Prenatal eksponering for miljøgifter og nevroutviklingsforstyrrelser og kognitiv fungering hos barnet (NeuroTox)
Prosjekt
|Oppdatert
Får barna våre skader av miljøgifter? Hvordan påvirker miljøgifter barna våre? Det skal forskerne i studien NeuroTox finne ut av.
Sammendrag
Får barna våre skader av miljøgifter?
Hvordan påvirker miljøgifter barna våre? Det skal forskerne i studien NeuroTox finne ut av. – Det handler om den mest sårbare fasen i våre liv – fosterutviklingen – og hva vi får i oss av ulike fremmedstoffer gjennom mat, drikkevann, luft, og produkter vi bruker i hverdagen, noe folk flest er opptatt av, sier forsker Gro Dehli Villanger.
Hjerneutvikling
- Miljøgifter er noe vi eksponeres for i det daglige liv. Og det er mange av dem. De kan ha effekt på tidlig hjerneutvikling. Stoffene kan virke sammen, og gi ulike effekter hos barnet som påvirker atferd, kognitive funksjoner, og øke risiko for nevroutviklingsforstyrrelser som ADHD og autisme eller nevrologiske sykdommer som cerebral parese og epilepsi hos barn, sier forsker Gro Dehli Villanger.
- Vet vi allerede i dag at miljøgifter kan føre til ADHD og autisme?
- Vi vet at miljøgifter kan være en medvirkende faktor, sammen med genetisk disponering og andre faktorer under svangerskapet, sier Villanger.
Plastinnpakning og stekepanner
Det er spesielt tungmetaller og perfluoralkyler, som finnes i alt fra plastinnpakningen til matvarer til klær og teflonpanner, som forskerne er på jakt etter. Frem mot 2020 skal de blant annet studere biologisk prøvemateriale som blodprøver fra Mor og barn-undersøkelsen (MoBa), og koble informasjon herfra til data fra Norsk pasientregister (NPR) for å finne spor etter diagnoser som CP, autisme, epilepsi og ADHD.
- I tillegg er vi så vidt jeg vet den første MoBa-studien som samarbeider med og kobler til data fra nyfødtscreeningen for å se på thyroidhormon-status hos nyfødte i våre studiepopulasjoner. Thyroidhormoner, eller stoffskiftehormoner, er essensielle for en normal hjerneutvikling hos fosteret, men disse miljøgiftene kan forstyrre denne balansen, sier Gro Dehli Villanger.
Prosjektleder
Heidi Aase, Avdeling for barns helse og utvikling, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Kjell Vegard Fjeldheim Weyde, Smittevern, Folkehelseinstituttet
Thea Steen Skogheim, Avdeling for barns helse og utvikling, Folkehelseinstituttet
Guido Biele, Avdeling for barns helse og utvikling, Folkehelseinstituttet
Gro Dehli Villanger, Avdeling for barns helse og utvikling, Folkehelseinstituttet
Start
01.01.2017
Slutt
31.12.2021
Status
Avsluttet
Finansiering
NFR
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet