Råd til spesialisthelsetjenesten - arkivert
Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Råd til helsepersonell i spesialisthelsetjenesten om covid-19.
Med bakgrunn i økende vaksinasjonsdekning i helsetjenesten og samfunnet og i henhold til Regjeringens plan for gradvis gjenåpning, anbefales det at spesialisthelsetjenesten utarbeider planer for gradvis nedtrapping av covid-19-relaterte smitteverntiltak med mål å komme tilbake til normal drift.
FHI jobber kontinuerlig med å oppdatere råd i henhold til ny kunnskap om SARS-CoV-2 pandemien. Smittemåter er et område hvor det har fremkommet mer kunnskap. Les mer om smittemåter her;
Kunnskap om nye varianter og vurderinger av disse kan føre til oppdatering av råd om smitteverntiltak i helse- og omsorgstjenesten. Les mer her;
Sykehusene har ofte ansatte, pasienter og besøkende/ledsagere fra ulike geografiske områder med ulikt smitterisikonivå. Derfor bør sykehusene gjøre sin egen løpende risikovurdering basert på vaksinasjonsdekning av ansatte og prioriterte pasientgrupper, smittespredning lokalt og ev regionalt, samt antall innlagte i sykehus og på intensivavdelingene.
Definisjoner av beskyttelse etter vaksine eller gjennomgått infeksjon finnes her:
Ledelsens ansvar og oppgaver
Utarbeide planer for gradvis nedtrapping av covid-19-relaterte smitteverntiltak som gjøres kjent for alle ansatte, samtidig som beredskap for utbrudd av covid-19 og andre agens opprettholdes.
Vurdere behovet for forhåndsvurdering (pre triage) av pasienter med tanke på smitte.
Forhåndsvurdering bør i størst mulig grad skje før konsultasjon, besøk eller innleggelse, men kan også skje når pasienten ankommer sykehuset. Forhåndsvurdering omfatter organisering ved mottak av pasienter, basert på lokale forhold.
Basert på den epidemiologiske situasjonen lokalt, regionalt og nasjonalt, bør rutiner for testing av mistenkte og sannsynlige tilfeller med covid-19 følges. Dette gjelder spesielt ved overflytting av pasienter fra andre helseinstitusjoner og avdelinger internt.
Vurdere behovet for adgangskontroll av besøkende og ledsagere
Sykehuset bør gjennomføre risikovurderinger for adgangskontroll basert på smitterisiko i sykehusets opptaksområde.
Ved ankomst
- Sikre tydelig informasjon ved alle sykehusets innganger om hvor pasienter og besøkende/ledsagere skal henvende seg ved ankomst til sykehuset.
Beredskap
Følge lokalt og regionalt planverk for beredskap:
- Ved utbrudd, se Håndtering av utbrudd i spesialisthelsetjenesten
- Planlegge for håndtering av influensa- og andre luftveisagens.
Generelle smitteverntiltak
- Tilrettelegge for at de generelle smitteverntiltak (avstand minst 1 meter til andre, hoste- og håndhygiene i alle arealer) kan ivaretas.
Ledelsens oppgaver overfor ansatte
- Ha et system for å sikre at alle ansatte, inkludert nyansatte og vikarer, er kjent med gjeldene smittevernrutiner (infeksjonskontrollprogram).
- Sikre at ansatte får god informasjon om koronavaksinasjon og tilrettelegge for høy grad av vaksinasjon blant ansatte, inkludert nyansatte og vikarer, se; Vaksinasjon mot koronavirus i helseforetak
- Sikre at ansatte og vikarer med pasientnært arbeid kjenner til plikt om å informere arbeidsgiver hvis de kommer i karantene.
- Stille til rådighet personlig beskyttelsesutstyr som er hensiktsmessig og gir tilstrekkelig beskyttelse.
- Beslutte hvilke forsterkede smitteverntiltak som skal iverksettes ved økt smitterisiko i samfunnet.
- Ha etablert rutiner for oppfølging og tilrettelegging for ansatte som selv er i risikogruppe for alvorlig forløp av covid-19 og ikke er beskyttet mot covid-19.
- Ha etablert rutiner for oppfølgning og tilrettelegging for helsepersonell som er gravide.
Ledelsens ansvar ved besøk i sykehus
- Tilrettelegge for at pårørende uavhengig av om de er vaksinert eller har gjennomgått covid-19, kan komme på besøk til innlagte pasienter i alle typer avdelinger.
- Tilrettelegge for at pasienter kan ha med ledsager under polikliniske konsultasjoner og ved innleggelse.
- Påse at man ved behov for smittesporing kan kontakte personer som har vært på besøk i sykehuset. Sykehuset bør føre oversikt for pasienter som ikke selv kan holde rede på besøkende.
Råd til ansatte (inkl. nyansatte og vikarer) i spesialisthelsetjenesten
- Ansatte med symptomer forenlig med covid-19 skal holde seg hjemme og testes raskest mulig.
