Avstanden mellom oss har blitt mindre (arkivert)
Nyhet
|Publisert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Stadig flere av oss er nær andre personer, og skiftet skjedde spesielt rundt 10. mai. Det viser foreløpige tall fra Smittestopp om hvordan folk beveger seg i forhold til hverandre. Etter varsel om forbud mot å behandle personopplysninger i Smittestopp fra Datatilsynet, vil FHI slette alle data fra appen og inntil videre stoppe all innsamling av data.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenFormålet med Smittestopp-appen er å varsle om du har vært i nærheten av personer med koronavirus, og i tillegg gi data til analyse av hvordan smitteverntiltakene fungerer.
Appen kan blant annet brukes til å studere bevegelses- og kontaktmønsteret. Nå er de første tallene fra analysene klare. De viser at vi siden midten av mai har hatt stadig mer «nær nærkontakt» innenfor 2-metersgrensen.
Nære og langvarige kontakter øker
– Kanskje litt overraskende ser vi at det er de nære og mer langvarige kontaktene som har hatt den største prosentvise økningen. Vi har ingen fullgod forklaring på det. En mulighet kan være at vi holder fast ved å unngå kontakt i det offentlige rom, men i større grad har begynt å omgås venner, slekt og kollegaer som i normale tider. Men disse tallene er rykende ferske og ikke godt nok validert, så vi skal være veldig forsiktige med å trekke bastante konklusjoner, sier teamleder for analysedelen i appen og seniorforsker Kåre Bævre.
Skoleåpning og finvær
Tallene baserer seg på Bluetooth-kontakter, altså personer som har vært i nærheten av hverandre målt gjennom Bluetooth-kontakt på telefonene.
– Mens vi fra andre anonyme mobilitetsdata ser at aktiviteten hos folk tok seg opp allerede rundt påsketider, og stadig flere var på farten, kan vi fra Smittestopp se mer detaljert på om folk også har vært i nærkontakt med hverandre. Her skjedde det en rask og betydelig økning rundt 10. mai, sier teamleder for analysedelen i appen og seniorforsker Kåre Bævre.
Det kan ha flere årsaker. Skolene åpnet for alle elever 11. mai, samtidig med en finværsperiode som kan ha ført til at mange var ute.
Det har tatt tid å utvikle prosedyrer for å hente ut anonym statistikk fra den meget store og komplekse datamengden som samles i den lukkede databasen. Mer detaljerte og andre typer data vil komme etter hvert.
Varsling
FHI arbeider også med varslingsfunksjonen i Smittestopp-appen. Smitten er nå så lav i samfunnet at det er vanskelig å validere at den varsler de riktige personene, ikke for mange og ikke for få.
Når appen er blitt ytterligere testet, blir det mulig å varsle brukere i alle landets kommuner.