Råd om forsterkede smitteverntiltak ved økt smitterisiko i helse- og omsorgstjenesten - arkivert
Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Ved økende smitterisiko i helse- og omsorgstjenesten kan det være behov for forsterkede smitteverntiltak. Råd om forsterkede smitteverntiltak gjelder ved økende smitte av alle agens, ikke bare SARS-CoV-2.
Fra 25. september 2021 går Norge over til en normal hverdag med økt beredskap:
- Innholdet i normal hverdag med økt beredskap (regjeringen.no)
Helse- og omsorgstjenesten bør nå iverksette nedtrapping av spesifikke covid-19-relaterte smitteverntiltak, og vektlegging av generelle smittevernråd bør gjøres kjent for alle ansatte. Råd om forsterkede smitteverntiltak gjelder ved økende smitte av alle agens, ikke bare SARS-CoV-2.
Disse fire indikatorene skal brukes når myndighetene skal vurdere hvor stor sykdomsbyrde vi må håndtere:
- Hvor mange som er innlagt på sykehus
- Hvor mange som er på intensivavdelinger
- Aldersfordelingen blant de innlagte
- Kapasiteten i kommunene
Smittetallene for covid-19 blir derfor mindre viktige fremover, mens den samlede belastningen som også inkluderer influensa, RS-virus, norovirus, o.l. blir mer avgjørende. Flertallet av befolkningen i Norge er nå vaksinert mot covid-19.
For spesialisthelsetjenesten er det ledelsen i den enkelte helseinstitusjon/ helseforetak som beslutter om og eventuelt hvilke forsterkede smitteverntiltak som skal iverksettes ved økende smitte i en eller flere enheter. Dette gjøres i samarbeid med smittevernpersonell lokalt, de regionale kompetansesentrene i smittevern og de regionale helseforetak. Ofte vil beslutningen også tas i samråd med Folkehelseinstituttet.
I kommunale helse- og omsorgstjenester er det kommunelegen i samråd med ledelsen i den enkelte virksomhet som beslutter hvilke forsterkede smitteverntiltak som er aktuelle.
Generelt gjelder det for alle helse- og omsorgstjenester:
Planverk for beredskap ved økende smitterisiko bør gjennomgås regelmessig.
Helse- og omsorgstjenesten skal ha beredskapsplan som blant annet omhandle pandemi, herunder gjennomføring av vaksinasjon mot pandemiske agens.
- Vaksinasjon mot korona i helseforetak
- Risiko ved andre luftveisinfeksjoner enn covid-19 høsten og vinteren 2021/2022
Smitteverntiltak i helse- og omsorgstjenesten og hjemmetjenesten ved økt smitterisiko
Ledelsen bør iverksette følgende tiltak, i angitt rekkefølge:
- Sikre at alle uvaksinerte ansatte og beboere/pasienter og har fått tilbud om koronavaksine.
- Sikre at alt helsepersonell har fått tilbud om influensavaksine.
- Informere om viktigheten av at alle ansatte, uavhengig av vaksinasjonsstatus, skal holde seg hjemme ved nyoppståtte infeksjonsymptomer og viktighet av å observere pasienter/beboere ift. infeksjonssymptomer.
- Tilrettelegge for økt testing og oppfølging av ansatte, uavhengig av vaksinasjonsstatus.
- Ved økende smitte av SARS-CoV-2: Vurdere testing av nye ubeskyttede beboere/pasienter 24-72 timer før innleggelse. Retesting etter 3-5 dager etter innleggelse bør vurderes. Prøver bør analyseres med PCR. Hvis lang svartid er forventet, kan en benytte antigen hurtigtest i tillegg. Smitteverntiltak og smittesporing bør settes i gang basert på svar fra antigen-hurtigtestene, men endelig PCR-prøvesvar, vil være gjeldende for videre tiltak. Beboere/pasienter behøver ikke oppholde seg på enerom før testsvar foreligger.
- Sikre at ansatte som oppholder seg i rom hvor det gjennomføres aerosolgenerende prosedyrer uavhengig av covid-19 status følger råd for aerosolgenererende prosedyrer under covid-19.
- Gjenta systematisk opplæring i bruk av personlig beskyttelsesutstyr for å sikre god etterlevelse av gjeldene råd.
- Gjennomgå rutiner og tilstrebe at ansatte, pasienter/beboere, besøkende og ledsagere holder minst 1 meters avstand i alle situasjoner hvor det er mulig. Dette gjelder i venterom, felles behandlings- og oppholdsrom og i møterom.
- Vurdere mulighet for å etablere arbeidskohorter (grupper).
- Kartlegge om ansatte, inkludert vikarer og studenter, har flere arbeidssteder. Vurdere behovet for å innføre råd om at ansatte bør ha færrest mulig arbeidssteder, fortrinnsvis ett.
- Vurdere innskjerping av besøksrutiner.
- Vurdere bruk av munnbind på pasienter og besøkende i institusjonens fellesområder.
- Vurdere om ansatte ved all nær kontakt bør benytte munnbind og øyebeskyttelse.
- Unngå all form for buffetservering.
- Ved utbrudd:
Munnbind og øyebeskyttelse
Hensikten med bruk av munnbind utover anbefalingene i basale smittevernrutiner er å begrense spredning fra smittede personer uten symptomer. Ved økende smitterisiko i samfunnet, kan utvidet bruk av munnbind på ansatte vurderes, når det ikke er mulig å holde minst 1 meters avstand til andre. Utvidet bruk av munnbind vil kun supplere de øvrige smitteverntiltakene. Når indikasjonen for bruk av munnbind er å beskytte den ansatte mot smitte, skal også øyebeskyttelse (briller/visir) benyttes.
Forsterkede tiltak utenfor helse- og omsorgsinstitusjoner og hjemmetjenesten (tannlege, legekontor og lignende)
I situasjoner med økt smitterisiko er det ledelsen i den enkelte virksomhet som beslutter om og eventuelt hvilke tiltak skal iverksettes. Tiltakene er nærmere beskrevet i rådene til de ulike delene av kommunehelsetjenesten.
- Sikre at alle uvaksinerte ansatte har fått tilbud om koronavaksine.
- Sikre at alt helsepersonell har fått tilbud om influensavaksine.
- Informere om viktigheten av at alle ansatte, uavhengig av vaksinasjonsstatus, skal holde seg hjemme ved nyoppståtte infeksjonssymptomer.
- Ledelsen bør iverksette følgende tiltak, i angitt rekkefølge: Gjenta systematisk opplæring i bruk av personlig beskyttelsesutstyr for å sikre etterlevelse av gjeldene råd.
- Gjennomgå rutiner og sikre at det holdes minst 1 meters avstand i alle situasjoner hvor det er mulig. Dette gjelder i venterom, felles behandlings- og oppholdsrom og i møterom.
- Vurdere om ansatte ved all kontakt nærmere enn 1 meter bør benytte munnbind og øyebeskyttelse.
- Vurdere mulighet for å etablere arbeidskohorter (grupper).
- Vurder bruk av munnbind på pasienter i fellesområder når det ikke er mulig å holde minst 1 meters avstand
Det anbefales ikke rutinemessig testing av alle pasienter og/eller ansatte uten symptomer eller risikofaktorer for smitte. Basert på erfaringer fra testing av asymptomatiske i helsetjenesten i områder med økt smitterisiko i Norge, fanger man svært få gjennom slik testing.