YoungWork: Unge voksenes mentale helse og ekskludering fra arbeidsmarkedet – årsaker, konsekvenser og trender
Prosjekt
|Oppdatert
Formålet med prosjektet er å belyse i hvilken grad skolepress, krevende arbeidsforhold og åpenhet om psykiske problemer forklarer økningen i psykiske diagnoser blant unge.
Sammendrag
Formålet med prosjektet er å belyse i hvilken grad skolepress, krevende arbeidsforhold og åpenhet om psykiske problemer forklarer økningen i psykiske diagnoser blant unge.
Demografiske endringer fører til at andelen av befolkningen som er arbeidsfør er fallende. Det å beholde unge voksne i arbeidsstyrken vil være viktig for å kunne opprettholde en sterk velferdsstat. Samtidig viser studier en økende forekomst av psykiske plager blant unge vokse – spesielt depresjon og angst. Denne utviklingen gir grunn til bekymring, både for de unges helsetilstand og deres evne til å stå i arbeidsstyrken over tid.
Det finnes mange ulike forklaringer på økningen i rapporterte psykiske plager blant unge, som for eksempel økt skolepress og et mer krevende arbeidsmarked. Samtidig har det blitt hevdet at økningen også kan reflektere et redusert stigma knyttet til psykiske helseproblemer, bedre behandlingstilbud og en økende tilbøyelighet til å søke medisinsk hjelp for psykisk ubehag som tidligere ble ansett som «normalt», såkalt medikalisering. YoungWork-prosjektet vil undersøke om samfunnet har blitt mer eller mindre inkluderende for unge med psykiske helseproblemer, samt om unge voksne med psykiske problemer i dag har større (eller mindre) sannsynlighet for å fullføre utdanning og være aktive i arbeidsstyrken. Videre vil prosjektet belyse i hvilken grad skolepress og stressende arbeidsforhold bidrar til økningene i psykiske helseproblemer blant unge. Prosjektet vil også undersøke hvorvidt mer åpenhet om psykiske problemer og en økende tilbøyelighet til å søke medisinsk hjelp bidrar til den observerte økning i psykiske diagnoser.
For å besvare disse spørsmålene vil prosjektet benytte seg av norske registerdata. Resultatene fra prosjektet vil kunne hjelpe beslutningstakere, forskere og den interesserte offentligheten til å bedre forstå de nylige økningene i psykiske helseproblemer hos ungdom og unge voksne, samt i hvilken grad dette kan forventes å påvirke arbeidsmarkedene i fremtiden.
Prosjektleder
Jonas Minet Kinge, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Fartein Ask Torvik, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet
Martin Flatø, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet
Jonathan Wörn, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet
Bjørn-Atle Reme, Avdeling for forskning og analyse av helsetjenesten, Folkehelseinstituttet
Magnus Nordmo, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet
Siri Eldevik Håberg, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet
Ole Jørgen Røgeberg, Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning
Bernt Magne Bratsberg, Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning
Ian Colman, University of Ottawa
Tilmann Martin von Soest, PROMENTA, Universitetet i Oslo
Elin Anita Fadum, Forsvarets helseregister
Start
01.04.2024
Slutt
31.03.2028
Status
Pågående
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet