INFERTILITET- Vurdere den kausale sammenhengen mellom infertilitet og hjerte-kar sykdom
Prosjekt
|Oppdatert
Dette prosjektet tar sikte på å forstå den kausale sammenhengen mellom infertilitet og hjerte-kar sykdom.
Sammendrag
Infertilitet, definert som at et par har forsøkt å bli gravid i minst ett år, er økende i Europa. Noen studier har vist at infertile par kan ha økt risiko for hjerte- og karsykdom, men flere spørsmål trenger avklaring for å etablere en årsak-virkning sammenheng. Det skal dette ERC Starting Grant prosjektet belyse.
Sammendrag
INFERTILITET-prosjektet vil sikte på å fylle flere eksisterende kunnskapshull for å forstå forholdet mellom infertilitet og hjerte- og karsykdom. Dette inkluderer forståelse om både infertile menn og kvinner har økt risiko for hjerteinfarkt; hvordan kjente risikofaktorer (blodtrykk, kroppsmasseindeks, kolesterol og røyking) er relatert til infertilitet; om det finnes vanlige genetiske determinanter for infertilitet og hjerte- og karsykdom; og om sammenhengen mellom infertilitet og hjerte- og karsykdom hos kvinner kan forklares ved bruk av assistert reproduksjonsteknologi eller graviditetskomplikasjoner.
Hypotesen til INFERTILITY er at både infertile menn og kvinner har økt risiko for hjerteinfarkt, og at det delvis kan gjenspeile en større belastning på risikofaktorer for hjerteinfarkt. Vi vil teste dette ved å bruke data fra kohortstudier og nasjonale helseregistre i Norge og Storbritannia. Vi vil bruke genetiske markører som instrumentelle variabler for å etablere sammenhengen mellom risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og infertilitet. Dette er viktig for å forstå om infertile par virkelig har økt risiko for hjerte- og karsykdom, eller om infertilitet i stedet reflekterer en eksisterende tilbøyelighet til hjerte- og karsykdom. Vi vil gjennomføre en genom assosiasjonsstudie av infertilitet og identifisere overlappende genetiske markører mellom eventuelle funn fra denne undersøkelsen og publiserte studier av hjerte- og karsykdom. INFERTILITY-prosjektet vil også avklare om barn av foreldre med fertilitetsproblemer har en endret kardiometabolsk helse. Dette vil vise om forholdet mellom infertilitet og hjerte- og karsykdommer også krysser generasjoner.
INFERTILITY-prosjektet vil belyse om infertile par skal følges nærmere for å redusere risikoen for hjerteinfarkt og om intervensjoner rettet mot kjente risikofaktorer kan redusere belastningen av infertilitet.
Prosjektteamet
Prosjektet utføres på Senteret for fruktbarhet og helse, ved FHI og med Maria Magnus som prosjektleder. En doktorgrad og to post doc-forskere vil bli ansatt i løpet av dette femårige prosjektet. Vi vil også samarbeide med forskere fra Universitet i Bristol som har lang erfaring med ALSPAC-kohorten og metodene som skal brukes i Mendelian randomisering. Vi samarbeider også med forskere ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, som har lang erfaring med HUNT-kohorten, og reproduktive epidemiologer ved Harvard University og US National Institute of Environmental Health Sciences.
Prosjektleder
Maria Christine Magnus, Folkehelseinstituttet
Prosjektdeltakere
Håkon Kristian Gjessing, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet
Siri Eldevik Håberg, Senter for fruktbarhet og helse, Folkehelseinstituttet
Bjørn Olav Åsvold, HUNT forskningssenter, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Astanand Jugessur, Avdeling for genetikk og bioinformatikk, Folkehelseinstituttet
Janet Rich-Edwards, Harvard School of Public Health
Abigail Fraser, University of Bristol
Deborah A. Lawlor, University of Bristol
Start
01.02.2020
Slutt
31.12.2025
Status
Pågående
Finansiering
European Research Council
Godkjenninger
Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Folkehelseinstituttet