Økologisk mat i svangerskapet, svangerskapsdiabetes og helseutfall hos barna
Prosjekt
|Publisert
Målet med dette prosjektet er å frambringe ny kunnskap om mulige helse effekter av økologisk mat på for helsen til mødre og deres barn.
Sammendrag
Målet med dette prosjektet er å frambringe ny kunnskap om mulige helse effekter av økologisk mat på for helsen til mødre og deres barn. Prosjektet vil benytte data fra mødre og barn i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen. Gravide kvinner som deltar i MoBa besvarte et kost-spørreskjema der de ble spurt om inntak av økologisk mat i 6 matvarekategorier. Svarene på disse spørsmålene danner grunnlag for å undersøke om inntak av økologisk mat har betydning for helseutfall hos mødre og barn. Data om spesifikke helseutfall skal hentes fra nasjonale helseregistre og spørreskjema som mødrene besvarer etter fødsel. Helseutfall for omfatter utvikling av diabetes i svangerskapet hos mødrene og vekst/vektutvikling og adferdforstyrrelser som ADHD og autisme hos barna.
Prosjektleder
Anne Lise Brantsæter, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Hanne Torjusen, OsloMet - storbyuniversitetet
Mark K Santillan, University of Iowa
Kai Wang, University of Iowa
Lane Strathearn, University of Iowa
Wei Bao, University of Iowa
Start
01.05.2021
Slutt
31.12.2025
Status
Pågående
Godkjenninger
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet