp kan nå oppdage 93 prosent av alle nærkontaktene til en som er smittet av koronavirus, dersom den som er smittet og de rundt vedkommende bruker appen. Det viser en ny test som Folkehelseinstituttet har gjennomført i samarbeid med app-utvikleren Netcompany.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenDen nye testen av Folkehelseinstituttets app Smittestopp ble gjennomført i begynnelsen av mai, før lanseringen av 3.0-versjonen. I denne versjonen av appen er konfigureringene endret for enda bedre å fange opp flest mulig av nærkontaktene til en som er koronasmittet.
– Effektivt supplement til smittesporingen
Den forrige versjonen av appen fanget opp 80 prosent av alle innenfor en radius på to meter av den som er smittet, og som samtidig er i slik nærkontakt med andre i mer enn 15 minutter. Etter den siste oppdateringen har appens evne til å fange opp nærkontakter til en som er smittet – appens følsomhet eller sensitivitet – økt til 93 prosent, forutsatt at også alle rundt vedkommende bruker appen.
– Denne forbedringen kan gjøre appen til et enda mer effektivt supplement til den ordinære smittesporingen i kommunene, ved at flere av nærkontaktene til en som er smittet av koronaviruset blir varslet og tester seg. Vi håper derfor at disse resultatene kan bidra til at enda flere vil bruke Smittestopp, ikke minst nå som stadig flere samles under gjenåpningen av samfunnet, sier forsker og seniorrådgiver Elisabeth Madslien ved Folkehelseinstituttet (FHI).
Per 30. mai hadde 1.022.100 personer lastet ned FHIs app på sin mobiltelefon.
Testet på ulike telefonmerker
Testene som ligger til grunn for de nye konfigureringene foregikk i det offentlige rom med flere forskjellige telefonmerker for å måle treffsikkerhet og innstilling.
Testpersonene stod i kø med telefoner som hadde installert en prøvemodell av den nye 3.0-versjonen av Smittestopp, fra én til fire meter fra telefonen til den «infiserte» personen.
Testen ble utført av FHI i samarbeid med firmaet Netcompany som utviklet appen.
Virker også i utlandet
Når grensene etterhvert åpner opp igjen med vaksinepass og oppdaterte karanteneregler, vil flere reise utenlands. Ved hjelp av Smittestopp vil det da være mulig både å gi og å få beskjed om du har vært i nærheten av noen som har fått påvist koronavirus, uavhengig av hva slags nasjonal smittesporings-app du bruker. Dette fungerer kun hvis du tester deg og melder om smitte fra ditt eget land, altså hvis du for eksempel er kommet hjem fra reise i utlandet.
Deling av data med andre land er frivillig, og du vil bli bedt om å samtykke til dette hvis du melder deg smittet. Dette betyr at Smittestopp vil få en langt høyere nytteverdi spesielt med tanke på reise utenlands, og hvis du har vært i nærheten av personer du ikke kjenner som får påvist covid-19.
- Les artikkelen: Nå virker Smittestopp på tvers av landegrenser
Stort sett automatisk oppdatering
De aller fleste mobilbrukere har aktivert automatisk oppdatering av applikasjoner, og trenger således ikke gjøre noe for å for å få siste versjon av Smittestopp. Skulle du likevel måtte gjøre dette, her ser du hvordan du kan aktivere automatisk oppdatering på henholdsvis IPhone-/iOS- og Android-telefoner:
IPhone/iOS:
1. Gå til Innstillinger.
2. Trykk på App Store.
3. Slå på eller av Appoppdateringer.
Android:
1. Åpne Google Play Butikk-appen.
2. Trykk på menyen Mine apper og spill.
3. Velg en app du vil oppdatere.
4. Trykk på Mer.
5. Trykk på Slå på automatisk oppdatering.