Råd til helse- og omsorgstjenester i private boliger og private hjem i samlokaliserte omsorgsboliger - arkivert
Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Nesten all koronasmitte i Norge er nå med omikronvarianten. Omikronvarianten har betydelig større spredningsevne enn deltavarianten. For å forebygge spredning av covid-19 og redusere press i helse- og omsorgstjenesten bør forsterkede smitteverntiltak videreføres.
Omikronvarianten gir betydelig mindre risiko enn deltavarianten for alvorlig sykdomsforløp hos de smittede, dette gjelder særlig for de som er vaksinerte. Uvaksinerte har større risiko for alvorlig sykdomsforløp. Høy alder og underliggende sykdom øker også risiko for alvorlig sykdomsforløp.
Høy vaksinasjonsdekning er viktig for å forebygge smitte og alvorlig sykdom. Vaksine gir god beskyttelse mot covid-19, samt bidrar til å redusere smittespredning. For å øke beskyttelsen blant de mest sårbare, anbefales oppfriskningsdose til personer som er 45 år eller eldre, sykehjemsbeboere, ansatte i helse- og omsorgstjenesten, personer 18 år og eldre som tilhører risikogruppene og alle personer 18-44 år. Personer som er bekreftet smittet av SARS-CoV-2 anbefales å være i isolasjon i minimum 4 dager og til man har vært feberfri i ett døgn.
Kommunens beredskapsplan skal blant annet omhandle pandemi, utbrudd med agens for eksempel som SARS-CoV-2, influensa, RS-virus og norovirus herunder gjennomføring av vaksinasjon mot pandemiske agens.
- Vaksinasjon mot korona i kommunene
- Risiko ved andre luftveisinfeksjoner enn covid-19 høsten og vinteren 2021/2022
- Influensa - veileder for helsepersonell
- RS-virusinfeksjon - veileder for helsepersonell
For private hjem i samlokaliserte omsorgsboliger kan det være aktuelt å følge råd om håndtering av utbrudd som i en institusjon:
Ledelsens ansvar og oppgaver
- Sikre at alle ansatte har fått tilbud om korona- og influensavaksine.
- Testing:
- Tilrettelegge for testing for SARS-CoV-2 i henhold til Råd om testing for SARS-CoV-2 av ansatte og pasienter/brukere av helse- og omsorgstjenester.
- Tilrettelegge for selvtesting blant ansatte ved at arbeidsgiver gir dem tilgang på selvtester til å ha hjemme.
- Tilrettelegge for at ansatte, som ikke har tatt tre doser vaksine eller har tatt to doser og gjennomgått koronainfeksjon de siste tre måneder, med positiv selvtest får bekreftet det med PCR.
- Sikre at uvaksinerte tjenestemottakere i størst mulig grad har fortrinnsvis kontakt med ansatte som er grunnvaksinert med to doser og helst har fått tredje oppfriskningsdose.
- Sikre at ansatte er kjent med, og er årvåken for, atypiske infeksjonssymptomer (for eksempel diffuse smerter, søvnvansker, dehydrering, forvirring og uro) hos eldre, samt kjenner til råd om rask testing også ved vage infeksjonssymptomer.
- Sikre at det foreligger skriftlige oppdaterte og implementerte smittevernrutiner iht. internkontrollforskriften som er gjort kjent for ansatte, inkludert vikarer og nyansatte.
- Sikre at ansatte, vikarer og nyansatte, får opplæring i basale smittevernrutiner, inkludert korrekt bruk av personlig beskyttelsesutstyr.
- Ledere bør kjenne til innholdet i råd om ventilasjon og lufting.
- Sikre at tjenesten har planer for håndtering av mange syke pasienter med covid-19 og andre smittsomme sykdommer samtidig, og ha beredskap for økt sykefravær blant de ansatte.
- Sikre at ansatte som oppholder seg i rom hvor det gjennomføres aerosolgenerende prosedyrer uavhengig av covid-19 status følger råd for aerosolgenererende prosedyrer under covid-19.
- Ha etablert rutiner for oppfølgning av og tilrettelegging for gravide, se Råd om informasjon for gravide og ammende.
Råd angående ansatte (inkludert nyansatte og vikarer)
- Ansatte følger skriftlige smittevernrutiner.
- Ansatte bør benytte personlig beskyttelsesutstyr i henhold til Bruk av personlig beskyttelsesutstyr.
- Ansatte uavhengig av vaksinasjonsstatus, bør ikke gå på jobb ved nyoppståtte infeksjonssymptomer, men bør holde seg hjemme og testes for SARS-CoV-2.
- Ansatte får utdelt selvtester til å ha hjemme. Selvtestene anbefales brukt ved nyoppståtte infeksjonssymptomer.
- Ansatte med nyoppståtte luftveissymptomer eller milde restsymptomer og god allmenntilstand, og som har testet negativt for covid-19, kan gå på jobb. Bør da benytte munnbind ved all kontakt med brukere og holde avstand til andre ansatte.
- Ansatte uten symptomer som har husstandsmedlemmer og tilsvarende nære med luftveissymtomer eller bekrefet covid-19 kan testing vurders i henhold til råd om Testing for SARS-CoV-2 av ansatte og pasienter/brukere i helse- og omsorgstjenester.
- Ansatte som har gjennomgått covid-19 bør følge anbefaling om bruk av personlig beskyttelsesutstyr i kontakt med brukere.
