Råd til helsepersonell utenfor helse- og omsorgsinstitusjoner
Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Her finner du oppdaterte råd til helsepersonell ved legevakt, legekontor, tannhelsetjenesten, i helsevirksomheter med en-til-en kontakt i og utenfor offentlig helsetjeneste, ol.
Høy vaksinasjonsdekning, og mange som har gjennomgått infeksjon, betyr at befolkningen i stor grad er beskyttet mot alvorlig sykdom med SARS-CoV-2. Det er derfor mindre behov for særskilte tiltak for å begrense smitte, men det er fortsatt behov for å opprettholde beredskap for håndtering av pandemien i helsetjenesten.
For å opprettholde normal drift i nåværende fase av SARS-CoV-2 pandemien er det viktig å følge de basale smittevernrutiner, og å ha oppdaterte beredskapsplaner for økning i tilfeller med alvorlig sykdom og for høyt sykefravær blant ansatte.
I henhold til Regjeringens strategi og beredskapsplan for håndteringen av covid-19-pandemien må helsetjenestene kunne mobilisere, oppskalere og håndtere bølger av covid-19 samtidig med håndtering av andre tilstander og sykdommer som kan oppstå.
Krav til ansvarlig/leder for virksomheten
- Sikre at virksomheten skal ha skriftlige, oppdaterte rutiner for smittevern iht. internkontrollforskriften og forskriften om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten.
- Sikre beredskapsplaner for pandemihåndtering
- Sikre at utarbeidet smittevernrutiner er implementert.
- Sikre at ansatte/behandlere har fått tilbud om koronavaksine og influensavaksine.
- Sikre at alle får opplæring i korrekt bruk av beskyttelsesutstyr.
- Tilrettelegge for håndhygiene, enten håndvask eller hånddesinfeksjon, både for helsepersonell, pasienter/brukere og eventuelle ledsagere.
- Ha etablert rutiner for daglig renhold og håndtering av tekstiler og avfall.
Råd til helsepersonell
- Hold deg hjemme hvis du er syk, se også
- Lokale smittevernrutiner med fokus spesielt på håndhygiene bør følges.
- Bruk riktig beskyttelsesutstyr. Munnbind er anbefalt brukt ved pasientnært arbeid. Valg av type beskyttelsesutstyr er avhengig av type prosedyre/behandling og pasientens/brukers smittestatus.
Håndtering av pasienter/brukere
- Krav til testing av pasienter/brukere for covid-19 med eller uten nyoppståtte symptomer før konsultasjon anbefales ikke.
- Pasienter med symptomer på akutt luftveisinfeksjon eller som nylig er bekreftet covid-19 positive, bør så langt det lar seg gjøre unngå ventetid, holdes adskilt på venterom og bruke munnbind.