- Ansatte som er i karantene skal ikke komme på jobb. Dette gjelder også for de som ikke er fullvaksinerte, har gjennomgått covid-19 eller hvis de har smitte i egen husstand
- Ansatte som har vært eksponert for covid-19, følges opp videre i tråd med råd gitt i
- Ansatte bør nøye følge med på om innlagte pasienter utvikler symptomer forenlig med covid-19, også milde symptomer.
- Ansatte skal tilrettelegge for at pasienter kan ta imot besøk, uavhengig av om besøkende er vaksinert eller har gjennomgått covid-19. Se; Råd til besøkende og pårørende.
Råd til pasienter, pårørende og ledsagere
- Pasienter informeres om å ta telefonisk kontakt før oppsatt time dersom de har symptomer forenlig med covid-19, er i hjemmeisolering, karantene, er definert som nærkontakt i henhold til gitte anbefalinger, eller i løpet av de siste 10 dagene har vært i områder eller land som omfattes av karanteneplikt. Konsultasjoner for disse pasientene kan vurderes utsatt.
- Pasienter og pårørende følger de generelle smitteverntiltak (avstand minst 1 meter til andre, hoste- og håndhygiene i alle arealer).
Les mer: Spesialisthelsetjenesten – råd til besøkende og pårørende
Ivaretakelse av barn og unge
Alle barn med symptomer forenlig med covid-19 bør vurderes av helsepersonell før de eventuelt testes for SARS-CoV-2. Dette er særlig viktig for at eventuell alvorlig infeksjon blir avdekket. Det er utarbeidet råd for å sikre forsvarlig ivaretakelse av barn og unge (Helsedirektoratet), og særlig sårbare barn og unge, med eller uten symptomer forenlig med covid-19. Barn og unge som testes uten symptomer (som ledd i smittesporing, massetesting eller lignende) kan testes på teststasjon uten vurdering først.
Innleggelse av pasient med mistenkt, sannsynlig eller bekreftet covid-19
Dersom en pasient med mistenkt, sannsynlig eller bekreftet covid-19 trenger behandling i sykehus, bør innleggelse skje ved nærmeste sykehus. Overflytting til regions- eller universitetssykehus bør kun skje dersom det er medisinsk indikasjon for dette.
Alle pasienter som legges inn med symptomer forenlig med covid-19, skal testes. Dette gjelder også for vaksinerte og for innlagte pasienter som utvikler slike symptomer.
Se kriterier for testing: Testkriterier for koronavirus
Smitteregime
Pasienter med mistenkt, sannsynlig eller bekreftet covid-19, og pasienter som fyller kriteriene for nærkontakter eller innreisekarantene, bør som hovedregel isoleres, og personlig beskyttelsesutstyr bør benyttes utfra en risikovurdering og i henhold til sykehusets rutiner.
Pasienter med mistenkt, sannsynlig eller påvist covid-19 legges fortrinnsvis direkte inn på isolat på sengepost, alternativt enerom med eget bad/toalett dersom isolat ikke er tilgjengelig. Dersom pasienten må oppholde seg i akuttmottak, skal pasienten være på eget rom. Pasienten bør ha på medisinsk munnbind under opphold i akuttmottaket og under transport til sengepost.
Luftsmitteisolat og/eller luftsmitteregime må vurderes individuelt, og spesielt dersom det forventes at det vil bli utført aerosolgenererende prosedyrer (AGP). Dersom isolat ikke er tilgjengelig, må pasienter legges på enerom med eget bad og toalett, eventuelt kohortisoleres.
Dersom pasienten skal ut av isolatet til nødvendige undersøkelser, skal pasienten ha på medisinsk munnbind med mindre pasienten av medisinske årsaker ikke tolererer dette.
Bruk av personlig beskyttelsesutstyr
Helsepersonell skal ha opplæring i korrekt bruk av personlig beskyttelsesutstyr. Dette omfatter hvordan utstyret tas på og av, samt kritiske punkter under bruk. Ved arbeid med pasienter med mistenkt, sannsynlig eller påvist covid-19, kan det være hensiktsmessig å ha en observatør som kan korrigere og gi tilbakemelding under prosedyren for på- og avkledning og ved feilbruk. Les mer her;
Personlig beskyttelsesutstyr ved kontakt mellom ansatte
Råd om avstand og bruk av personlig beskyttelsesutstyr ved kontakt mellom ansatte omfatter kontakt mellom ansatte i ordinært arbeid (morgenmøter, internundervisning etc.) eller kursaktiviteter og faglige arrangementer. Les mer her;
Intensivavdelinger
På intensivavdelinger utføres det ofte aerosolgenererende prosedyrer (AGP) på pasienter med mistenkt, sannsynlig eller bekreftet covid-19, og det kan bli vanskelig å skille AGP fra andre prosedyrer.
