Kvalitet og variasjon i helsetjenesten
Prosjekt
|Oppdatert
Sammendrag
Det overordnede målet for dette prosjektet er økt kunnskap om ytelsene av helsetjenestene som tilbys norske pasienter og brukere. Prosjektet skal behandle to hovedtemaer:
- Hvordan kan vi beskrive og måle kvalitet i helsetjenestens resultater på en måte som er nyttig for styrings- og kvalitetsforbedringsformål og samtidig vitenskapelig holdbar?
- Hvordan kan vi bedre forstå variasjon i kvalitet og årsakene til variasjonen?
Prosjektet tar sikte på å bidra til kvalitetsforbedring, styring og administrasjon av helsetjenesten, samt å gi allmennheten og politikere tilgang til vitenskapelig fundert, systematisk og regelmessig presentert informasjon om kvaliteten i de forskjellige delene av helsetjenesten. For å oppnå dette, inneholder prosjektet helsetjenesteanalyser, samt elementer av forsknings- og utviklingsarbeid.
Dette prosjektet er 'mor-prosjekt' til flere leveranser fra klyngen forskning og analyse av helsetjenesten. Av hensyn til tilgangsstyring vil ikke alle prosjektmedarbeiderne ha tilgang til det fulle datasettet. De vil få tilgang til begrensede utvalg, basert på spesifikke delprosjekter og –aktiviteter.
Aktuelle pågående delprosjekter:
Akutt medisinske helsetjenester blant pasienter med innvandrerbakgrunn
Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) spiller en sentral rolle i det medisinske nødresponssystemet ved å ta imot nødanrop og vurdere og tildele prioriteringsnivå (triagering), samarbeide med legevaktsentraler og gi medisinske råd. Kunnskapen om bruk av akuttmedisinske tjenester og påfølgende hendelser eller kontaktpunkt, varierer betydelig blant ulike deler av befolkningen. Dette prosjektets hovedformål er å undersøke om det eksisterer forskjeller i pasientflyten for personer som benytter seg av nødtjenester via AMK etter ulike sosiodemografiske karakteristikker. Vi vil fokusere på alle “kode rød”-henvendelser til AMK i løpet av en bestemt tidsperiode. Ved å analysere flyten mellom AMK-henvendelser og andre helsetjenester, deriblant legevakt og spesialisthelsetjenesten, vil vi få mer kunnskap om pasientflyt og ulike helsetjenesteutfall. Denne kunnskapen vil være nyttig for å forstå om akuttmedisinske helsetjenester treffer ulike deler av befolkningen ulikt og om ressursbruken fra tjenestene fungerer godt i praksis.
- Lenke til prosjektsiden: Akutt medisinske helsetjenester blant pasienter med innvandrerbakgrunn
Eldres bruk av helse- og omsorgstjenester etter akutt hendelse
I årene fremover vil vi ha flere eldre enn barn i Norge, og for å møte denne samfunnsendringen må helse- og omsorgstjenesten tilpasses. I dette prosjektet skal vi undersøke nærmere formell langtidsomsorg (både i institusjon og med hjemmetjenester i egen bolig) før og etter en akutt sykdom som krever sykehusbehandling. Vi er spesielt interessert i byrden på den eldre befolkningens helsetjenestetilbud, hvordan dette blir påvirket av ulike akutte hendelser, hvor de kommer fra (egen bolig eller institusjon) og sosiodemografiske karakteristikker.
Allmennlegetjenesten
Et Ekspertutvalget for gjennomgang av allmennlegetjenesten ble nedsatt av regjeringen høsten 2022. I forbindelse med ekspertutvalgets oppdrag har Klynge for forskning og analyse av helsetjenesten, Område for helsetjenester på FHI fått i oppdrag å levere et kunnskapsgrunnlag om ulike forhold tilknyttet fastlegeordningen. Det ble publisert to rapporter som brukte data fra prosjektet Kvalitet og Variasjon i helsetjenesten, en rapport som satte søkelys på endringer i fastlegenes situasjon og arbeidsmengde utenfor normal arbeidstid og en som skulle belyse om og hvordan fastlegemangelen har påvirket innbyggerens tilgang til og bruk av allmennlegetjenester over tid. I etterkant jobber vi med noen vitenskapelige artikler for å skaffe viktig kunnskap om allmennlegetjenesten i Norge.
Prosjektleder
Anja Elsrud Schou Lindman, Helsetjenester, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Anja Elsrud Schou Lindman, Folkehelseinstituttet
Katrine Damgaard Skyrud, Folkehelseinstituttet
Start
02.01.2019
Slutt
31.12.2027
Status
Pågående
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet