Hopp til hovedinnhold
FHI logo

Spørreundersøkelse om helse, helserelatert adferd og tilgang til helsetjenester blant flyktninger fra Ukraina

Prosjekt

|

Sist endret

Kartlegge selvrapportert helse, helserelatert adferd og opplevd tilgang til helsetjenester i et utvalg ukrainske flyktninger. Funnene kan informere helsemyndigheter om helsetjenestebehov blant ukrainske flyktninger, samt gi økt kunnskap om deres helsestatus, med hovedmål om å sikre gode helsetjenester til rett tid for flyktningene.

Sammendrag

Siden fullskala invasjonen i Ukraina i februar 2022, har over 80.000 fordrevne fra Ukraina søkt om beskyttelse i Norge, og det registreres i snitt ca. 40-50 nye søknader daglig. Utlendingsdirektoratet (UDI) beregnet i utgangen av mai 2024 at mellom 15.000 og 35.000 fordrevne fra Ukraina vil komme til Norge i løpet av 2024, og det planlegges for 35.000 nye søknader i 2025.

Behov for ytterligere kunnskap

Folkehelseinstituttet (FHI) gjennomførte i 2022 en spørreundersøkelse blant flyktninger fra Ukraina som målte selvrapportert helse og helsetjenestebehov (Labberton et al., 2023). Flyktningene som kom i 2022 fra Ukraina var hovedsakelig kvinner, barn og eldre, og skiller seg derfor demografisk fra flyktningene som tidligere har kommet til Norge fra andre land, hvor flertallet har vært voksne menn. Spørreundersøkelsen viser at flyktningene rapporterte generelt dårligere helse sammenlignet med et vektet utvalg av den norske befolkningen. Funnene viser at flyktningene har et stort behov for helsetjenester for ulike tilstander.

Tilbakemeldinger fra helsetjenesten og mottaksapparat tilsier at det er behov for ytterlig kunnskap om flyktningers helse, i tillegg til behov for kunnskap om deres helserelaterte adferd som bruk av alkohol og rusmidler. Det er også mangelfull kunnskap om deres tilgang til helsetjenester, for eksempel hvorvidt de hadde fått tildelt fastlege og om barn hadde fått innkalling til tannhelsetjenesten og helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Det er derfor fortsatt behov for systematisk kunnskap om flyktningers helse og helsetjenestebehov.

Denne spørreundersøkelse vil måle selvrapportert helse og gi innsikt i deres opplevd tilgang til helsetjenester de har rett på i Norge.

Formål

Kartlegge selvrapportert helse, helserelatert adferd og opplevd tilgang til helsetjenester i et utvalg ukrainske flyktninger. Funnene kan informere helsemyndigheter om helsetjenestebehov blant ukrainske flyktninger, samt gi økt kunnskap om deres helsestatus, med hovedmål om å sikre gode helsetjenester til rett tid for flyktningene.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen bygger på og videreutvikler den tidligere utført spørreundersøkelse, samt komplimentere en pågående registerstudie om helsetjenestebruk blant flyktninger. Målgruppen vil være flyktninger fra Ukraina som er kommer til Norge siden februar 2022, over 18 år og med tilgang til en mobiltelefon eller internett.Undersøkelsen gjennomføres som en tverrsnittsundersøkelse. Det vil sendes ut digitale invitasjoner til målgruppen med lenke til samtykke- og spørreskjemaet. Deltakere velger språk med alternativene ukrainsk, russisk, engelsk eller norsk. Samtykke gis ved avkrysning i skjema. 

Spørsmålene er i hovedsak hentet fra eksisterende og tidligere brukte spørreskjema som Folkehelseundersøkelsene. Det samles ikke inn direkte identifiserbare opplysninger.

Det er foretatt personvernkonsekvensvurdering av prosjektets datagrunnlag og prosjektet følger etablerte retningslinjer for opprettholdelse av de registrertes rettigheter.

Prosjektleder

Angela Susan Labberton, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Angela Susan Labberton, Avdeling for forskning og analyse av helsetjenesten, Folkehelseinstituttet
Ylva Helland, Avdeling for forskning og analyse av helsetjenesten, Folkehelseinstituttet
Hilde Karin Hestad Iversen, Avdeling for forskning og analyse av helsetjenesten, Folkehelseinstituttet
Inger Opedal Paulsrud, Avdeling for forskning og analyse av helsetjenesten, Folkehelseinstituttet
Thea Steen Skogheim, Avdeling for forskning og analyse av helsetjenesten, Folkehelseinstituttet

Start

01.01.2025

Slutt

31.12.2029

Status

Pågående

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektleder

Publisert |Sist endret