Det kan lokalt vurderes om helsepersonell som jobber direkte med stell, pleie og behandling av covid-19-pasienter i intensivavdelinger, bør bruke personlig beskyttelsesutstyr som ved AGP gjennom hele arbeidsdagen:
Helsepersonell som bare skal innom intensiv (på visitt, prøvetaking, kortvarig opphold av annen årsak) trenger ikke benytte åndedrettsvern, men benytte munnbind..
Isolering av pasient med covid-19 på intensivavdelinger
Pasienter på intensivavdelinger bør isoleres etter følgende prioriteringsrekkefølge:
- luftsmitteisolat
- kontaktsmitteisolat
- enerom
- kohortisolering av pasienter med påvist covid-19
Uavhengig av romtype skal sykehusets rutiner for isolering følges.
Ventilatorbehandling
For pasienter som er tilkoblet ventilator, er det viktig å være oppmerksom på situasjoner som kan medføre aerosoldannelse. Følgende tiltak kan bidra til å redusere aerosoldannelse:
- Benytt engangs slangesystem i størst mulig grad og lukkede sugesystem.
- Bruk av bakterie- og virusfilter på ventilatorer bør gjøres i henhold til anbefalinger fra leverandør og gjeldende lokale rutiner.
Overflytting til andre avdelinger/helseinstitusjoner
Pasienter med covid-19 skal i minst mulig grad flyttes ut av isolatet. Dersom pasienten må ut av isolatet, må dette skje i henhold til sykehusets rutiner og i samarbeid med smittevernpersonell lokalt og/eller regionalt.
Ved overflytting til annen helseinstitusjon skal ambulansepersonell varsles om smittestatus.
Stell av døde
Stell av døde med mistenkt eller bekreftet covid-19 skal gjennomføres i henhold til gjeldene rutiner for pasienter som har vært isolert med dråpe- eller luftsmitteregime.
Sykehusene bør vurdere hvor stell av døde skal utføres, spesielt dersom pasienten ikke har ligget på enerom.
Alt personell som steller og er i direkte berøring med den døde skal benytte personlig beskyttelsesutstyr som beskrevet for helsepersonell i sykehus. Dette tas av i henhold til sykehusets rutiner før rommet forlates. Håndhygiene utføres når beskyttelsesutstyret er tatt av og før rommet forlates.
Sykehusene bør vurdere kapasitet på kjølerom og kartlegge alternative løsninger ved økt behov.
Bruk av morsposer
Morspose (likpose) kan benyttes i henhold til gjeldende rutiner. Indikasjon for bruk av morspose kan være forventet lekkasje fra kroppsåpninger, spesielt ved forflytting og transport.
Etter stell av den døde merkes morspose med gjeldende smitteregime, slik at begravelsesbyrået kan ta sine forholdsregler. Helsepersonell har ansvaret for å transportere den døde til morsrom eller kapell
Pårørende til døde
Avdelingen skal tilrettelegge slik at pårørende kan ta farvel med den døde, enten i avdelingen hvor pasienten har ligget eller i annet egnet rom utenfor avdelingen.
Pårørende som ønsker, kan få delta i stell av den døde må benytte personlig beskyttelsesutstyr tilsvarende som for helsepersonell. Antall pårørende bør begrenses. Fysisk kontakt med den døde skal kun skje ved bruk av personlig beskyttelsesutstyr. Dersom pårørende er vaksinert eller har gjennomgått covid-19, kan de følge sykehusets ordinære rutiner for å ta avskjed med den døde. Håndhygiene må utføres etter at beskyttelsesutstyr er tatt av og alltid før rommet forlates.
Pårørende må gjøres oppmerksom på at ved dødsfall med mistenkt eller bekreftet covid-19 vil det kun unntaksvis være adgang til syning etter at den den døde er lagt i morspose.
Oppfølging av nærkontakter i sykehus
Sykehuset bør ha rutiner for oppfølging av personer som i sykehuset har hatt nærkontakt med pasient eller ansatt bekreftet smittet med covid-19. Dette gjelder medpasienter, besøkende/ ledsagere, helsepersonell og andre ansatte.
De som defineres som nærkontakter til person med påvist covid-19, må identifiseres og følges opp som beskrevet i:
Uvaksinerte pasienter som møter definisjonen for nærkontakt i sykehus, bør isoleres og følges opp som beskrevet i:
Vaksinerte pasienter som møter definisjonen for nærkontakt i sykehus, bør følges opp som beskrevet i:
Utbrudd i sykehus
Det er utarbeidet egne råd om håndtering av utbrudd i sykehus. Les om håndtering av utbrudd her:
Gruppebehandling i spesialisthelsetjenesten
Helsemyndighetenes anbefalinger om antall bør legges til grunn for størrelse på grupper. Dersom de generelle rådene om avstand, hoste- og håndhygiene følges, kan pasienter delta i gruppebehandling, se Nasjonal veileder: Koronavirus - beslutninger og anbefalinger (Helsedirektoratet).
- Deltakelse i gruppebehandling forutsetter at deltakerne ikke har symptomer forenlig med covid-19 eller er i hjemmeisolering eller karantene.
- Kun nødvendige personer bør være til stede i lokalet.