Råd ved kritisk mangel på personell, fritak for å gå på jobb for smittede
Ved kritisk mangel på personell kan man bli nødt til å be ansatte som er smittet og er hjemme fra jobb, om å komme tilbake på jobb for å opprettholde forsvarlig drift om de har milde symptomer og anser seg arbeidsføre.
Følgende prioriteringsliste kan da benyttes for ansatte med bekreftet smitte:
- har fått oppfriskningsdose
- er grunnvaksinert og har gjennomgått covid-19
- er asymptomatiske og i slutten av sin isolasjonstid
Basert på de ovenstående kriterier, må ledelsen legge planer for hvilke ansattes som kan ha kontakt med ulike brukere, spesielt ift. brukere med medisinske risikofaktorer og de med mulig lav vaksineeffekt og fare for alvorlig sykdom med SARS-CoV-2. Kontakt med andre ansatte gjennomføres forutsatt at man holder avstand og benytter munnbind.
Bruk av munnbind for bruker i eget hjem
I situasjoner med høyt smittepress i samfunnet, og hvor det er vanskelig å holde en meter avstand, er bruk av munnbind et effektivt tiltak for å redusere risikoen for smittespredning.
For brukere i kontakt med helsetjenesten i eget hjem, forventes det ikke at bruker benytter munnbind i eget hjem.
Råd og informasjon til risikogrupper og pårørende
Flertallet i befolkningen, inkludert personer i risikogruppene, er nå grunnvaksinert mot covid-19, og mange i risikogruppen og ansatte i helsetjenesten har fått oppfriskningsdose. De fleste som smittes av SARS-CoV-2, får lette symptomer og blir friske innen kort tid. Noen grupper har økt risiko for alvorlig sykdomsforløp (sykehusinnleggelse, intensivbehandling og død), men de fleste i risikogruppene får milde symptomer om de blir rammet av omikronvarianten.
Bruk av personlig beskyttelsesutstyr for ansatte
For å hindre smittespredning og sikre best effekt av personlig beskyttelsesutstyr, må ansatte bruke rett utstyr på riktig måte og til rett tid. Ansatte skal ha opplæring i korrekt bruk av personlig beskyttelsesutstyr.
Forsterkede smitteverntiltak ved økt smitterisiko
For helse- og omsorgstjenester i privat bolig og private hjem i samlokaliserte omsorgsboliger er det kommunelegen som beslutter hvilke forsterkede smitteverntiltak som skal iverksettes i henhold til belastning og utviklingen i kommunen, se kapittel 5. Tiltaksvurdering i Håndbok for oppdaging, vurdering og håndtering av covid-19-utbrudd i kommunen. Ofte vil beslutningen også tas i samråd med Folkehelseinstituttet.
Ledelsen bør iverksette følgende tiltak i angitt rekkefølge:
- Tilrettelegge for økt testing og oppfølging av ansatte uavhengig av vaksinasjonsstatus.
- Sikre at alle ansatte har fått tilbud om koronavaksine og influensavaksine, samt oppfriskningsdose for covid-19.
- Sikre at ansatte, uavhengig av vaksinasjonsstatus, følger:
- Råd til ansatte (inkludert nyansatte og vikarer)
- Gjenta systematisk opplæring i bruk av personlig beskyttelsesutstyr for å sikre god etterlevelse av gjeldene råd.
- Kartlegge om ansatte, inkludert vikarer og studenter, har flere arbeidssteder. Vurdere behovet for å innføre råd om at ansatte bør ha færrest mulig arbeidssteder, fortrinnsvis ett.
- Tilrettelegge for at ansatte kan benytte digitale møter i størst mulig grad.
- Sikre at ansatte kjenner til atypiske infeksjonstegn og at de har lav terskel med å holde seg hjemme og teste seg ved infeksjonssymptomer.
- Tilrettelegge for at det kan holdes minst 1 meters avstand i alle situasjoner hvor det er mulig. Når dette ikke er mulig, bør det benyttes munnbind. Dette gjelder i kontakt med brukere og også ved opphold i oppholdsrom, pauserom og i møterom osv.
- Ledelsen bør vurdere følgende:
- mulighet for å etablere arbeidskohorter (grupper) for ansatte
- etablere dedikerte områder med tilstrekkelig areal slik at ansatte kan holde avstand til hverandre (garderober til å skifte, pauserom, møterom, og andre områder hvor ansatte møtes)
- etablere systemer og rutiner for omdisponering og rekruttering av personell
- om ansatte ved all kontakt med bruker eller andre ansatte bør benytte øyebeskyttelse i tillegg til munnbind
- innføre universell bruk (flat bruk) av munnbind for alle ansatte i en begrenset periode
- å tilrettelegge for lett tilgjengelig testtilbud for ansatte
- vurdere å etablere systemer for mer omfattende testing av ansatte ved høy smitterisiko i samfunnet for en begrenset periode
- innføre daglig testing (før hver vakt) av ansatte i en begrenset periode
Tiltak ved oppdaget smitte
Ved utbrudd i samlokaliserte omsorgsboliger kan det være aktuelt å følge Råd for kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner - utbrudd.
Utbrudd defineres som flere tilfeller enn forventet av en bestemt sykdom innenfor et område i et gitt tidsrom. Ved uventet smitte blant ansatte og brukere, bør testing av de som utvikler symptomer iverksettes.
Dersom det avdekkes flere positive tilfeller kan man vurdere å følge Råd for kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner - utbrudd.