YoungPsych: Samspill mellom sosiale medier og psykisk helse blant unge
Prosjekt
|Oppdatert
Formålet med prosjektet er å undersøke samspillet mellom psykisk helse og bruk av sosiale medier, og i hvilken grad dette bidrar til økningen i psykiske helseproblemer blant unge.
Sammendrag
Formålet med prosjektet er å undersøke samspillet mellom psykisk helse og bruk av sosiale medier, og i hvilken grad dette bidrar til økningen i psykiske helseproblemer blant unge.
En stadig større andel av barn og unge søker hjelp for psykiske plager knyttet til angst og depresjon. Denne utviklingen har i noen sammenhenger blitt beskrevet som en «epidemi» eller «krise». Denne utviklingen har også skapt bekymring blant forskere, myndigheter og den generelle offentligheten med tanke på langsiktige samfunnsmessige virkninger knyttet til arbeidsmarkedsdeltakelse, familiedannelse og sosial funksjon.
En forklaring på økningen i rapporterte psykiske plager blant unge som ofte trekkes frem er økende bruk av sosiale medier. YoungPsych-prosjektet vil undersøke i hvilken grad endringene i rapporterte psykiske plager kan tilskrives bruk av sosiale medier. I tillegg vil prosjektet belyse hvilke undergrupper som særlig opplever forverret psykisk helse som følge av bruk av sosiale medier. Prosjektet vil også undersøke de underliggende mekanismene for virkningen av bruk av sosiale medier på mental helse, samt de langsiktige virkningene på generell livsfunksjon i andre områder av livet.
For å belyse disse problemstillingene vil prosjektet anvende store befolkningsundersøkelser. Resultatene fra prosjektet vil kunne hjelpe beslutningstakere, forskere og den interesserte offentligheten til å bedre forstå de nylige økningene i psykiske helseproblemer hos ungdom og unge voksne.
Prosjektleder
Jonathan Wörn, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Bjørn-Atle Reme, Avdeling for forskning og analyse av helsetjenesten, Folkehelseinstituttet
Jens Christoffer Skogen, Avdeling for helsefremmende arbeid, Folkehelseinstituttet
Ragnhild Eek Brandlistuen, Avdeling for barns helse og utvikling, Folkehelseinstituttet
Fartein Ask Torvik, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet
Siri Eldevik Håberg, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet
Tilmann Martin von Soest, PROMENTA, Universitetet i Oslo
Ian Colman, University of Ottawa
Start
01.09.2024
Slutt
31.08.2028
Status
Pågående
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet