Råd for organiserte idretts- og fritidsaktiviteter - arkiv
Oppdatert
Dette innholdet er arkivert og blir ikke oppdatert.
Her finner du råd og veiledning om organiserte idretts- og fritidsaktiviteter, for eksempel musikkøvelser, kulturaktiviteter, speider, fritidsklubber, leksehjelp o.l. Rådene må tilpasses lokale forhold, og det er forening/arrangør som er ansvarlig for å tilrettelegge for at smittevernanbefalingene kan følges og for at aktiviteten kan gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte
Regjeringen har fjernet mange tiltak (regjeringen.no) Endringene gjelder fra klokken 23.00 tirsdag 1. februar. FHIs sider oppdateres fortløpende.
Tiltaksbyrde ved stengte fritidsaktiviteter og aktuelle forsterkede tiltak
I områder med forsterkede tiltak i skoler er tiltaksbyrden for barn og ungdom stor. Opprettholdelse av fritidstilbud for alle barn og unge er viktig for trivsel, fysisk aktivitet, sosialt samspill m.m. Et samlet kunnskapsgrunnlag viser at lavterskeltilbud spiller en særlig viktig rolle for barn og unge fra familier med ulike utfordringer.
Effekten av tiltak i skolene kan også bli redusert dersom fritidstilbud holdes stengt, fordi ungdom har et naturlig behov for å være sosiale og ofte finner alternative arenaer. Det er derfor viktig å tilstrebe å holde slike tilbud, spesielt lavterskeltilbud, åpne med smitteverntiltak på plass. Med lavterskeltilbud mener vi fritidstilbud som er gratis eller har lav kostnad, har åpne lokaler og tilbyr møteplasser utenom ordinær åpningstid for ordinære tjenester og tilbud til barn og unge. Eksempel er fritidsklubber, flerbrukshaller, arenaer for uteaktivitet, utstyrsboder mm.
Smitteverntiltak for organiserte fritidsaktiviteter
De grunnleggende smittevernrådene om å holde seg hjemme når man er syk, redusert kontakt mellom personer og god hånd- og hostehygiene gjelder også for aktivitetene omtalt i denne artikkelen. Se Smittevernråd for befolkningen.
I tillegg gjelder følgende råd ved gjennomføring av organiserte fritidsaktiviteter:
Barn og unge under 20 år:
- Utendørs aktiviteter kan gjennomføres som normalt.
- Innendørs er anbefalt gruppestørrelse omtrent 20 personer eller tilsvarende klasse/kohort. Aktivitet innendørs kan gjennomføres med kontakt der det er nødvendig.
- For lagidretter anbefales kun enkeltvise kamper, og ikke innendørs turneringer, cuper m.v. For individuelle idretter anbefales det å begrense gruppestørrelsen på konkurransene.
Voksne:
- Innendørs er det anbefalt maks 20 personer og 1 meters avstand. Ved intensiv trening bør det tilrettelegges for 2 meters avstand.
- Utendørs kan voksne utøve aktivitet som normalt, med kontakt der det er nødvendig.
For alle aldergrupper gjelder følgende anbefalinger:
- Fritidsaktiviteter bør gjennomføres utendørs så langt det er mulig.
- Det anbefales å trene/øve i faste grupper.
- Smitterisikoen innendørs ved trening med høy intensitet, sang og bruk av blåseinstrumenter kan være økt. Økt avstand mellom personer, for eksempel 2 meter, kan bidra til å redusere smitterisikoen ved disse aktivitetene.
- Smitterisikoen kan være økt i rom med dårlig ventilasjon. Utfyllende informasjon om ventilasjon og lufting finnes i artikkelen Råd til arbeidsplasser og virksomheter.
- Flere grupper kan trene/øver i samme lokaler dersom de holdes adskilt. Det er en fordel om gruppene er i hvert sitt rom. Hvis de til enhver tid kan overholde minst 2 meters avstand og ellers kan følge smittevernrådene, kan de likevel være i samme rom. Gruppene bør heller ikke ha kontakt før eller etter aktiviteten.
Foreningen/klubben/virksomheten bør:
- Gi informasjon til deltakere, foresatte og instruktører/frivillige om at syke personer, selv ved milde symptomer, og personer som er i karantene eller i isolasjon ikke kan delta.
- Vurdere om det er behov for informasjon på flere språk.
- Registrere hvem som er til stede (både deltakere og ledere/instruktører) slik at smittesporing er mulig dersom det blir aktuelt.
- Sørge for at lokalene er store nok til at deltakere kan holde 1 meters avstand til hverandre.
- Dersom det er mulig å organisere bruken av garderober slik at trengsel og tett kontakt mellom personer kan unngås, kan garderober holdes åpne. Dersom åpne garderober fører til trengsel bør garderobene holdes stengt for ordinær bruk, men likevel slik at toaletter og håndvask-fasiliteter er tilgjengelige dersom dette ikke finnes andre steder i lokalene.
Renhold og god hånd-/hostehygiene
- Informasjon om hånd- og hostehygiene finnes i artikkelen Håndhygiene og hostevaner - råd til befolkningen.
- Informasjon om renhold finnes i artikkelen Rengjøring og desinfeksjon til sektorer utenfor helsetjenesten.
- Følg gjeldende råd for bruk av munnbind. Det er anbefalt for voksne å bruke munnbind i fellesområder innendørs om det ikke er mulig å holde avstand.
Forsterkede tiltak i områder med økt smittespredning
Fritidsaktiviteter bør ses i sammenheng med tiltaksnivået i skoler og barnehager. I områder med økt smittespredning og gult eller rødt tiltaksnivå i skolen, kan innføring av forsterkede smitteverntiltak for organiserte fritidsaktiviteter vurderes. Det bør alltid vurderes som alternativ til stenging. Aktuelle tiltak er:
- Anbefaling om avstand mellom personer gjennom hele aktiviteten for ungdom.
- Mindre grupper, for eksempel inntil 5 eller 10 per gruppe.
- Flytte aktiviteten utendørs der det er mulig.
Arrangementer
Arrangementer kan for eksempel være kamper, cuper, stevner, konserter, teaterforestillinger og liknende, men ikke ordinære treninger/øvelser. En treningskamp e.l. vil imidlertid kunne regnes som et arrangement, for eksempel hvis den samler tilskuere/mange foresatte.
For utfyllende smittevernråd og gjeldende retningslinjer for antall deltakere og krav til arrangør, se Arrangementer, samlinger og aktiviteter.