Forkjølelse, influensa, covid-19 og andre luftveisinfeksjoner - smittevernråd til befolkningen
Artikkel
|Oppdatert
Her finner du generelle smittevernråd som kan forebygge spredning av luftveisinfeksjoner. Vanlige luftveisinfeksjoner er blant annet forkjølelse, influensa, covid-19 (korona), RS-virusinfeksjon, kikhoste og mykoplasmainfeksjon. Hovedmålet med rådene er å redusere smitte til personer som har høyere risiko for å bli alvorlig syke av luftveisinfeksjoner, som eldre, kronisk syke og spedbarn.
Vaksinasjon
Beskyttelse av risikogruppene gjøres først og fremst gjennom vaksinasjon mot korona, influensa og pneumokokksykdom. Vaksine mot kikhoste tilbys barn og gravide gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, mens voksne anbefales påfyll hvert tiende år.
Råd ved nyoppståtte luftveissymptomer
Det viktigste er å redusere smitte til personer som har høyere risiko for å bli alvorlig syke av luftveisinfeksjoner, som eldre, kronisk syke og spedbarn. Ved nyoppståtte luftveissymptomer bør du derfor unngå unødig kontakt med personer i disse gruppene.
Så lenge du føler deg syk (nedsatt allmenntilstand eller feber), er det som regel best å holde seg hjemme. Noen arbeidssteder kan ha egne retningslinjer.
Hoste- og håndhygiene
Gode hostevaner kan begrense smitte fra luftveiene.
- Forsøk å unngå å hoste eller nyse direkte på andre.
- Prøv å hoste/nyse i et papirtørkle (som du kaster etterpå), eller i albuekroken dersom du ikke har papirtørkle tilgjengelig.
- Håndvask med såpe og vann kan forbygge infeksjoner forårsaket av ulike bakterier og virus, og er spesielt viktig før tilberedelse eller inntak av mat og etter toalettbesøk. Dersom såpe og vann ikke er tilgjengelig, er alkoholbasert hånddesinfeksjon et alternativ.
Munnbind
Bruk av munnbind kan bidra til å redusere spredning av luftveisinfeksjoner.
- Dersom du føler deg syk med nyoppståtte luftveissymptomer, men likevel oppsøker lokaler hvor mange ferdes (f.eks. butikker eller kollektivtransport), kan bruk av munnbind og å holde avstand redusere risikoen for å smitte andre.
- Dersom du har luftveissymptomer og likevel må omgås personer i risikogruppen innendørs, kan bruk av munnbind og å holde avstand redusere risikoen for smitte.
- Risikoen for å bli smittet kan reduseres noe ved bruk av munnbind. Personer i risikogrupper kan vurdere å bruke munnbind blant folk innendørs i det offentlige rom i perioder med mye smitte, hvis det er vanskelig å holde avstand.
Ventilasjon
Luftveisinfeksjoner smitter lettere innendørs enn utendørs. I rom med mangelfull ventilasjon kan regelmessig gjennomlufting muligens redusere risiko for smitte med covid-19, influensa og andre luftveisinfeksjoner, se Ventilasjon og inneklima.
Testing
Det er ikke lenger en generell anbefaling til befolkningen om testing for korona. Dersom du er syk med luftveissymptomer og oppsøker lege, vil legen vurdere behov for testing basert på dine symptomer og din helsetilstand. Personer som er ekstra utsatt for alvorlig sykdom som følge av luftveisinfeksjoner anbefales å ta en koronatest hjemme, og eventuelt starte legemiddelbehandling i samråd med lege, se Testing ved nyoppståtte luftveissymptomer.
Personer i risikogruppene
Personer i risikogruppene må selv vurdere behovet for sosiale aktiviteter opp mot risiko for smitte i perioder med mye luftveisinfeksjoner i befolkningen. Risikoen for smitte kan reduseres på flere måter, se Råd til personer med økt risiko for alvorlig forløp av luftveisinfeksjoner.
Når skal lege kontaktes?
De fleste luftveisinfeksjoner går over av seg selv. Ved bekymring for egen eller barns helse, bør du kontakte lege. Legen vil vurdere behov for oppfølging, avhengig av diagnose og sykdomstilstand.
Høsten 2024 er det høy forekomst av kikhoste. Derfor bør kontakt med lege vurderes ved luftveisinfeksjon med kraftig hoste.
Egne råd til helsetjenesten
For helsetjenesten gjelder egne anbefalinger: